Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Andzia1603

Czego nie można jeść i pić gdy jest się w ciąży

Polecane posty

Gość Andzia1603

Witam, proszę kobiety które mają już doświadczenie o pomoc. Czego nie wolno w czasie ciąży. Wiadomo alkohol, papierosy i używki to zrozumiałe. Słyszałam że nie można jeść wątróbki ale nie wiem czy to jest prawdą.

Gość gość
surowego mięsa, serów z niepasteryzowanego mleka.

Gość gość
nie można jeść serów plesniowych, wędzonych ryb, salami, niedosmażonego mięsa

Gość gość
Watrobke mozna, ale w ograniczonej ilosci ze wzgledu na duza zawartosci wit A. Nie mozna: - niepasteryzowanego mleka i wszelkich wyrobow z takiego mleka - surowego miesa- tatara - tego, co przygotowano na surowych jajkach i nie poddano obrobce cieplnej - ryb wedzonych na zimno, wedlin wedzonych na zimno - typu poledwica lososiowa, - tunczyk - ograniczone ilosci, a ja nie jadlam wcale

Gość gość
Co do salami to wszędzie tak pisze a ja dostałam wykaz diety od lekarza gdzie jest wskazane salami bo zawiera żelazo. Ser pleśniowy zjadłam dwa razy cały. Małe ilości nie zaszkodzą, tatara też jadłam raz. Gdyby było trzeba trzymać się wszystkich diet w ciąży to byśmy musiały jeść tylko sałatę. Kawy nie wolno pić, coli, naparu z liści malin... itp itd. Najlepiej zapytać się lekarza ja miałam wskazanie pić dziennie kawę ze względu na niskie ciśnienie i co nic się nie stało.

Gość gość
Z surowym mięsem bym nie ryzykowała nawet bez ciąży, tak samo z surowymi jajami. Myślę, że to można sobie spokojnie odpuścić na jakiś czas. Odradzałabym też sery pleśniowe. Co do kawy, coli - w ograniczonych ilościach, czemu nie? Sama piję jedną kawę dziennie, na takie upały tym bardziej - uwielbiam kawę mrożoną ;)

Gość gość
nie można pić alkoholu!!!

Gość gość
Dostałam pozwolenie od gina na pół kubka kawy dziennie. Unikałam czarnej i zielonej herbaty, coli, surowego mięsa, serów z niepasteryzowanego mleka ( niektórzy odradzają plesniowe, ja ograniczyłam), surowych jajek

Gość gość
Mi gin pozwolil 2 kawy dziennie.

Gość gość
sery pleśniowe w unii robi się wyłącznie z pasteryzowanego mleka, więc wolno je jeść. kawa jest zabroniona tylko dla kobiet z nadciśnieniem lub z ciśnieniem wysokim prawidłowym. odradzałabym na początku ciąży niektóre zioła i przyprawy mogące spowodować poronienie. zrezygnować z wątróbki i kosmetyków z retinolem oraz nie szaleć z tatarem, wędzonymi i surowymi rybami, ale bez przesady. mój ginekolog na pytanie o śledzie i makrelę odpowiedział, że jest jeszcze tyle chorób niemodnych w mediach, czyli takich o których nie mamy pojęcia, że gdyby ciężarna chciała ochronić dziecko przed wszystkimi, to musiałaby zrezygnować prawie ze wszystkiego.

Gość gość
Ja pilam i kawę i colę/pepsi kawa codziennie a pepsi jeśli akurat było bo nie kupowałam codziennie.

Gość Andzia1603
Dzięki za odpowiedzi, gdybyście mieli jeszcze coś innego to piszcie:)

Gość gość
ryby wędzone można?