Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LalaHalaBala

Grzybica pochwy przy antybiotyku

Polecane posty

Gość LalaHalaBala

Witam. Od poniedziałku biorę antybiotyk w końskich dawkach(na anginę), mimo stosowania provagu odczuwam nieprzyjemne swędzenie, poza tym mam upławy. Podejrzewam że nabawiłam się grzybicy, stosuje clotrimazolum. W piątek jadę do włoch, dostałam pozowolenie od mojej pani doktor(tym bardziej że czuje znaczną poprawę, musze tylko leżeć w łóżku do piątku). W piątek właśnie idę na kontrolę i zaraz po tym jadę na wczasy. Znacie może jakieś sposoby na to żeby środkami dostępnymi w aptece załagodzić objawy na te niecałe 2 tyg? Jeśli mi nie przejdzie to po antybiotykoterapii i po powrocie z wakacji udam się do ginekologa.

Gość Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmo
clotrimazolum

Gość gość
Poproś te lekarkę o przepisanie globulek. Na mnie najlepiej działają clotrimazolum - te o mniejszej dawce stosowane przez 6 dni pod rząd. Środki dostepne bez recepty to niestety nie są zbyt skuteczne.

Gość aliBABKAali
Już nie raz przy antybiotyku zażywałam provag i nigdy nie dostałam grzybicy, probiotyk zawsze mi pomagał, biegunki też u mnie nie występowały. Może źle stosujesz probiotyk, powinnaś go zażywać co najmniej dwie godziny po lub przed zażyciem antybiotyku, nie zażywaj ich równocześnie. Do podmywania kup sobie tantum rosa, na grzybice dobry jest również krem dopochwowy gynoxin, drogi ale już po pierwszej aplikacji objawy znikają.

Gość LalaHalaBala
probiotyk stosowałam 3 godz po spożyciu antybiotyku. Antybiotyk był w największej możliwej dawce, biorę go co 8godz. Czasami tabletki osłonowe nie pomagają jak widać...nie dość że męczę się z okropną anginą, to jeszcze czuje się niekomfortowo...a wyjazd tuż,tuż. Dzięki, obczaję ten specyfik.

Gość gość
lactovaginal dopochwowo - bardzo skuteczny przy infekcjach, do tego smarowanie provag żelem, żeby złagodzić świąd, możesz też zabrać na wyjazd jakiś probiotyk, żeby się chronić przed kolejnymi infekcjami, żeby angina nie wróciła

Gość gość
weź sobie clotrimazolum do smarowania na zewnątrz a dopochwowo dodatkowo invag przez 7 dni-powinno pomóc.Udanych wakacji.

Gość gość
acha-możesz sobie jeszcze kupić provag żel i smarować na przemian z clotrimazolem, ten żel łagodzi i ma kwas mlekowy i jest bardzo lekki, nie takjak maść.Ja maść stosuję na noc a na dzień właśnie ten żel..

Gość gość
mnie się takie sytuacje nie przydarzają odkąd stosuje provag przy antybiotyku. ale jeśli juą odczuwa się swędzenie można spróbować z maścią clotrimazolum i probiotykiem dopochwowym, np. lactovaginalem. może się uda zatrzymać infekcję.

Gość arlecia29
provag żel do smarowania, pomoże na świąd, jakiś probiotyk doustny, lactovaginal dopochwowo, wszystko powinnaś dostać w aptece bez recepty, poza tym staraj się jeść więcej produktów zawierających probiotyk, jogurty naturalne, kefir, kiszonki itp.na wczasy też sobie zaopatrz odpowiednio apteczkę

Gość Monika2525
Z doświadczenia wiem że grzybicę najlepiej leczyć od razu u ginekologa bo często lubi nawracać a dolegliwości są na tyle uciążliwe że utrudniają normalne funkcjonowanie. Po takim leczeniu warto zrobić kontrolny posiew z pochwy i oczywiście zastosować probiotyk np. dopochwowy lactovaginal aby odbudować mikroflorę, która stanowi naturalną barierę ochronną przed patogenami.