Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosiatoja

Twarda macica

Polecane posty

Gość gosiatoja

Witam, Byłam wczoraj u lekarza ginekologa który stwierdził że mam twardą macicę powiedział że podejrzewa że jestem w 6-7 tygodniu ciąży. Tyle że od 3 lat staram się o dziecko i nic więc wątpię bym była w ciąży. Wyczuł jeszcze jakiś guzek kazał mi zrobić usg dopochwowe by potwierdzić ciążę i czy tam jest jakiś guzek czy coś niestety on nie wykonał tego badania bo ma zepsuty sprzęt;/ Dzisiaj dostałam okresu ale podobno można mieć okres podczas ciąży więc to raczej nie jest wskaźnik ale robiłam również test ciążowy wczoraj i wyszedł negatywny więc już nie wiem czy jestem w ciąży czy nie. Czytałam że niektóre kobiety mimo wyniku negatywnego były w ciąży. Dodam jeszcze że mam nadżerkę i czytałam że to nie jest powód niepłodności ale niektóre kobiety nie mogły zajść w ciążę do puki jej nie usunęły. Nie wiem co mam o tym myśleć. Ja ogólnie cały czas plamię mam zmienne nastroje i to już od 2 lat cykle są nie regularne więc trudno mi samej stwierdzić czy coś się zmieniło piersi mi puchą kiedy chcą po prostu mam z hormonami takie problemy że nawet jakbym była w ciąży to bym tego nie zauważyła. Poszłam do ginekologa ( rodzinnego bo ten lekarz wykonuje 2 zawody jednocześnie) bo od miesiąca po lekkim wysiłku boli mnie prawy bok brzucha promieniuje na plecy zapytał się czy często siusiam ja powiedziałam że tak mam od zawsze że co pół godziny latam siku. Nie wiem co jest przyczyną tego że mnie boli z prawej strony brzucha. Nie wiem czy jestem w ciąży a ie zrobię teraz badania usg bo mam okres na dodatek strasznie bolesny ( zawsze były bolesne ale teraz jest wyjątkowo silny). Proszę o porady co to może być. Pozdrawiam cieplutko

Gość gosiatoja
Jeju nikt nic nie wie na ten temat????

Gość gość
Nie jestes w ciąży. Pewnie masz torbiel. Miałaś robione badania hormonalne? Krwawienie nie jest przeszkodą w badaniu usg

Gość gość
idz po okresie do innego lekarza i na litosc boska nie wychodz z gabinetu dopoki nie dostaniesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania

Gość gość
idz po okresie do innego lekarza i na litosc boska nie wychodz z gabinetu dopoki nie dostaniesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania

Gość gość
macica w ciazy jest rozpulchniona a nie twarda

Gość gość
wystarczy zrobić test z krwi w laboratorium i będziesz wiedziała czy to ciąża miałaś kiedykolwiek usg ? może to torbiele lub mięśniaki masz bolesne miesiączki ? mocno krwawisz ?

Gość gość
sprawdź nerki, pęcherz (badanie ogólne moczu) kręgosłup lędźwiowy bo ból może promieniować od niego dobrze by było także zrobić usg jajników by wykluczyć torbiele skoro wiesz że masz rozchwiane hormony to najwyższy czas zrobić badania i być może zacząć się leczyć u endokrynologa jeśli nie ustalisz dokładnie co się dzieje możesz zbyt długo zwlekać z leczeniem i odebrać sobie szansę na dziecko

Gość gość
Miałam robione usg nie wykryto nic ale to było rok temu cytologie i wymazy tez miałam i nic;/ a te objawy przynajmniej ze 2 lata mam nadżerkę już z 10 prawie;/ już u około 10 ginekologów byłam i nic z tym nie robią a cały czas im o tym mówię i chodzę prywatnie cały czas gdzie to wszytko dużo kosztuje;/ zazwyczaj dają mi coś na zaleczenie nadżerki i tyle;/ Mam bardzo bolące okresy i długie oraz obfite. Ostatnio to tylko te bóle z prawej strony doszły. Nie miałam badań hormonalnych ale brałam tabletki hormonalne.

Gość gość
Idź na NFZ i poproś o skierowanie do ginekologa-endokrynologa. Wcześniej zastanów się jakie masz objawy-problemy skórne (trądzik, nadmierne owłosienie), z włosami, paznokciami, z wagą (zbyt niska, zbyt wysoka), niskie/wysokie libido, i przede wszystkim regularność miesiączek, występowanie plamień srodcyklicznych. Weź pod uwagę, ze jesli różnica w długości cykli wynosi 5-7 dni to miesiączki uznaje się za regularne. Co do nadżerki to trzymaj się jednego lekarza, bo jak będziesz zmieniać to każdy bedzie miał swoja teorie.

Gość gość
Po tym co przeczytałam to wiem ze powinnam pójść do endokrynologa. Problemy ze skórą mam bo mimo że jestem już dorosła mam trądzik niczym się go nie mogę pozbyć. nadmierne owłosienie też bo włosy na brzuchu, piersiach, oraz na dużym palcu u nogi chodzę do kosmetyczki na depilację co jakiś czas by się tego pozbyć. Włosy to tragedia góra co 2 dni muszę myć bo się przetłuszczają a czasami codziennie, paznokcie już w miarę ok są ale łamią się i są cienkie. Wagę to raczej mam odpowiednią więc z tym nie ma problemu. Libido zerowe niestety od 2 lat;/ Miesiączki nieregularne na 30 dni to 20 krwawię lub plamię nie wiem czasami czy to jest już okres czy tylko plamię boje się wyjść z domu bo nie wiem czy mnie nie zaleje kiedyś wiedziałam kiedy będę miała miesiączkę bo około 2 dni wcześniej brzuch mnie bolał miałam zmienne nastroje ogólnie złe samopoczucie a teraz to ja mam tak ponad 20 dni w miesiącu. Może to jest dziwne ale tak mi się zmieniają nastroje przez te hormony że ja przy jedzeniu obiadu potrafię się rozpłakać albo przy oglądaniu filmu który nawet nie jest wzruszający np. horror. Zmieniam lekarzy ze względu na to że chcę się pozbyć nadżerki bo mi przeszkadza bardzo zauważyłam że mam bolesne stosunki i czytałam że może to być wina nadżerki dlatego zmieniam bo nikt tego nie chce mi usunąć każą czekać aż urodzę dziecko tyle że od 3 lat już się nie zabezpieczam i nie mogę zajść w ciążę dlatego zmieniam by w końcu ktoś chciał to usunąć a nie jak za każdym razem mnie spławiają jakimiś lekami typu globułki czy maści co i tak mi nie pomagają. Dodam jeszcze że u mnie w rodzinie to wszyscy mają problemy ginekologiczne babcia miała torbiela całe życie brała tabletki hormonalne mama tez miała jakieś guzki i kilka razy nadżerkę też bierze hormony ciocia cysty na jajnikach też musi brać hormony nawet mój brat brał hormony bo jedna pierś zaczęła mu rosnąć więc i ja powinnam brać bo coś jest nie tak tyle że oni spławiają mnie. Ja oprócz problemów ginekologicznym mam też inne choroby i chodzę po lekarzach i każdy mówi co innego albo nie wiedzą co mi jest bo badania krwi wychodzą dobre i nie chcą dalej leczyć mimo że coś wyczują tak jak jedna doktorka powiedziała że mam węzły chłonne chore i dała leki to druga powiedziała że mam chore ślinianki ale w jednym i drugim przypadku na antybiotyku się skończyło później bo wzięciu leków przyszłam na kontrolę i nic się nie zmieniło i powiedziały ze nie wiedzą co mi jest.