Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Parę słów o imionach

Polecane posty

Gość gość

Znalazłam w necie ciekawy fragment, który przytaczam poniżej. Powiedzcie, czy zgadzacie się z tą opinią? :) "Badania socjologów pokazują, że dziewczynki częściej nazywamy nietypowo. Widać częściej imię chłopca dla rodziców jest wyrazem kontynuacji tradycji, a dla dziewczynki – pełni funkcję ozdobnika uatrakcyjniającego małą kobietkę. Czyżby dawały tu o sobie znać stereotypy oczekiwań wobec płci?"

Gość gość
Ja się zgadzam, dziewczynko pokrzywdzone są już na starcie. Mamusie czytają im książki o księżniczkach i rycerzach na białym koniu, i takie też bajki puszczają do obejrzenia. Potem taka dzewczynka rośnie ogląda komedie romantyczne i czeka a swojego księcia z bajki, i jedynym celem w życiu jest urodzenie mu gromadki dzieci. A gdzie w tym wszystkim czas dla siebie? Imię to kontynuacja tych głupich zwyczajów. Matki chętnie nadają imion typu: Blanka, Różna, Jaśmina, Jagódka, Julka, Oliwka czym jeszcze bardziej chcą "przyzdobić" dziewczynkę. Takie dzieci są pokrzywdzone.

Gość gości
To ja dam córce Ermenegilda, co by jej nie przyozdabiać.

Gość gość
szczera prawda!!!

Gość gość
Typowo polskie imiona starej daty raczej nie naleza do atrakcyjnych

Gość gość
prawda

Gość gość
dobra to jakie imie dla dziewczynki nie jest "przyozdobieniem"???? bo chyba o kazdym da sie tak powiedziec