Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Danek91

Trudna sytułacja rodzinna

Polecane posty

Proszę o porady mam 22 lata mieszkam z bratem bliżniakiem niepełnosprawnym, którym zajmowała się mama jednak nie żyje od 24 czrewca 2013 r. i nie wiem co mam zrobić, ponieważ gdy żyła wystąpiłem w grudniu z wnioskiem o ubezwłasnowolnienie brata, chcem się nim zająć tylko nie wiem czy będę mógł podołać ze względu na złe warunki mieszkalne i finansowe. proszę o porady

Gość Oral B
zwroc sie do MOPS, oni powinni dac ci informacje jakiej mozesz oczekiwac pomocy

Gość gość
idź spytaj w parafii czy mogą Ci jakoś pomóc, zapytaj w Caritasie, do Mopsu. Skoro brat jest niepełnosprawny to nie wiem czy nie przysługuje Ci jakiś zasiłek opiekuńczy na niego. Sprawdź, popytaj. Jeśli sam nie popytasz pieniążki i zapomogi do domu same nie przyjdą. Ty musisz wykazać się inicjatywą i zorganizowaniem. Niestety ale taka jest biurokracja, że żeby uzyskać pomoc, trzeba się czasem nachodzić, wypytać, złożyć kilka wniosków. Dużo wytrwałości i zaangażowania. Najważniejsze to się nie poddawać, nie wstydzić i mówić wprost jaką masz sytuację. W instytucjach jak powiesz że potrzebujesz informacji to pomogą Ci wypełnić te wszystkie papiery. Mów wprost że nie wiesz i że prosisz o pomoc, grunt to się nie wstydzić. Są też miejsca gdzie wydają darmowe obiady, popytaj o wszystko.

Gość gość
Nie wiem na czym polega choroba twojego brata, ale nie wiem czy jesteś świadomy, że jeśliby osoba ubezwłasnowolniona zaciągnęła np. kredyt, ty ponosisz odpowiedzialność za jego zobowiązania. Twoja mama pracowała czy miała zasiłek opiekuńczy na chorego syna ? Macie jakąś rodzinę, która mogłaby Was wesprzeć ? Macie kontakt z ojcem ? Z czego si e obecnie utrzymujecie ?