Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klementyna_janas11

proszę o poradę

Polecane posty

Gość klementyna_janas11

jestem w ciąży (12 tydzień) i juz panikuję, bo: - nie mam nic dla dziecka po starszym (ma 8 lat) - nawet nie wiem co kupować, co jest dobre, sprawdzone, czy potrzebuję jakiegoś przewijaka np. skoro nie planuję już więcej dzieci - chcę kupić używany wózek na allegro lub na jakimś portalu i fotelik samochodowy ale nie wiem jaki - nie znam płci - nikt nie wie o ciąży tylko mąż, dziecko i moja mama - nie wiem jak reszcie to powiedzieć i kiedy - nie wiem jak powiedzieć szefowi i współpracownikom i kiedy to zrobić - w ogóle to trudno mi w to uwierzyć i nie wiem czy dam radę, bo wszystko zapomniałam - mam wyrzuty sumienia że w ogóle nie myślę o tym dziecku (płodzie?), bo nawet nie mam czasu - wydaje mi się że za wcześnie na te wszystkie gazetki typu jak pielęgnować niemowlaka - nie wiem gdzie kupować ubrania ciążowe - boję się że zwymiotuję w pracy i ciągle się stresuję z tegopowodu i od tego mi niedobrze Dajcie jakieś rady bo umrę.

Gość gość
A coś wiesz? ;) Wyluzuj, bo chyba sama się wpędzasz w jeszcze większą panikę.

Gość klementyna_janas11
powiem tyle, że boję się jak cholera jak to teraz będzie. Wyobrażałam sobie sielankę, idę z dzieckiem na spacer, obok mnie starsze ucieszone bo tak chciało siostrę lub brata. A tutaj już na wstępie jest źle, przychodzę do domu z pracy i leżę, bo mi niedobrze, do lodówki nie mogę nawet zaglądnąć, nie gotuję obiadów, bo nie dam rady. Dziecko je u babci, mąż na delegacji. W domu bałagan, nie mam na nic siły, myślałam że fajnie właśnie teraz chodzić na wakacjach w początkowej ciąży, bo brzuszka nie widać, można chodzić w zwykłych ciuchach, a potem urodzę na wiosnę, a tu same problemy...

Gość klementyna_janas11
aha i boję się gdzieś podświadomie że z dzieckiem będzie coś nie tak...

Gość klementyna_janas11
czy ktoś coś doradzi?

Gość gość
proszę Cię... z takim myśleniem zwariujesz do końca ciąży. Skup się na razie na starszym, bo on jeszcze ma wakacje i chciałby je na pewno fajnie spędzić z mamą, w końcu to ostatnie wakacje jedynaka ;-) Co do samopoczucia to niestety tak bywa, ale mdłości i nadwrażliwość na zapachy mija koło półmetka, nie będziesz ciągle tak się czuła. W pracy powiedz kiedy uznasz za stosowne, nie czekaj zbyt długo, najlepiej z szefem porozmawiaj zanim będzie widać ciążę. Rzeczy dziecku kupisz, nie tylko ty nic nie masz. Na pocieszenie powiem Ci, że ja miałam wiele rzeczy a i tak prawie nie korzystam, bo moda się zmienia, albo mój gust, bo nic mi się z tych starych nie podoba ;-) No i nie zapomniałaś nic z opieki nad noworodkiem, tego się nie zapomina ;-) U mnie jest prawie 9 lat różnicy między dziećmi.

Gość klementyna_janas11
dzięki za dobre słowo. No u mnie właściwie będzie też 9 lat, bo urodzę w 2014. No i właśnie tak mnie myszor prosi o siostrzyczkę że aż uległam, bo stwierdziłam, że jak mam mieć dwojkę to po co dłużej czekać. A teraz boję się że sobie nie poradzę. Muszę pomyśleć o opiekunce, organizacji....

Gość klementyna_janas11
aha i starsze zapytało czy jak się dziecko urodzi to czy będę go jeszcze kochać... normalnie wysiadam, przecież 1000 razy to tłukę.

Gość klementyna_janas11
a tak w ogóle to jest mi strasznie niedobrze, leżę z laptopem i nic nie robię