Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malina819

z Niemiec do Polski

Polecane posty

Gość Malina819

Mysle juz kilka lat nad tym, przeprowadzic sie na stale do Polski. Moji rodzice sa urodzone w Polsce ale wyprowadzili sie 30 lat temu do Niemczech. Ja sie niestety urodzilam w niemczech i nie nawidze ten Kraj. Tutaj ludzie sa zimni i zycie jest cieszkie ( nie jak wiekszosc w polsce mysli, ze tutaj sie dostaje od panstwa kupe kasy wsadzone do tylka bez powodu), pracy nie ma i nawet jezyk mi sie nie podoba. Kocham poprostu Polske ponad wszystko i bym chciala mieszkac tam. Wyuczylam sie zawodu "Buerokauffrau". nie wiem jak to przetumaczyc po polsku bo to w polsce jest ksiegowosc, sekretarka, marketing, bankowosc ekonomia i zarzadzanie w jednym. i czy w tym zawodzie bym w ogole w polsce prace dostala. Jak widzicie nie pisze i nie mowie perfekcyjnie po polsku bo nigdy nie chodzilam do polskiej szkoly nie mowiac juz o "jezyku papierowym w polsce" jak bym dostala list z jakiegos urzedu to bym chyba nic nie zrozumiala. bo u nas w domu sie tylko prostym jezykiem rozmawia. co mi tez sprawia zmartwienia jest to ze jak jestem na urlopie w polsce mnie wyzywaja od szwaba i niemki. nie czuje sie wogule jak niemka. jestem z mentalnosci i z serca calkiem inna... widzicie i tak to jest dla dziecka ktorego rodzice wyjechali do innego kraju. dla niemcow jestem wielka polka a dla polakow jestem wielka niemka. co mi radzicie?

Gość Lisie Pole
pogadaj z Erica :classic_cool: ona ma super metody :P, :P, :P

Gość Malina819
a kto to jest Erica?

Gość gość
Znasz perfekct Niemiecki. W PL jest sporo firm niemieckich ktore chetnie Cie zatrudnia a przy okazji masz juz jakis zawod typu ksiegowa. Nie zastanawiaj sie tylko pakuj manatki przyjezdzaj. Jakby sie nie udalo to zawsze masz gdzie wracac bo domyslam sie zrn rodzice razme z Toba nie chca wracac d PL.