Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przepisy na dania warzywne

Polecane posty

Gość gość

jest goraco i zbytnio jesc sie niechce, ale warzywa zawsze beda moimi ulubionymi, tylko brak mi pomyslow, moze ktos podpowie co mozna zrobic z samych warzyw, bez dodatkow zadnych mies itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja kroję na plasterki, obsypuję ziołami i griluję. Jem z sosem jogurtowym, który sama robię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dobre są pomidory z ogórkiem pokroić so smaku sól i pieprz i dodać jogurt

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie polecam ogórka z pomidorem, bo ten pierwszy zabija wit. C w tym drugim

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
ja polecam bardzo proste i smaczne danie zapiekane z warzyw letnich, tzw. ratatuj ;) warzywa: baklazan, cukinia, kabaczek, pomidory, papryki, cebula. nie musza byc wszystkie, ale z tcyh rodzajow. baklazan (wg. mnie) jest konieczny, pozostale - dowolnie. . do naczynia zaroodpornego lub brytfanki wrzucamy warzywa pokrojone da 1-2 cm kawalki. polewamy wszystko obficie oliwa, posypujemy sola, pieprzem i ulubionymi ziolami. ziola prowansalskie, lub poszczegolne w nich wystepujace. pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. mieszamy i polewamy octem balsamicznym i dalej do pieca, az osiagna pozadana miekkosc. mozna jesc samo, jako taka gesta zupe, albo jako dodatek do ulubionego miesa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja polecam leczo warzywne cebulke zeszklić na oliwie dodać pokrojony w kostkę kabaczek tylko bez pestek dodać papryke pokrojoną w kostke i pomidory bez skórki na koniec można dodać rozgnieciony czosnek i dusić pod przykryciem przyprawy do smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość|||
To nie jest żadne leczo tylko prawie-ratatouille jak już. Leczo jest z definicji potrawą warzywno-mięsną (z kiełbasą) a nie zawiera żadnego kabaczka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bakłażan z grilla podany z groszkiem z puszki na ciepło i polać sosem czosnkowym . Pycha .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
leczo zawiera kabacze/cukinie (choc koniecznie nie musi), ale fakt, bez kielbasy to juz nie leczo ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
nastepna propozycja na warzywa z piekarnika: brukselka z pieczarkami :) brukselki poprzekrawac na pol i pieczarki tez. zmieszac w brytfance/naczyniu reroodpornym z oliwa i ziolami, posolic i pieprz. pec w 200 stopniach do miekkosci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Propozycja na grila pieczarki faszerowane kapelusze pieczarek umyć do kapeluszy dodac ztarte nogi pieczarek poddusć z cebulką i dodać ztarty ser i grilować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Leczo jest potrawą węgierską składającą się z papryki, pomidorów, cebuli i kiełbasy/wędzonej słoniny. Składniki podsmaża się obowiązkowo na smalcu. Plus przyprawy (sól, słodka i ostra papryka). Z cukinią i bakłażanem to jest jakiś gulasz warzywny, ewentualnie ratatouille (ale wtedy nie zawiera mięsa i doprawia się inaczej) a nie leczo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
ze z baklazanem, to nawet nikt nie pisal, ale spotka sie przepisy na wegierskie leczo z cukinia. osobiscie jestem przeciw, ale tylko mowie jak jest ;) cukinia robi w leczu (moim zdaniem) niepozadana wodnistosc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
45gargamela, jesteś tak żałosna z tym spamem, że głowa mała. Jeszcze żeby to miało ręce i nogi i żeby rzeczywiście to był przepis na ratatouille... :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Leczo czy nie...Co tam nazwa. Ja mówię, że to bigos z cukini i nigdy nie daję smalcu:O Ciut oliwy, kroję kawałek wędzonej(swojskiej) kiełbasy, cebulę,2-3 ząbki czosnku. Podsmażam to nieco a potem dodaję pokrojoną cukinię, paprykę, pomidory i łyżeczkę przecieru pomidorowego. W razie potrzeby podlewam wodą, bo chwila minie zanim cukinia puści sok. Wegeta, pieprz,cukier do smaku i duszę pod przyryciem kilkanaście minut.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
hmm może i nie poprawne jest ale jak ktoś mówi leczo to wszyscy wiedzą o co chodzi :) ja też dodaję cukinię na pewno jest to oszczędność bo nie oszukujmy się w sezonie cukinia jest taniutka. żeby nie puściła tyle wody wydrąża się nasiona tak samo jak z ogórka do sosu tzatziki warzywne dobre są kotlety z kalafiora. kalafior dzielę na różyczki gotuję na pół twardo później ugniatam tym do ziemniaków nie na całkowitą maź żeby trochę były wyczuwalne kawałeczki kalafiora wyciskam sok przez czystą ściereczkę (trochę się z tym człowiek nabawi ale polecam na raz wyciskać z mniejszej ilości-mniej siły do tego będzie trzeba) sól pieprz trochę zieleninki jeśli lubisz jajko bądź 2 zależy jakiej wielkości kalafiora masz bułkę tartą do masy bądź czerstwą namoczoną.formować kotleciki obtoczyć w bułce i na patelkę PYCHA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No tak, co tam nazwa... Pierogi ruskie robisz z kapustą czy z burakami? Ale o czym tu dyskutować z kimś, kto nie umie gotować (ktoś, kto umie nie spiep*rza potraw wegetą)...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jest całe mnóstwo wersji lecza. Nawet w różnych książkach kucharskich przepisy na konkretne potrawy różnią się nieco składnikami...A dobra kucharka potrafi udoskonalić niejedną potrawę według gustów własnej rodziny...Wymienia się często tłustą śmietanę na chudy jogurt czy smalec na oliwę nie zmieniając zasadniczo smaku potrawy. Dla mnie danie warzywne na upalny dzień ociekające smalcem nie istnieje...:O Moja siostra "udoskonala" leczo mięsem fileta z indyka, czasem dodaje też pieczarki. Próbowałam i naprawdę pychota! Nikt jej nie zabroni nazywać tego leczem, bo i podstawą jest cukinia, papryka i pomidory. I to złośliwe porównanie do pierogów ruskich nadziewanych burakami pasuje tu jak pięść do nosa...:O A gotuję dla sporej rodziny już ponad 20 lat i mam recenzentów, którzy mi pomagają dopieszczać potrawy:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zgadzam sie z gosciem wyzej. nic dodac nic ujac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ratatuj jest fajniejszy, jeśli warzywa są w większych kawałkach, wtedy czuć smak poszczególnych składników i nie robi się pacia warzywa, olej, przyprawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
"Wymienia się często tłustą śmietanę na chudy jogurt czy smalec na oliwę nie zmieniając zasadniczo smaku potrawy. " Owszem, zgoda. Ale jeśli potrawa jest klasyką, i tak jak to nieszczęsne leczo składa się z papryki, pomidorów, cebuli, kiełbasy i przypraw a ty zastąpisz kiełbasę kurczakiem, dodasz kabaczka i pieczarki to to już będzie zupełnie inne danie innym smaku, i nazwanie go leczem zwyczajnie wprowadza w błąd i nie ma żadnego sensu. Chcesz pójść do restauracji, zamówić ruskie a dostać pierogi ze słodkimi ziemniakami i ricottą, bo kucharz sobie "udoskonalił" i "wymienił"? Albo zamówić spaghetti a la carbonara a dostać świderki w sosie jogurtowo-indykowym? Podstawa jest, to makaron i to makaron, tłusta śmietana wymieniona na chudy jogurt, a że nazwa nie ma nic wspólnego z tym, za co płacimy i co spodziewaliśmy się dostać...szczególik, nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W restauracji możesz się spodziewać w miarę oryginalnego przepisu choć program Gesslerki czasem odkrywa, że tak nie jest i wiele konkretnych produktów zastępuje się tanimi odpowiednikami...My tu jednak piszemy o domowym gotowaniu...:D Na upalne dni...:D Miały być propozycje dań warzywnych więc panie UMIEJĄCE coś upichcić piszą o swoich pomysłach...Wypróbowanych:D Nikt chyba tu nie oczekuje oryginalnego przepisu na węgierskie leczo, bo taki przepis można znaleźć w książce kucharskiej czy internecie.:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja też chętnie wypróbuję Wasze wersje dań warzywnych. Interesują mnie te lekkie i szybkie do przyrządzenia:) Nie muszą być oryginalne ale takie wypróbowane. Bardzo interesują mnie te Wasze letnie wersje lecza, bo to klasyczne, węgierskie raczej nie pasuje na upalne dni. Nie zamierzam dodatkowo się rozgrzewać, bo to potrawa wybitnie rozgrzewająca...:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
"Nikt chyba tu nie oczekuje oryginalnego przepisu na węgierskie leczo" Skoro nikt nie oczekuje to nie podawaj, ale i nie nazywaj leczem kompletnie innej potrawy, bo to bez sensu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lapkapulapka
Polecam: bakłażana pokroić wzdłuż na plasterki, posolić, odłożyć na chwilę, posmarować olejem rzepakowym (koniecznie, bo nie ma swojego smaku i dobrze wytrzymuje wysokie temperatury) i wrzucić na grilla. Do tego jeszcze zgrillować paprykę, cebulkę, wszystko przyprawić ziołami i zawinąć w bakłażana tworząc roladki. Do tego sosik czosnkowy i gotowe. Pycha! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Super brzmi! Jeszcze dziś wypróbuję:D Ja zaś polecam malutki dodatek do pieczywa. Grilowany czosnek a właściwie masełko. Całą główkę czosnku ugrilować z dwóch stron. Potem otwierać ząbki i rozsmarować na pieczywie. Super pasuje do kiełbasek, mięs i warzyw z grila.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość z 23.58- gdy ktoś pisze,że podaje przepis na leczo z czymś tam, mamy pojęcie o konsystencji potrawy i miej więcej wiemy czego się spodziewać...Więc jak Ci to bardzo przeszkadza to wracaj do swoich książek kucharskich, miareczek i wagi, bo początkujący nie powinni eksperymentować...:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość milionowy gość
Ja wczoraj pomyślałam: raz kozie śmierć...i wypróbowałam czyjąś tam z góry wersję lecza z pieczarkami i filetem z kurczaka...:D Mam cukinie w swoim ogródku i typowe leczo w szystkim się przejadło...Wszystkim smakowało a dzieci były zachwycone! :) Inne Wasze przepisy też wypróbuję:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a czy zamiast cukinii moge dodac patisona?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×