Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ktoś może polecić mi dobrą książkę fantasy

Polecane posty

Gość gość

Mam ochotę przeczytać dobrą fantastykę, ale podkreślam FANTASY czyli elfy, magowie, czarodzieje, zamki, dawne czasy ;) Odpada S-F. Chciałabym przeczytać coś w klimacie Władcy Pierścieni Tolkiena. Ale żeby nie było bardzo brutalnie, czyli powieści w stylu Gry o Tron w ogóle mnie nie interesują ;) z drugiej strony dzieckiem też nie jestem, wiec dzieciece fantasy też odpada ;) coś posredniego, czekam na propozycje ;)

Gość kathelen
:D

Gość gość
seria Wheel of Time Roberta Jordana z tym, że polecam po angielsku. Fantasy po polsku moim zdaniem czyta się fatalnie. Tolkien zdecydowanie zyskuje w oryginale

Gość gość
Książka - ATLAS POCZĄTKU Autora nestety nie pamiętam. Czary,magia,przemieszczanie sie w czasie,czarownice,krasnoludy i takie tam. Książke polecam w 100%

Swiat dysku - mega wciaga, jest juz kilkadziesiat czesci. mega zabawne, ja nie moge sie oderwac mimo, ze niektore czesci czytalam kilka razy

Gość gość
dzieki :) chyba przeczytam 1 czesc serii Wheel of Time Jordana. Niestety po polsku, bo mój angielski nie jest aż tak dobry, by czytać fantasy w oryginale ;) ale opis ksiązki jest ciekawy, no i ma prawie 1000 stron, lubie takie grubaśne tomiska :)

Gość Yanka
a Wiedźmina czytałaś? Poważnie mocno polecam- wydawało mi się to słabe i oklepane dopóki nie wzięłam książki do ręki, i z tą książką (tzn kolejnymi tomami) przeżyłam kolejne intensywne 3 tyg ;) Czytałam w autobusie, internet przestał istnieć, w pracy między klientami, w kolejkach do urzędów, zawsze miałam przy sobie w torebce. Saga jest REWELACYJNA.

Gość gość
i pamiętaj, że całość liczy bodajże 13 części, a będą jeszcze 2. A co do czytania po angielsku; wbrew pozorom jest to bardzo dobra metoda nauki, jeżeli rozumiesz już cokolwiek. Na początku ze słownikiem, potem rozumiesz coraz więcej z kontekstu. Swego czasu mój native speaker był mocno zdziwiony, że przeczytałem Silmarilion Tolkiena w oryginale, bo rodowici anglojęzyczni miewają problemy ze zrozumieniem go według niego. A wg mnie wcale nie jest taki trudny i niezrozumiały. Spróbuj poczytać Hobbita na początek w oryginale, w końcu to książka dla młodizeży i nie jest zbyt trudna, a przekonasz się, że polski przekład (niezależnie który) nie oddaje całego bogactwa tej książki

Gość autorrka tematuu
Czytalam w oryginale ksiazki Kinseli, czyli Wyznania zakupoholiczki i inne jej babskie czytadla ;) rozumialam prawie wszystko. A jesli chodzi o fantasy to kiedys z wycieczki do Anglii przywiozlam Harrego Pottera w oryginale i odpadlam po kilku stronach. Chociaz samego HP czytalam po polsku kilka razy i go uwiebiam, jednak po ang nie dalam rady ;)