Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto napisał Biblię

Polecane posty

Gość gość

Piszę bibliografię do pracy maturalnej. Kto jest autorem Biblii?

Gość Nayarany ziolem
czlowiek strzela, Pan Bog kule nosi

Gość gość
jaki człowiek?

Gość gość
Trzej Królowie?

Gość gość
aleś tępa:D po co Ci ta matura, betonku;)

Gość gość
bo chcę być magistrem, najlepiej habilitowanym!

Gość gość
zazdrościsz mi matury tempaku?

Gość gość
nie, iq:)

Gość Lelolelo
Błagam......

Gość gość
No kto to napisał. Powiedzcie i spadam Musi być z imienia i nazwiska

Gość Lelolelo
Prowokacja, ale taka niezbyt lotna.....

Gość gość
Jan Kowalski.

Gość gość
Biblia jest ‛natchniona przez Boga’ (2 Tymoteusza 3:16). Jak to rozumieć? Ona sama tak odpowiada: „Ludzie mówili od Boga, uniesieni duchem świętym” (2 Piotra 1:21). Zilustrujmy to przykładem: Przedsiębiorca zleca sekretarce napisanie listu. Ale skoro znajdą się tam jego myśli i dyspozycje — będzie to jego list, nie sekretarki. Podobnie Biblia zawiera przesłanie od Boga, a nie od ludzi, którzy ją spisali. Jest więc naprawdę „słowem Boga” (1 Tesaloniczan 2:13). Czyli jest autorstwa Boga, ktory natchnal wiernych mu ludzi, mezow wiary, ewangelistow..

Gość gość
hahahaha się uśmiałam :D jak to kto Pan Bóg, wydawnictwo Niebo ;D

Gość gość
.. hmm.. mniej wiecej :) A co? myslisz, ze potrafiliby to zrobic ludzie? Ponad 60 mezczyzn zyjacych na przestrzeni setek lat, rozniacych sie pod wieloma wzgledami, ktorzy sie nie znali, Biblię spisywano ponad 1600 lat. Jej pisarze pochodzili z różnych epok i środowisk. potrafili napisac doskonale dzielo, ktore przetrwalo setki przesladowan, najczesciej od samego kosciola, ktory palil na stosie ludzi z Biblia na piersi, ktorzy chieli ja czytac.. Myslisz, ze ta Ksiega przetrwalaby bez ingerencji Boga? A co z propoctwami? Spisane setki lat wczesniej spelnily sie co do joty, np.Izajasz podał szczegóły, jak zostanie zdobyty babilon. Najeźdźcy mieli wysuszyć tamtejszą rzekę i wkroczyć do miasta bez walki. Ale to nie wszystko. W proroctwie Izajasza wymieniono nawet imię zdobywcy — miał nim być król Cyrus. Jakieś 200 lat później — w nocy z 5 na 6 października 539 roku p.n.e. — w pobliżu Babilonu obozowało wojsko. Kto nim dowodził? Perski władca Cyrus. Nie wiemy co bedzie jutro, a Izajasz przpowiedzial co stanie sie za 200 lat. Nie widac w tym Boga?

Gość gość
tak, idiotko, wydano ją w momencie powstani, to jedyny egzemplarz, a każdy, kto go otworzy czyta w swoim języku. to się nazywa cud. :O tylko jak Ty to teraz zmieścisz w bibliografii:O

Gość gość
Dziele sie tym co wiem.. Tak samo jak Ty i inni. Ty wiesz, ze ludzie to idioci, a ja wiem w ktorym wieku zdobyto bablion.

Gość gość
Też mialam biblię w bibliografii. Nie pisze się autora bo jest ich wielu i nie wszyscy sa znani

Gość gość
Jezu. W bibliografii sobie napisz po prostu z ktorego testamentu/ ksiegi zaczerpnelas cytaty i materialy do pracy i zazwyczaj te ksiegi maja swoich autorow przeciez. Czy tam ewangelie, znawca nie jestem ale nawet ja wiem o co chodzi w biblii i KTO jA NAPISAL:O

Gość gość
chcesz być magistrem habilitowanym a nie potrafisz znaleźć żródeł do swojej pracy i szukasz tego na kafe? Co jak co ale głupek nie powinien mieć studiów. Biblia jest wieloautorstwa a znane naukowcom postacie są przypuszczalne, bo można jedynie domniemać że to z pod ich pióra powstał kanon. Możesz rusz tyłek do biblioteki? To takie miejsce gdzie zazwyczaj spędzają czas przyszli magistrowie habilitowani, doktorzy nauk ;) ...

Gość gość
Tu cosik dziabnę, tam dziabnę, tu skubnę wiedzy kafeterianek i będzie praca jak nic , ha! Murowany Magister habilitowany ! - znaczy .....na budowie takich potrzeba :D

Gość gość
Jej, biblioteka w wakacje jest zamknięta, a ja chcę już to skończyć. Przecierz to nic złego, że pytam. Mam ambitne plany, fakt, jednak żeby je zrealizować muszę zdać maturę... kapiczi?

Gość gość
Biblia jest dziełem Boga, napisana rękami apostołów(Nowy Testament)

Gość gość
Autorem jest Bóg Wszechmocny, Wszechobecny, Ojciec Jezusa Chrystusa i Ojciec Chrześcijan

Gość gość
ja ci podsunę Daenikena autorze to będziesz wiedzieć kto jest autorem Biblii i komisja spadnie z krzeseł. poczytaj też i Gilgameszu przyszły magistrze za piątkę bo habilitowanego zadatków nie masz :D. W skrócie dla leni i idiotów znajdziesz też coś w Kompendium wiedzy dla maturzysty Piotra Augustynka.

Gość gość
nie mam tego repettytorium

Gość gość
ewangelie mają autorów a nie cała Biblia bo jak wiesz składa sie ona z Starego i Nowego Testamentu. Kończysz średnią zaocznie czy jak? Nie masz podręczników? JERK.

Gość gość
Łooo matko ale dziewucha dopiero pracę MATURALNĄ pisze!!!:D biorąc pod uwagę, że jest sierpień to i matury na czas nie zdała więc czego wymagacie??:D