Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość A

ZOELY TABLETKI antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość Gość A

Witam. Kobietki, przez długi czas brałam tabletki yasminelle , teraz zmieniłam na zoely. Biorę pierwsze opakowanie. Mój problem polega na przesunięciu miesiączki. W tych tabletkach nie ma tzW. Tygodnia przerwy i nie wiem co zrobić żeby okres przesunąć. Miesiączka wypada mi 25.08 akurat w dzień wyjazdu na urlop. Zależy mi żeby wystąpiła wcześniej albo w ogóle. Czy możecie mi pomoc? Bo to co pisze w ulotce nie rozumiem.... Proszę o pomoc, łatwo i czytelnie, na chłopski rozum :)

Gość gość
W pierwszej chwili pomyślałam sobie, że może to są tabletki dwu- albo trójfazowe i faktycznie trudno zrozumieć co w tej ulotce JEST NAPISANE (a nie co pisze). I w związku z tym naprawdę chciałam być miła. Ale na Boga! Jaką Ty szkołę skończyłaś (jeśli w ogóle jakąś)? 1. Czy rozumiesz znaczenie słowa placebo lub wyrażenia "nie zawiera substancji czynnych"? Żółte tabletki to jest Twoja przerwa. 2. W ulotce jest bardzo jasno napisane, że w celu opóźnienia terminu krwawienia możesz pominąć wszystkie żółte tabletki i przejść od razu do kolejnego opakowania. Krwawienie z odstawienia nie wystąpi, ale mogą pojawić się krwawienia lub plamienia śródcykliczne. Druga możliwość to skrócenie okresu przyjmowania żółtych tabletek placebo i wcześniejsze rozpoczęcie przyjmowania tabletek z kolejnego opakowania.

Gość gość
A logicznie myśląc, po przeczytaniu informacji o sposobie postępowania w przypadku pominięcia tabletki w ostatnim tygodniu, można wywnioskować, że można również skrócić okres przyjmowania białych tabletek zawierających substancje czynne (maksymalnie o 7 dni), przechodząc od razu do tabletek żółtych.