Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiolkajur

Jutro chrzciny mojego dziecka nie dostałam rozgrzeszenia

Polecane posty

Gość gość
spowiadaj się z tego, poproś księdza o pomoc we wpłynięciu na partnera. zatajenie grzechu sprawia, że spowiedź jest nieważna, no chyba że i tak robisz to pod publiczke i potrzebny ci tylko papierek. wtedy cóż - może kiedyś zdasz sobie sprawę z tego, jak krzywdzisz siebie i dziecko.

Gość gość
to nie religia dzieli dzieci na lepsze i gorsze, a ksieza, ludzie. Nasz proboszcz nawet slowem nie wspomnial, ze czemu slubu nie mamy itp. Po chrzcie powiedzial tylko z usmiechem, ze ma nadzieje, ze niedlugo spotkamy sie na naszym slubie- bez wywierania presji, pietnowania nieslubnego dziecka.

Gość gość
Do wypowiedzi os.z godz.12:27a ty kto?niemiec?pakistanczyk?wstydz sie sam/sama za siebie. Wiara ma swoje podwaliny.i trzeba to przyjac albo nie.jak ci nie pasuje to przerob sie na musliego to wtedy bedziesz miala demokracje taka jak z pl do uk Haha.

Gość gość
Ty musi,czep sie swego chlopa.aaaa,jednak ciezko bedzie ci podskoczyc swemu panu i wladcy.masz faki dobrobyt ze zresz po psie raz dziennie.a 3razy dostajesz wpier...ol."twoje"dziec nie sa tak naprawde twoje.zapomnialas o tym.tak wiec ty nie masz nic do gadania w tej kwestii.pranie mozgu ci zrobili,ze nawet nie zauwazasz pewnych spraw.jak kobieta urodzo a w europie moze dac sie tak zniewolic?dobrowolnie do tego.a pozniej bedziemy w tv ogladali jak to odbija swe dziecko z pakistanu czy jakiegos innego ciapkowa. ******* ******* ALLAH jest WIELKI

Gość gość
Co to za paskudna zawistna i wstretna religia ten wasz caly katolicyzm!!!!!! Jak mozna dzielic niczemu nie winne dzieci na te chrzczone na mszy glownej czy nie Co za paranoja xxx O przepraszam, katolicka religia to religia miłości. Miłości do dziecka i rodziny. Dziecko powinno mieć ojca i matkę, i jeśli ostatnim argumentem który ma trafić do beztroskich czy uciekających od stworzenia rodziny rodziców jest groźba, że dziecko nie otrzyma sakramentu, to trudno. Katolicyzm to nie jest religia permisywna, która gładzi po głowie za wszystko co zrobisz. Owszem, jest wybaczenie, ale tylko przy twoim żalu za grzechy i postanowieniu poprawy. To religia silnych ludzi dążących do doskonałości, ale świadomych swoich ułomności. To najlepsza religia jaką znam, a w młodości podniecałam się różnymi wyznaniami.

Gość gość
Poczytaj biblie to zobaczysz jaka to religia Szkoda mi was bo wszyscy bedziecie sie smazyc w piekle

Gość gość
U mnie w parafii nie ma czegoś takiego jak dzieci ze związków partnerskich i dzieci ze ślubu kościelnego, a chrzty odbywają się w soboty i niedziele bez względu na to czy dziecko jest "ślubne" czy nie, bo dziecko nie jest niczemu winne. Fakt nie jest to postawa godna pochwały , ale cóż coraz więcej jest takich niezalegalizowanych związków a księża sami swoją gadką zniechęcają do zawarcia związków małżeńskich. Podam przykład taki trochę nie na temat , ale adekwatny do księży, mój brat mieszkał z narzeczoną i mieli kolędę jak ksiądz zobaczył, że mieszkają bez ślubu to zaczął ich obrażać i tak się na nich drzeć,że zupełnie zniechęcił ich do kościoła.

Gość gość
Ja chrzciłem syna w sobotę, poprosiłem o to w kościele i bez problemu się zgodzili. Na mszy obecna była tylko rodzina, ksiądz, zakonnica, kościelny i organista. W Warszawie to było. Nie wiedziałem że tak można jeszcze niedawno, ale zobaczyłem ludzi wychodzących z kościoła po chrzcie pod Warszawą w sobotnie popołudnie i mi się tak spodobało, że z żoną wybraliśmy wersję bardziej rodzinną a nie z innymi dziećmi standardowo w niedzielę.

Gość gość
a księża sami swoją gadką zniechęcają do zawarcia związków małżeńskich. Podam przykład taki trochę nie na temat , ale adekwatny do księży, mój brat mieszkał z narzeczoną i mieli kolędę jak ksiądz zobaczył, że mieszkają bez ślubu to zaczął ich obrażać i tak się na nich drzeć,że zupełnie zniechęcił ich do kościoła. xxx To nie księża, tylko jeden ksiądz. Swoją drogą co im stoi na przeszkodzie do zawarcia związku? A jakby kulturalnie ich namawiał do zawarcia ślubu to byłabyś usatysfakcjonowana? Co ich powstrzymywało w sumie, bo nie wiem, ale jeśli zbierali kase na wypasiony ślub z weselem a zdecydowali się mieskzac razem, to obowiązkiem kapłana jest ich napomnieć. Może ten kapłan był cholerykiem i nie przebierał w słowach, ale księża bywają różni. Jak by nie patrzeć, spełnił to co nakazuje mu funkcja - upomniał żyjących w grzechu parafian :D

Gość gość
Ja to zupełnie nie rozumiem po chcicie dziecko jak wy tak naprawde nie jestescie katolikami - tylko robicie to bo tak wypada, bo wszystkie dzieci w rodzinie i u znajomych były chrzczone. Albo jest sie katolikiem i żyje zgodnie z zasadami tej wiary albo nie. widocznie nie jest ona dla was taka ważna skoro nie macie slubu. Po co wiec do tego zmuszać malutkie dziecko??? Może niech samo wybieże jak podrośnie.

KK sam sie wykonczy tymi wymaganiami, ktore sa tak wysokie z powodu pazernosci. Te wszystkie sluby, chrzciny to żyła złota. napieraja na slub bo na slubie sie dobrze zarabia, to nie ma nic wspolnego z moralnoscia i Bogiem. Prosze cie autorko otwórz biblię i znajdz mi chociaz jeden fragment o tym ze slub musi byc w kk. Slub cywilny tez jest przed bogiem, bo bog jest wszedzie. Nie wspomne o tym ze w Biblii nie ma slowa o chrzcie nieswiadomych dzieci i pobieraniu oplat za kazda "usługę" kk to mafia.

Gość gość
Każdy ma wolny wybór przeciez do wyznawania wiary katolickiej nikt nikogo nie zmusza. Jesli się wierzy to "bierze" sie wszystko a nie wybieram co mi akurat w tym katolicyzmie pasuje. Nie nawidze takiego zakłamania. Wierzaca ale nie praktykująca. po co to> Żeby zachowywac pozory?

Juz pomijajac fakt ze caly KK jest niezgodny z ewangelią. KK nie ma nic wspolnego z Bogiem z Biblii i z jego przykazaniami!!! Ludzie obudzcie się.

Gość gość
A ksiądz co upomniał to juz całkiem "Blee". No jak on mógł zwrócic uwagę jaśnie państwu że żyja w grzechu. Nie do pojęcia. Niestety prawda w oczy kole...

Gość gość
Prosze cie autorko otwórz biblię i znajdz mi chociaz jeden fragment o tym ze slub musi byc w kk. xxx Świętych tekstów nie odczytuje się w sposób dosłowny, i odnosi się to do wszytskich świętych tekstów w różnych religiach. Polecam powrót na katechezę oraz zapoznanie się z kodeksem prawa kanonicznego. Poczytaj tez papieskie encykliki - poszerzy ci to ciasne horyzonty.

kodeks prawa kanonicznego???? haha Tak mam przeczytac wypociny ludzi którzy stweirdzili sa sa mądrzejszy od Boga i poukladaja jego przekaz? Moge sie zalozyc ze nie znasz Biblii.

Gość gość
Gorilla a ty to mi na Jehowa wygladasz. Popraw mnie - jesli sie mylę. Nikt nikogo nie zmusza do bycia katolikiem. Każdy ma swój rozum a udowadnianie ze jakas religia jest zła itp. itd. jest wogóle bez sensu.

Gość gość
A czemu on nie chce wziac z Toba slubu? Rozumiem ze TY chcesz i wcale nie czujesz sie w tej sytuacji dobrze. Ja bym pogadala z nim w koncu zeby wyjasnic sytuacje. A czemu nie pobraliscie sie na samym poczatku, pozniej facet sie przyzwyczail do takiej sytuacji i mu z tym dobrze :/

Gość gość
Mój mąż tez sie wczesniej migał od ślubu koscielnego ale dla mnie to było ważne i tak jak ty meczyłam się z tym okropnie. W koncu postawiłam sprawe na ostrzu noża. Albo jestesmy nadal razem i bieżemy slub, albo kazde idzie w swoja stronę bo nie zamierzałam zyć w związku który zaczał mi ciążyć.

nie jehova :o powiem tak ktolicy nie czytja pisma swietego dlatego sa katolikami. Przecietny katolik nie ma pojecia o tym, ze to co sie dzieje w kk nie ma wiele wspolnego z Biblią. nie wiedzą ze doktryny kk są błędne, niezgodne z ewangelia. nie prekonuje ciebie ani nikogo innego do zadnej religii tylko do czytania pisma swietego.

Gość gość
GorillaInTheFog kodeks prawa kanonicznego???? haha Tak mam przeczytac wypociny ludzi którzy stweirdzili sa sa mądrzejszy od Boga i poukladaja jego przekaz? Moge sie zalozyc ze nie znasz Biblii. xxx To zależy co masz na myśli mówiąc "znasz". Nie jestem "uczona w piśmie", ale każdego dnia do kawy czytam Biblię na stronie mateusz.pl. Wyjątek - kiedy jestem na wakacjach lub w podróży, wtedy korzystam z wydania kieszonkowego. Dlatego sadzę, że wiem o Piśmie Świętym więcej niż ty. ty z zasady chyba obrażasz KK i ludzi wyznających w tę religię. Trudno, jezusowi tez pluto w twarz.

Gość gość
No i atak moherów zmasowany i jak zawsze argumenty z kosmosu. * Po co chrzcisz jak nie wierzysz - skąd wiesz czy autorka nie wierzy to raz. Dwa czy nie możesz pojąć małym, wypranym rozumkiem, że chrzest jest dla dziecka. Po to żeby zmyć grzech pierworodny chociażby. Ale nie religia miłości a Ty dziecku chrztu odmawiasz za grzechy rodziców? Co z Ciebie za katolik? Jak ksiądz odmawia to co to ma być kara dla rodziców...a dziecko już ma w zadzie i nawet waląc kazanie nie zastanowi się, że skazuje małego człowieka na życie w grzechu. Żeby nie było ten młody człowiek może kiedyś Papieżem zostać a co nie? * Bez spowiedzi to nie chrzest - kolejna bzdura! Jak chodziliśmy na nauki przedmałżeńskie to raz ksiądz rozpoczął dyskusję, czy ślub jeśli nie dostało któreś z małżonków rozgrzeszenia jest ważny. I powiedział, że jest. Cały sakrament odbywa się zgodnie z zasadami. Jest deklaracja małżonków itp tak samo z chrztem "Ja Cię chrzczę w imię...." i tyle polewają wodą a Twoje sumienie nie ma tu nic do rzeczy. * W jednym chrzczą w drugim nie - ot to cała hipokryzja kościoła niestety prawo religijne jest dla wszystkich takie same. Ale jak widać na niektórych parafiach wykładają na to, bo pewnie kasy nie ma ot co. * To pouczanie przez innych "bardziej wierzących" - najciemniej jest zawsze pod latarnią, nie ma ludzi krystalicznie czystych a to grzech pychy pouczać kogoś i oceniać wg własnej miarki. Nie przejmuj się tymi złośliwcami, co myślą, że wiedzą wszystko nawet jest takie powiedzonko "Chodzi do kościoła, klęczy pod figurą a diabła ma za skórą" - cała prawda niestety co widać po wpisach. Trochę pokory głęboko wierzący Bóg zakazał oceniania innych prawda?

Gość gość
do wszystkich co się dziwią: ja miałam chrzest w czwartek i jestem z Chorzowa + czytać ze zrozumieniem to co pisze autorka a nie mędrkować dlaczego tak a nie inaczej

z tego co czytam to ksiądz nie odmówił chrztu dziecku tylko rozgrzeszenia matce . A że matka żyje beż ślubu - to co w tym dziwnego ? Do skutecznej spowiedzi w /KK muszą być spełnione pewne warunki, autorka ich nie spełnia to co w tym dziwnego ,ze ksiądz rozgrzeszenia nie udziela ?

Gość gość
GorillaInTheFog ma rację, pokażcie mi gdzie w biblii jest wzmianka o chrzcie niemowląt... w biblii chrzest to sakrament dla ludzi którzy świadomie do niego podchodzą. Albo ktoś uważa się zxa katolika- nie chrześcijanina, wierzącego tylko za człowieka tego konkretnego wyznania, dobrowolnie wybranego przecież, i akceptuje zasady, albo powinien się zastanowić czy akurat takie a nie inne podejście do religii mu odpowiada. Według kościoła katolickiego życie bez ślubu jest grzechem, aby dostać rozgrzeszenie trzeba pokazać żal za grzechy i postanowienie poprawy, tutaj tego nie ma więc moim zdaniem ksiądz nie da rozgrzeszenia jak najsłuszniej. A komunia bez rozgrzeszenia, albo zatajenie grzechu to świętokradztwo, i koniec. Rodzice przysięgają wychowywać dziecko zgodnie z wiarą, jak mają to robić nie stosując się do niej? Są i inne kościoły, inne wyznania, inne wiary w ogóle więc jak kogoś coś w kk gniecie to niech przemyśli, myślę że u 80 % katolików tutaj (co najmniej) to owczy pęd, tradycja rodzinna itd

Gość gość
Po przeczytaniu wpisów w tym temacie skomentuję to jednym słowem: zaścianek!

Gość gość
Jejku normalnie mogą przekazać zasady wiary co Wy gadacie. Faktem jest, że przykładu zachowaniem nie dadzą ale to trochę inny temat. Instruktorzy prawa jazdy też mają wypadki ale zasad ruchu drogowego uczą. Wykładowcy na uczelniach medycznych uczą np. o raku choć sami nie mieli i tysiące innych przykładów. Matko, jaki ciemnogród.

Gość gość
no czasem ksiądz naucza o wierności i czystości i pyka gosposię po godzinach :) nie dajcie się zwariować

Gość gość
w Biblii jest napisane, że w żadnym wypadku nie klęczeć pod figurą ani żadnym obrazem.. a zapomnialam ze kk wywalil to przykazanie. kk jest mądrzejszy od Boga :o