Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiam się nad

czy rozwiedlibyście się przez długi współmałżonka

Polecane posty

Gość gość
Jeśli sprawy dotyczące firmy(zus, skarbowy,wierzyciele)trafią do komornika sądowego,to nie ma znaczenia czy coś podpisywała lub nie.Wszystko ,powtarzam wszystko zapłacą razem.I jeśli razem prowadzą gospodarstwo domowe ,korzystają z ruchomości -to komornik też "położy "na tym łapę. Obecnie podpisana intercyza,może ochronić jedynie przed kolejnymi "pozyczkami",długami męża.

Nie odpowiada za długi US? Otwórz sobie ordynację podatkową, poczytaj i nie powtarzaj jak papuga czegoś zasłyszanego. OCZYWISCIE, ze odpowiada. Tu masz ordynację. Art. 29. § 1. W przypadku osób pozostających w związku małżeńskim odpowiedzialność, o której mowa w art. 26, obejmuje majątek odrębny podatnika oraz majątek wspólny podatnika i jego małżonka. § 2. Skutki prawne ograniczenia, zniesienia, wyłączenia lub ustania wspólności majątkowej nie odnoszą się do zobowiązań podatkowych powstałych przed dniem: 1) zawarcia umowy o ograniczeniu lub wyłączeniu ustawowej wspólności majątkowej; 2) zniesienia wspólności majątkowej prawomocnym orzeczeniem sądu; 3) ustania wspólności majątkowej w przypadku ubezwłasnowolnienia małżonka; 4) uprawomocnienia się orzeczenia sądu o separacji. Nie wiem jak jest z ZUS.

Gość gość
Ja tez miałam takiego małzonka, na szczescie od razu podpisalismy intercyze. Z jednych długów wpadał w nastepne, z tym wyjatkiem, ze on w ogóle nie miał woli ich spłacenia. Pracuje na czarno i bedzie tak robił do konca zycia. Taki typ. I powiem wam, ze odkąd się z nim rozstałam a tez mam dwójke dzieci - to w koncu poczułam, ze mozna normalnie zyc, bez stresu przez problemy finansowe. Pracuję do tego dostaje 1000 zł alimentów z FA rzecz jasna i w koncu stać mnie na to o czym wczesniej mogłam tylko zamarzyc.

Gość gość
moze polozyc lape tylko na majatku wspolnym malzonkow a na osobistym nigdy w zyciu ,a pensja zony nalezy do majatku osobistego zony jak i nieruchomosci ktore dostala np.w darowiznie tylko na siebie lub w spadku i nie jest tu potzrebna zadna intercyza

Gość andzia lubi miód
gościu z godz. 10.13 kłamiesz - z FA nie ma możliwości dostać 1000 zł alimentów, maksymalnie 500 zł

Gość gość
matematyka się kłania, mam dwójke dzieci, więc w sumie dostaję 100 alimentów

Gość gość
1000 miało być

Gość andzia lubi miód
sorki nie wyczytałam że masz dwójkę zwracam honor

Gość gość
nie ma sprawy :)

Gość gość
autorko jestem w tej samej sytuacji co Ty, tylko ze my zaczynamy wychodzic na prosta i nie biore rozwodu pod uwage ale tez miałam takie mysli. Jesli chodzi o same długi to wspólnie z mezem odpowiadasz za długi w US i ZUSIE, nie odpowiadasz za długi które mąż zaciagnał na firme, chyba ze on powie ze zaciagnał je i pieniadze przeznaczył na zycie to wtedy klapa i odpowiesz za wszystko, rozwód Ci teraz nic nie da bo długi juz sa, ale dla zabezpieczenia mozesz szybko zrobic rozdzielnosc majatkowa u notariusza

Gość zastanawiam się nad
nie wiem czy może powiedzieć, że to na życie wziął kredyt bo one są zapisane, że na konkretne samochody są wzięte, super, że wychodzicie już z długów, oby się udało aż do końca! Mój ma kredyty na 6 lat w sumie wzięte i spłaca je od roku więc zostało jeszcze baaardzo dużo.