Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile teraz chrzestni dają w koperte dziecku na chrzest???

Polecane posty

Gość gość

bede za miesiac chrzestna i nie wiem ile mam dac, nie mam zielonego pojecia ile sie teraz daje i nawet nie mam kogo zapytac,podpowiedzcie mi mamusie, zaznaczam ze pracue ,mam meza,ale kokosow nie zarabiamy.

mojemu dziecku chrzestni nie dawali pieniedzy w kopercie.

Gość gość
Nie dawaj pieniędzy - po co one niemowlakowi? Zapytaj rodziców czego potrzebują dla dziecka, dorzuć jakąś pamiątkę o charakterze religijnym i tyle.

Gość gość
my dostaliśmy od chrzestnej-600 zł+biblia dziecięca od chrzestnego-500 zł+bajki dla chłopców jak dla mnie to bardzo dużo, z tym że my wszystko co dostaliśmy to częściowo zapłaciliśmy za przyjęcie (decyzja była szybka-planowaliśmy w czerwcu zrobiliśmy w kwietniu, bez odłożonej kasy) resztę wydaliśmy na dziecko-krzesełko do karmienia i pierdoły. Moja babcia np na wszystkie okazje daje pieniądze-co miesiąc, bo skończył hehe ale wie, że ja za te pieniądze kupię mu ubranko, zabawkę itp. Ona po prostu nie wie, czy to ubranko mi się spodoba, albo czy takiej zabawki już nie ma-ciężko spamiętać-ma ich dużo. Jak dla mnie 100 zł-jeśli robią w knajpie+biblia lub jakiś łańcuszek, medalik będzie ok.

Gość gość
miałam chrzest swojej chrześniaczki w lipcu, dałam jej złoty komplet (kolczyki + zawieszka), obrazek anioła stróża i 100zł do kartki , razem wyniosło mnie to około 450zł (nie pracuje...)

Gość gość
pytalam rodzicow-chca kase wiec dam kase,nie no 100 zl to za malo na pewno ale ze az 600???

my dostalismy rozne prezenty, najmniej podobaly mi sie łancuszki ( bo mam syna i On nigdy ich nosil nie bedzie ) Najbardziej- obrazki Jeden malutki z aniołem stróżem ,posrebrzany obrazek - wisiał nad łozeczkiem. Drugi to był wiekszy obraz z serii" anioły szczescia", mozna znaleźć bez problemów na allegro. Dla mnie to sa takie prezenty ktorych sie "używa", ładnie zdobią pokój i to jest pamiatka na bardzo dlugo, nie lezy gdzies w szafce czy na półce.

Gość gość
ok 500 zl

Gość gość
chrzestny -500zł chrzestna- leżaczek -bujaczek z fisher price+ obrazek srebrny

Gość gość
przeciętnie daje się 300-400zł Ja jak byłam chrzestną to dałam 500zł Moja przyjaciółka jak była chrzestna to dała 400zł Moja inna koleżanka też 400zł Jeszcze inna 300zł Taka średnia to 300-400zł z tego co widzę i słyszę + oczywiście jakaś pamiątka jak np. obrazek czy figurka

Gość gość
u nas tez chrzestni dają ok 300 zł na chrzest. możesz dac 300zł w kopertę i do tego dokupic jakieś bajki/ baśnie albo ubranko, zabawkę. Będzie bardzo ok

Gość gość
ja jak byłam chrzestną to kupowałam wyprawkę do chrztu plus świeca i takie tam pierdoły, wyszło mi ok 300 zł, takze myśle że wystarczająco, z tego co wiem to chrzestny płaci za mszę także też to się bierze pod uwagę

Gość gość
ło matko... bardzo duże te kwoty wymieniacie - ja bym nie miała sumienia "wyciągać" od chrzestnych takich pieniędzy... 450zł i to nie pracując? Myśmy od razu podkreślali, że nie wybieramy ich dla pieniędzy czy prezentów i dla nas ważne jest by o dziecku pamiętali i się z nim widywali i by w życiu się nie wykosztowywali. Rozumiem dać 300zł gdy się jest naprawdę zamożnym, ale więcej to już jakaś paranoja - ludzie tyle na ślubach nie dają. Nie o to w tym wszystkim chodzi.

Gość gość
Mojemu synkowi chrzestna i chrzestny kupili po lancuszku. Chrzestny za 500 zl (!!!)a chrzestna za (200)chrzestny chcial zaplacic za chrzest,ale my oplacilismy wczesniej,wiec schowal malemu 200 zl do pamiatki.

Gość gość
Ja nie dawałam żadnej koperty. W prezencie była biała szatka, srebrna moneta i wielka przytulanka. To na miarę moich finansowych możliwości - czyli 1800 pln dochodu miesięcznie na mnie i niepracującego męża. Rodzice chrześniaka zarabiają razem pewnie 4-5 razy tyle co ja, ale nie sadzę, żeby prosili mnie na chrzestną ze względu na to, żeby sponsorować im dziecko, tym bardziej że znają nasza sytuację. NIE TAKA JEST ROLA CHRZESTNYCH i jak ktoś myśli inaczej, to niech sięgnie po katechizm albo skonsultuje to z pierwszym lepszym księdzem.

Gość gość
moje dziecko dostało od obojka chrzestnych po 600zł a od rodzicwo po 1000zł :) plus obrazek anioła stróża:) ja tez jak bylam chrzestną dałam 600zł

Gość gość
syn dostal od chrzestnych po 300 i 500zl, co wydalo mi sie az nadto, ja jako chrzestna ostatnio na komunie dalam 500zl i rodzice byli zdziwieni, bo chrzestny, majacy duzo lepsza sytuacje finansowa, dal mniej, do czego zmierzam- wg mnie na chrzest te 200zl plus jakas pamiatka bedzie jak najbardziej ok.

Gość gość
"My" dostaliśmy od chrzestnego 100 zł i od chrzestnej też 100 zł + obrazki jako pamiątka chrztu.