Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie badania niezbedne w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Same wiedziałyście żeby robić usg genetyczne czy lekarz wam o nich powiedział? boję się ze przegapię jakieś badania i lekarz mi o nich nie powie :o możecie napisać jakie badania miałyście robione i w którym tc oraz czy lekarz sam was na nie kierował czy same wiedziałyście np z internetu?

ja byłam na badaniach prenatalnych, chociaż jestem przed 30 r.ż. pojechalam, żeby się uspokoić, ale lekarz też mi o nich mówił. poza tym na początku ciązy zlecił mi następujące badania: grupa krwi morfologia glukoza WR przeciwciała anty-Toxoplazmoza IgG i IgM mocz a teraz co miesiąc robię badanie moczu i morfologię i czekam na test obciążenia glukozą, podobno w 26 t.c. :)

Gość gość
Lekarz do którego chodzisz i któy prowadzi Twoją ciąże ma obowiązek kierować cię na wszystkie potrzebne badania. Ja jestem w 12 tygodniu i miałam już robione wszystkie podstawowe badania takie jak krew, mocz, toksoplazmoze, grupe krwi, na wirusa hiv, różyczke i wiele innych których nie jestem w stanie tu przytoczyć bo zwyczajnie się nie znam na tych oznaczeniach. Lekarz doskonale wie w którym tygodniu ciąży jakie badania należy zrobić. Pozatym wszystko to wpisuje się w książeczke ciąży.

dokładnie, lekarz o wszystkich badaniach sam Ci powie, na pewno nie jesteś jego pierwszą ciężarną pacjentką ;)

Gość gość
dzięki dziewczyny, uspokoiłyście mnie :) tez dostałam skierowanie na morfologię, toxo, mocz itp ale jeszcze nic mi nie mówił o badaniach genetycznych a jestem już w trakcie 11 tc a maiałyście robione usg genetyczne oprócz takiego "standardowego"?

Gość gość
Pod koniec ciąży koniecznie trzeba zrobić badanie na paciorkowca czyli GBS

jeśli USG genetyczne to to samo co badanai prenatalne (a chyba to masz na myśli?) to ja miałam robione chyba w 13 tygodniu, o ile dobrze pamiętam. na kolejne badania już nie jechałam, byłam umówiona na 2., ale niestety w tym czasie leżałam w szpitalu.

Gość gość
Hej dziewczyny ja w trochę innej sprawie. Tez jestem w ciąż dopiero 3i pol tygodnia i strasznie się boje. 9miesiecy temu miałam lyzeczkowanie w 9 tc i okazało się ze to zaśniad groniasty częściowy. Mialam przez rok nie zachodzić, ale przytrafilo się z czego bardzo sieciesze, ale tez strasznie się boje, ze znowu będzie to samo. Na razie za wcześnie żeby isc do lekarza. Nie wiem ile mam odczekać żeby umowic się na wizyte? Czy powinnam po tym wszystkim isc od razu czy jeszcze poczekać tak do 7 czy 8 tc?

ja na pierwszą wizytę poszłam dzień po tym, jak powinnam dostać okres, więc myślę, że spokojnie możesz się umówić :), co prawda tętna jeszcze nie było widać, pojawiło się później