Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lekarzem nie jestem ale

Przesuwający się okres w przerwie tygodniowej podczas brania pigułek

Polecane posty

Biorę pigułki Yasmin od 2,5 roku. Początkowo krwawienie występowało u mnie na 3 dzień w 7-dniowej przerwie (ostatnią pigułkę brałam w środę a krwawienie dostawałam w sobotę). Z biegiem czasu trochę się to przesunęło i stanęło na tym, że krwawienie dostaję we wtorki czyli 6 dni po odstawieniu i czasami trwa tylko 2 dni. Mój ginekolog zawsze na mnie krzyczy jak mu mówię, że nie zrobię przerwy (on twierdzi, że co około pół roku należy zrobić miesiąc przerwy w braniu pigułek). Uważam, że tylko rozreguluje mi to organizm a w dodatku nie chcę zaliczyć wpadki zaczynając co pół roku zabawę z pigułkami od nowa. Dobrze się czuję dzięki tym pigułkom i nie chcę ich odstawiać. Jego zdaniem okres mi się przesuwa bo jajniki przestają pracować właśnie dlatego, bo nie chcę robić przerw :D No nie wierzę, że lekarz tak powiedział. Przecież jajniki tak czy siak nie mają nic wspólnego z okresem czy krwawieniem podczas przyjmowania pigułek bo to nie jest naturalny okres... Czy któraś z Was miała taki przesuwający się okres z biegiem czasu przez pigułki? Czym to jest spowodowane?

Gość gość
To jest zupełnie normalne. Ogólnie to zmień lekarza, bo jak będziesz kiedyś potrzebować pomocy to ten konował Ci nie pomoże. :( Długość i obfitość się zmniejsza, bo przy dłuższym braniu tabletek śluzówka macicy mniej narasta i nie ma się co złuszczać. Co do przesunięcia to moja teoria jest taka, że organizm przyzwyczajony jest, że od dłuższego czasu dostaje stałą dawkę hormonów i potrzebuje więcej czasu, żeby zauważyć spadek ich poziomu. Nie wiem czy tak jest naprawdę, ale większość kobiet przyjmujących tabletki tak ma i nie jest to nic złego ani nieprawidłowego.

Gość gość
Dla potwierdzenia dodam, że ja na początku miałam 2-3 dnia, teraz mam 5-6. Tabletki biorę od ponad 3 lat, bez przerwy. :D

No dobrze, ale czy to będzie prawidłowe jak mi się okres przesunie tak, że będę go dostawać dopiero wtedy, jak będę zaczynać nowe opakowanie pigułek? Bo w tej chwili dzieli mnie od tego 1 dzień :) Zazwyczaj pigułki hamują krwawienie (gdy miałam okres wcześniej to trwał 3-4 dni, teraz gdy zahacza mi już o nowe opakowanie pigułek okres trwa ledwo 2 dni gdzie ten drugi dzień jest raczej symboliczny...). W sumie dziwne to, bo przeczytałam calutką ulotkę i nie ma tam wzmianki o czymś takim... No i jak się mają do tego te przerwy w przyjmowaniu pigułek? Nie planuję dzieci więc niespecjalnie mnie interesuje, czy moje jajniki będą pracować, czy nie i tym bardziej nie zamierzam robić przerw. Dziwi mnie, że jedni lekarze ją zalecają a drudzy twierdzą, że to tylko rozreguluje cały cykl.

Gość gość
Bo jedni lekarze są konowałami, inni nie. :P Jeśli już robić przerwę to dłuższą, minimum 3 miesiące, a najlepiej ok. pół roku. Krwawienie z odstawienia w ogóle nie jest potrzebne. Jest "potrzebne" tylko i wyłącznie dla komfortu kobiety. I nie ma znaczenia, że będzie coraz krótsze. Krwawienie z odstawienia może mieć również postać niewielkiego plamienia trwającego 1-2 dni i też jest ok.