Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyczerpana mamusia malego D

PRoszę o radę w sprawie smoka

Polecane posty

Witam Drogie Mamy! Wróciłam dziś od lekarza z diagnozą - przewlekły stan migrenowy spowodowany chronicznym długotrwałym zmęczeniem organizmu. Nie będę wyjaśniać jak się czuję bo kto miał kiedykolwiek migrenę przez 2 tygodnie to wie o co chodzi. No więc do rzeczy. Chodzi o przyczynę czyli zmęczenie - krótko - nie wysypiam się. Mam 2 godziny nieprzerwanego snu a reszta na raty z pobudką nawet co godzinę - mam dwuletnie dziecko które tak właśnie daje mi popalić. I od 2 lat nie przespałam ani jednej nocy. Powody są dwa i liczę na wasze rady. 1. Syn BARDZo często pije w nocy - budzi się co godzinę i chce soku. Próbowałam zamienić na wodę - nic, wogóle uparcie nie dawać -też bez rezultatu bo ryczy, rozbudzi się i tyle ze spania. 2. Jako,że pije jak smok sika dużo - przez noc idzie 5-6 pampersów. No i tu pytanie czy są jakieś pampersy/pieluchomajtki które wytrzymują więcej wilgoci?Scpecjalne na noc. SYN jest zdrowy - cukier ma w normie, wszelkie badania też. To podobno jego "zachcianka". A ja jestem WYKOŃCZONA!!!!!! Bardzo proszę doświadczone mamy o rady, spsoby na takiego pijusa;)

Gość gość
A dlaczego w temacie pytasz o smoka ?:)

Gość szarlotka71
bo pije jak smok :)

Bo pije jak smok:D Przez noc w upały - nawet 1,5 litra wody:D

Gość gość
dawaj mu mniejsze porcje soczku...a może on po prostu za mało je na kolację i jest głodny w nocy..?

Hmmm No niestety nie jada w regularnych porach tzn. zdarza mu się zasnąć przed kolacją. A w zasadzie takim właśnie posiłkiem "na noc". Bo kolację jemy wszyscy o koło 18 a mały koło 20 jeszcze zje jogurt czy parówkę. Z tym,że nie zauważyłam zależności - nie zje- więcej pije. to różnie. Czasem nie zje i pije mniej niż jakby zjadł.

Pediatra do jadłospisu i pór jedzenia nie miała zastrzeżeń. A porcje soku są małe - czasem prosi więcej. No i niestety nie mogę nalać całej butli bo ile wleje tyle na raz wypije...

Gość nieRorumiem
Jak ty mu dajesz słodki sok to jemu po tym jeszcze bardziej się chce pic. Pewnie przez to ma "kapcia" w buzi o to go tak suszy . Druga sprawa on za chwile będzie miał mega próchnice przez te soczki. Ja bym przetrzymała go 2-3 nocki popłacze i zabłyszczysz ze będzie spał.

W nocy - daję mu czystą wodę. Pierwsza pobudka po zaśnięciu i już nad rane skubany sprawdza czy ma wodę czy sok. Wtedy daję sok. Ale to nic innego jak woda z domowym sokiem (gotowanym bez cukru). Zęby ma póki co zdrowe.

Gość gość
przetrzymaj go z tydzień na wodzie. będzie wył, ale trudno. i zbadaj mu cukier, bo wzmożone pragnienie jest objawem cukrzycy.

Może zabrzmi to niewiarygodnie ale dla mnie 2-3 noce całkowicie nieprzespane to chyba będzie zgon. Bo ja już teraz ledwo żyję co potwierdził też lekarz. Mogę spać na stojąco - o ile akurat nie boli mnie głowa. A niestety jak większość mamusiek mam w dzień obowiązki i opiekę nad synem.... Męza akurat nie ma - jest na wyjezdzie zagranicznym i nie mam komu podrzucić małego ani posapć w dzień.

eee?? Po 1-czy syn po soku w nocy szczotkuje zęby? przestrzegasz higieny jamy ustenj u dziecka? wątpie, jestes na prostej drodze do prochnicy dzieciecej poprzez dawania w nocy pic (slodkie) a do tego napewno nie myje dziecko zebow Po 2 nie wyobrazam sobie 2 latkowi w ciągu nocy 5-6 papersow zmieniac- nieporozumienie i nonsens o czym piszesz.Pora odpieluchowywac na dobre, raz-dwa razy w nocy wysadzac na nocnik o wyznaczonych porach regularnie, Rada? postawic przed lozkiem kubeczek z wodą,bedzie wybrecac? niech placze, jak naprawde bedzie chcialo mu sie pic to i wode wypije, jak nie to nie ma nic innego, ty idziesz spac i koniec uzerania sie w nocy z malym awanturnikiem

Gość gość
to kup mu dozownik wody jak dla kota.:)

Cukier ma w normie.

Gość szkotka uk
mojej corce wkladam kubeczek z woda do lozka i sama sobie pije ale 1.5l w ciagu nocy to nie jest normalne. Wydaje mi sie ze on pije raczej z przyzwyczajenia niz z pragnienia. A w czym mu podajesz ten sok? mam na mysli czy pije z kubeczka czy przez smoczek - nic juz nie wspolmne o tym ze niedlugo bedziesz miala problemy z prochnica u niego skoro caly czas popija slodkie napoje. Ja daje corce soki bardzo rzadko - pije tylko wode. Kobieto musisz cos szybko zrobic bo sie zameczysz i w sumie on rowniez skoro w wieku 2 lat nie przespal jeszcze zadnej nocy Ja nauczylam corke samodzielnego zasypiania wiec od 3 miesiaca zycia nie wiem co to nie przespana noc

ToksycznaKobita Syn myje zęby rano i wieczorem - ma wszystkie zdrowe. Tak jak pisałam - sok rozrabiam z wodą tylko tak by miał kolor. Soki nie mają cukru - są domowej roboty specjalnie dla niego robione. I owszem sama wiem ze 5-6 pampersów w nocy to masakra. Dlatego pytam o rady bo sama już nie mam pomysłu.

Syn w nocy pije z butli niestety. W dzień z kubeczka normalnie. To w 100% przyzwyczajenie ale taki jest uparty ze nie daję rady go odzwyczaić. Mój błąd bo karmiłam piersią rok czasu, mały spał ze mną i ciągał piersi kiedy chciał. No i mu zostało. Teraz zasypia sam, śpi sam (chyba ze męza nie ma to biorę go do siebie zeby nie latać z butlą i pampersami).

A co właśnie ciekawe - syn jest rano wypoczęty, pełen energii , w dzień nie śpi. lata jak rakieta. Rozija się prawidłowo.

Gość gość
Mysle,ze te pobudki,to przyzwyczajenie. Trzeba byc konsekwentnym,przetrzymac,bez tego ciaglego picia. Wiadomo jak sa upaly to raz dac sie napic wody i koniec. Bedzie ciezko,ale musisz go nauczyc,ze noc jest od spania. Moze maz wezmie tydzien urlopu i bedziecie wstawac na zmiane?

Chodzilo mi higiena jamy ustnetj po nocnym spozyciu soku, jest niezbedna ,u was tego brak W kazdym bądz razie nawet sok roscienczony z wodą ma w sobie glukoze , teraz zęby ma zdrowe za kilka mscy zacznie byc "ała" i szkliwo czerniec Dlatego doradzam wode, nie ma innego napoju , zostaw mu kubek wody ( lub butelke, niewiem w czym mu dajesz pic) jak sie obudzi to wode ma przed nosem ,innego wyboru nie ma, ty nawet nie probuj kombinowac inne cuda niewidy Z pampersami autentycznie powinnas sie juz na amen pozegnac, a przynajmniej zacząc konkretnie cos w tym kierunku robic ( w nocy wysadzac na nocnik)

Gość gość
jak nie zmienisz pampersa to przemaka? chyba nie zmieniasz pieluchy co dwie godziny?

Męża często nie ma - pracuje za granicą:/ No i w konsekwencji syn woli mnie niż jego. Jak zobaczy ze to tata daje mu w nocy pić to co? RYCZY. No ale dzięki wam tylko się upewniłam,że jedyne co mogę zrobić to nie dawać pić za każdym razem jak tego chce. Oj będzie ciężko. Juz to sobie wyobrażam...

Zmieniam pampersy co dwie godziny - inaczej jest kałuża. No niestety skoro tyle pije to i sika prawda??? Dzięki Bogu w dzień robi na nocnik

Gość gość
Tego pampersa to bym zostawiła Dziecko ma dopiero 2 latka i może jeszcze sikać w nocy . Tylko musisz ukrócić to picie .

Gość gość
MASAKRA. Co do soku-moje dziecko pilo, dopiero w wieku 3 lat przerzucilo sie na wode i ma zeby biale jak snieg i zdrowe, mimo, iz myje je od wieku 18 m-cy.

Gość balbin_ka
odstaw to picie, mega ryk będzie 2-3 noce maksymalnie. Wiem, bo niedawno odstawiłam nocne karmienie piersią, był płacz i błaganie, ale po 2 nocach tylko 1 pobudka, a teraz śpi do 6 rano. Dwie noce były ciężkie, bo budzil się x razy i płakał, ale szybko załapał, że nie dostanie i nie ma sensu się budzić. I dla swojego dobra odpieluszkuj gada :P

Gość wyczerpana mamusia małego D
Dzięki:) Postaram się być twarda i uparta:) Miłej nocki

Gość szkotka uk
do tej wyzej - to ze akurat twoje dziecko nie ma problemow z zebami to sie ciesz - moze genetycznie macie dobra kosc. Normalni ludzie juz dawno nie mieliby polowy zebow. Niestyty jedyne co mozesz w tej syt zrobic to byc konsekwentna. Daj mu ta wode w kubeczku a nie w butelce ze smoczkiem - bo ewidentnie potrzebuje jej do zasniecia/uspokojenia. Musi sie nauczyc zasypiac sam - bez pomocy smoczka i wtedy twoje problemy sie skoncza - daj mu na noc sama wode w tym samym kubku z ktorego pije w dzien. Smoczki wyrzuc jak najszybciej i tyle - tylko nie mozesz sie ugiac - bo zobaczy ze da sie Ciebie urobic i wtedy juz nic nie zdzialasz

Gość gość
My uzywamy zielonych pampersow,wytrzymuja cala noc,tyle ze moj syn ( 15 miesiecy) w nocy nie pije.

Gość gość
Dla mnie to chore doprowadzic do takiego stanu rzeczy. 2 latek pijacy sok z butelki ze smoczkiem kilka razy w nocy. Nie dziwie sie, ze zmeczona jestes. Teraz musisz ponosic konsekwencje swojego lenistwa. Niestety. Kilka nicy wiecej jesli bedziesz konsekwentna I bedzie po sprawie. Butelka ze slomka albo kubek, woda w srodku I samoobsluga. Powyje kilka nocy a pozniej sie okaze, ze nawet woda mu do szczescia nie jest potrzebna.powodzenia