Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mamy dzieci 4 i pol miesiecnych i 5cio

Polecane posty

Gość gość

Ile wasze niemowlaki pija ml mm? Chodzi mi o etap rozszerzania diety. Kiedy zaczely wyjadac pelne porcje bezmleczne? Mojemu ciezko ida nowe posilki. Jezeli chodzi o mleko to tez wielkim jadkiem nie jest. Ale od wczoraj protestuje przy mleku a dzis zamast mleka zjadl po prostu kaszke na wodzie,rzadka. A po 18znow mleka odmowil i wypil kompot z jablka z przetartym jablkiem i miarka kleiku ryzowego.innego posilku nie bylam mu w stanie wcisnac

Gość gośc mama
moja za tydzien skończy 5 miesięcy. mm je zazwyczaj 6 razy na dobę po 100-130ml. od początku ładnie zjada wszelkie stale posiłki Rano zjada owocowa kaszke mleczno- ryżowa lub kleik z dodatkiem owoców. Gęsta bo karmie lyzeczka. Później obiad to różne połączenia warzyw (aktualnie je już marchew, ziemniaka, pietruszke, seler i cukinie) ok 100ml ale również gęsta. No i na deser jabłko. Czasem jakieś owoce ze słoiczka lub sok.

Gość gość
No to ladnie ci je. U mnie jest z lyzeczki plucie. Czasem cos przemyce,ale to gora 2 lyzeczki znajdzie sie w zoladku.

Gość gośc mama
Moja z lyzeczki zjada bardzo ładnie. Nie pluje ani nic. Już sie nauczyła że wyrokiem śledzi lyzeczke i otwiera sama buzię jak widzi że łyżeczka blisko. W tym od ja zaczęłam rozszerzać dietę jak miala 3,5 mies więc trochę szybciej. Próbuje nowych smaków. Nie chce marchewki to daj ziemniaka albo dynie. Jabłko możesz zamienić na gruszke. Coś napewno mu posmakuje. Na jedzenie lyzeczka wybieraj moment gdy ma dobry humor.

Gość gość
Ale jemu smakuja te rzeczy,uwielbia ssac swieze owoce,lyzeczki sie nie boi,sam ja chwyta wklada do buzi. Wiec wie o co chodzi. Nie pasuje mu konsystencja papki.ale jest za maly na blw. Z butelki wypije. Tylko ze co raz mniej mleka je.

Gość gość
Synek skończył dzis 6 miesięcy, wiem jeszcze pamiętam jak było. Zaczęłam od wprowadzania marchewki i brokuła. Jadł to na zmianę (oczywiście tylko po kilka łyżeczek) z 2 tygodnie zanim załapał o co chodzi jedzeniem łyżeczki. Próbowałam różne smaki, więc dawałam do pół słoiczka maxymalnie. Dopiero od tygodnia je wiekszą porcję obiadową. Dziś zupki je bez problemu ale na owoce się krzywi. Robiłam mu więc mieszanki: kleik kukurydziany z mm, tak z 30ml i do tego dodawałam owoce. Gruszki wiliamsa nie są takie kwaśne.

Gość gość
Z lyzeczki ogolnie potrafi zjadac. Juz jak mial z 2 miesiace to swietnie sobie radzil z otwieraniem buzi i z sciaganiem syropu z lyzeczki. Potem tez kaszke jadl ale jak poczul konsystencje to zaczynal pluc. Marchewka smakuje, nie krzywi sie,z ziemniakiem tez. Jabluszko,banan,gruszka.wszystko ok. Byle nie papka. Albo rzadkie do wypicia,albo sok. Moze tez byc w kawalku,przyssa sie i ssie. I ssal juz tak jabluszko,gruszke,nektarynke,banana. Na lyzeczce wezmie do buzi i wypchnie jezykiem. Nie od razu bo pomemla. Smak jest ok,konsystencja nie dobra. Nie zastepuje mu jeszcze pelnych posilkow,nie wiem powinien mleka wypic,bo normy podane w schematach to sa dla niego nie do osiagniecia. 800 ml mm to max.przy bardzo duzym apetycie,rozlozone na 6 posilkow. Jak zrezygnuje z 2 to wypije 500-600 ml.

Gość gośc mama
No to może dawaj w kawałku? Ja swojej czasami dam ugotowana marchewke, cukinie czy jabłko do raczki. Jest miękkie więc radzi sobie z "przezuciem" ciężej jej utrzymać w raczce bo jest śliskie ale ćwiczy. Jak jej wypadnie to szuka i próbuje podnieść.

Gość gość
Nie boisz sie ze sie zakrztusi?mowi sie,ze.w kawalku mozna dawac dzieciom jak juz same sa w stanie posadzone siedziec. Raz jak kawalek banana wpadl mu do buzi to nie powiem,wystraszylam sie.

Gość gość
A ilosc wypijanego mleka zmniejszyla sie jak wprowadzilyscie posilki bezmleczne?glownie o to mnie interesuje. Czy dziecko powinno zjadac tyle samo mleka co wczesniej?

Gość gośc mama
Zawsze jak je to jej pilnuje. Po za tym do jedzenia jet na pol siedząco w foteliku lub leżaczku i nigdy nie mieliśmy przykrych niespodzianek. Przynajmniej Narazie.

Gość gośc mama
U mnie córka Poprostu zjada jeden posiłek mniej. Zamiar jednej porcji mleka dostaje obiad.

Gość gośc mama
Namieszalam.;D nie chodzi o to że je jeden posiłek mniej tylko że zamieniłam jedną porcję mleka na zupę.