Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cykoria

wymiana prawa jazdy po ślubie

Polecane posty

Gość cykoria

Witajcie! Czy któraś z Was orientuje się może czy wymieniając prawo jazdy przed upływem 3msc po ślubie należy uiścić jakąś opłatę ? Jeśli tak to w jakiej wysokości ? Dowód osobisty wymieniłam w zasadzie tydzień po ceremonii i nie byłam zobowiązana do zapłaty, natomiast nie wiem, jak sprawy się mają z prawem jazdy.

A w ogóle trzeba wymieniać? I z dowodem rejestracyjnym jak jest?

Oplata jest za wymiene prawa jazdy-ja w zeszlym roku placilam 84zl,ale nie wiem jak jest z dowodem rejestracyjnym,czy sa dodatkowe oplaty. Jesli masz paszport to wymien go do 3 miesiecy bo po uplywie zaplacisz 140 czy jakos tak.Ja spoznilam sie jeden dzien hehe,bo nie wiedzialam ze do 3 miesiecy jest gratis i bulilam....

Właśnie dlatego, że wymieniłam dowód osobisty przed upływem 3msc po ślubie nie musiałam nic płacić i zastanawiam się czy ta sama zasada obowiązuje przy wymianie prawa jazdy...

hmm a to nie jest tak, że wymiana dowodu jest zawsze za darmo? na stronie mojego urzędu gminy piszą: Opłata skarbowa: -z dniem 01.01.2010r nie pobiera się opłaty za dowód osobisty

Może zostały wprowadzone jakieś zmiany i rzeczywiście teraz wymieniają za darmo ? No nie jest łatwo znaleźć aktualne informacje na ten temat.

W efekcie zadzwoniłam do wydziału komunikacji w moim mieście i okazuje się, że za wymianę prawa jazdy ze względu na zmianę nazwiska należy zapłacić 100zł i 50gr. Paranoja...

Widzisz,to co pisalam wyzej,tylko ze widze ze cena sie zmienila.....jak dla mnie to jest zlodziejstwo skoro ma sie juz te prawo jazdy....pamietaj o paszporcie by wymienic jesli masz bo tez bedziesz musiala placic. Co do dowodu to za dowod nigdy sie nie placilo przy wymianie nazwiska.

No 100 zł za de facto wtórnik to trochę przegięcie, egzamin kosztuje niewiele więcej a koszta chyba nieporównywalne :) ale niech tam W sumie w końcu i tak każdy będzie musiał wymienić prawko na to nowe, bezterminowe?