Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Na siłę?

Polecane posty

Gość gość

Moja 14 miesięczna córka dostaje ataku histerii kiedy idzie się kąpać. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Dziś odpuściłam ale przecież nie będzie codziennie chodzić brudna spać. Nie wiem co robić. Nie uśmiecha mi się kąpanie jej na siłę. Macie jakieś pomysły?

Gość gość
moja nie lubi prysznica wiec kąpie wyłacznie w wannie. Może twoja ma np na odwrót i spodoba sie jej prysznic, albo polewanie wodą z konewki? :) a na basen chodzicie?

Gość gość
ja bym normalnei konsekwentnie kapała i tyle. Niech się drze - przejdzie jej... :(

Gość gość
Ale gdzie tam!!!! Odpuść jej niech chodzi brudna spać . Już Ci wchodzi na głowę a co dopiero za parę lat

Gość gość
Mój synek nienawidził kąpieli, to było zaraz po urodzeniu, mimo wszystko kąpałam, wtedy co 2 dni o tej samej porze, potem codziennie, pokochał kąpiel. Może zacznij to robić o tej samej godzinie?

Gość gość
Nie pytaj o takie sprawy na tym forum, bo tu 90% p*****w siedzi i pierprzy trzy po trzy, jeszcze dziecku zaszkodzi. Choć sądząc po pytaniu możesz być jednym z nich :O

Gość mama dwóch dziewczynek
A wcześniej lubiła się kąpać? Zastanów się, co takiego mogło się stać. Opowiem Ci naszą historię - mała uwielbiała się kąpać i nagle jednego wieczoru krzyk kiedy zawołałam ją do kąpieli. Nie dałam rady jej namówić, krzyczała jak oszalała, wyraźnie się bała. Odpuściłam i zaczęłam analizować co się stało. I doszłam, że poprzedniego dnia wieczorem kiedy ją kąpałam miałam telefon i wyszłam a został z nią mąż i włączył wyciąg, bo jego zdaniem było duszno. Rzeczywiście mała płakała, ja szybko rozmowę skończyłam i ją zabrałam. Myślałam, że ona płacze bo ja poszłam, a ona się wystraszyła. Na drugi dzień spokojnie ją wzięłam do łazienki, pokazałam wyciąg i wytłumaczyłam, że nie będziemy włączać, wykąpaliśmy lalę i ona sama już do wanny się pchała. Mojej znajomej dziecko miało podobną sytuację - wystraszyło się jadącej karetki kiedy mama spłukiwała głowę. Może i Twoją córkę coś wystraszyło. Kolejna sprawa, że to takie wiek, kiedy dziecko ma coraz większą wyobraźnię, jest wręcz nadwrażliwe na bodźce. Bardzo łatwo go "rozstroić". Kąpiel na siłę jest wyjściem o tyle, że dziecko zobaczy, że czynnik drażniący się nie powtórzy. Jeżeli nie uda Ci się namówić jej na kąpiel to spróbuj nawet z płaczem tłumacząc i pokazując. Mycia odpuścić nie możesz. Możesz najpierw lalę wykąpać, albo niech weźmie ze sobą do wanny zabawkę, piłkę... pokombinuj ;-)

Gość gość
Przejdzie jej, dzieci maja takie swoje etapy. weź jej jakąś ulubioną zabawke do kąpieli, lub coś co ją zacheci. Mój syn ten miał okres niechęci do mycia, przez zabawę jakoś go zaciągnęłam pod prysznic i jego fanaberie przeszły

Gość gość
moja corka zaczela sie bac kapieli po tym jak przwrocila sie w wanience.

Gość gość
Może zachlapała sobie oczka a może chlapnęła do buzi i się przyksztusiła ? Powodów może być wiele. Może odrobina szamponu weszła do oka i zapiekło? Z dziećmi trzeba dyplomatycznie, one myślą i widzą inaczej niż my więc nie ma co się denerwować . Można nalać mniej wody niż zwykle, dać gumową książeczkę albo jakąś nową atrakcyjną, wodną zabawkę? Coś powinno ją zachęcić. Ważne by ruchy w wodzie były spokojne. Można włączyć spokojną muzyczkę, wziąć fajne zabawki i pierwszą taką kąpiel zrobić w formie zabawy. Często mamy stawiają na pierwszym miejscu szybkie wyszorowanie dziecka , upłukanie i tyle a przecież na to trzeba spokoju bo malec ma się zrelaksować.

Gość gość
A , dodam że fajnym pomysłem może być też puszczanie baniek mydlanych w wannie :)

Gość gość
musisz jej zapewnić fajną zabawę w wannie :) są takie pisaki, którymi się pisze po wannie i płytkach, możesz kupić kolorowy szampon do włosów , który się pieni na kolorowo, może jakąś książeczkę wodną. Jeśli to nie pomoże, to może faktycznie mała wystraszyła się czegoś i teraz kąpiel kojarzy jej się tylko z tym :? A tak na marginesie jak jej odpuścisz kilka razy kąpiel, to przecież nie umrze z tego powodu. Na siłę bym nie kąpała na pewno.