Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciaza zwolnienie a praca przez agencje

Polecane posty

Gość gość

witam. zaczelam 4 miesiac ciazy i dostalam zwolnienie l4 z powodu zagrozonej ciazy, pracuje przez agencje pracy, gdzie umowa mam comiesieczna. oto moje pytanie czy agencja ma prawo mi nie przedluzyc umowy do konca ciazy, przy czym nowa umowa jest od dnia dzisiejszego. wiem ze pierwsze zwolnienie placi pracodawca a kolejne juz przejmuje Zus

Gość gość
"Na przedłużenie umowy do dnia porodu nie może też liczyć pracownica zatrudniona na umowę o pracę tymczasową - w takim przypadku umowa rozwiązuje się w ostatnim dniu jej obowiązywania. "

Gość gość
czyli maja prawo nie przedluzyc mi umowy? cholera... ale chociaz zus do konca ciazy bedzie mi placic, to z macierzyńskim też mogę się pożegnać?

Gość gość
No zus będzie płacił L4 nawet po wygaśnięciu umowy jesli między chorobowymi nie będzie przerwy i będą cały czas z tego samego powodu (przyczyna). Ale zasiłku macierzyńskiego nie dostaniesz bo nie będziesz podlegać ubezpieczeniu chorobowemu dniu porodu.

Gość gość
ok, dziekuje za informacje

Gość gość
Ale to jest umowa o pracę, o dzieło, zlecenie, na czas określony, na okres próbny? Jaki masz zapis w umowie?

Gość gość
jest to umowa o prace

Gość gość
Najlepiej dowiedz sie w zusie. L4na pewno bedziesz miala platne.tylko nie mozesz.miec przerwy miedzy zwolnieniami.jak z tym zasilkiem macierzynskim jest to nie wiem.moja kolezanka dostala zasilke mimo ze umowe miala do konca kwietnia,a urodzila pod koniec lutego.z tym,ze umowe miala na okres 3lat.nie tak jak ty,przedluzana co miesiac.

Gość gość
Jeżeli masz umowę o pracę i to jest na czas określony, a nie na okres próbny to mają obowiązek przedłużyć ją do dnia porodu, jesteś już po 12 tc. Potem nie jesteś zatrudniona, ale w okresie połogu, czyli 6 tyg. po porodzie masz ubezpieczenie, i przysługuje Ci zasiłek macierzyński tak długo jak trwa zwykle urlop macierzyński, ale teraz Ci nie doradzę czy łapiesz się już na pół roku czy na rok. Jak nie pracujesz tam już rok, to liczą średnią z ostatnich wypłat, nie powinna się specjalnie różnić od poprzedniej (tzn. wypłata na L4)

Gość gość
Ale jesli am umowy co miesiąc to jest to praca tymczasowa czyli jak wyżej cytowane było nie ma obowiązku przedłużania umowy do dnia porodu.

Gość gość
Jeżeli masz w umowie "umowa o pracę na czas określony" to nie jest to praca tymczasowa, jak nie wierzysz to zapytaj w PIP.

Gość gość
Ale jeśli to umowa na czas określony a nie o pracę tymczasową to pracodawca łamie prawo dając co miesiąc nową, miesięczną umowę. 3 umowa na czas określony ( z wyłączeniem umowy na okres próbny trwający nie dłużej niż 3 mies.) z mocy prawa staje się umową na czas nieokreślony. XXXXXXXXXXXX Autorka pisze o nowej umowie co miesiąc poprzez Agencję więc domyślam się ze chodzi tu o pracę tymczasową -tutaj nie ma limitu zawieranych umów na czas określony.

Gość gość
3 umowa o pracę jaką dostajesz musi już być na czas nieokreślony według prawa. Więc coś tu jest nie halo z pracodawcą

Gość gość
Z pracodawca jest bardzo halo jezeli to umowy o prace tymczasowa. Moze jej dac i 500 umow podpisujac je co miesiac i zadna nie bedzie na czas okreslony.

Gość gość
"Czy agencja pracy tymczasowej może zwierać dowolną ilość umów na czas określony? Ustawa z dnia 9 lipca 2003 r. o zatrudnianiu pracowników tymczasowych (Dz. U. Nr 166, poz.1608, z późn. zm.) wyłącza limitowanie umów na czas określony przewidziane w art.251 Kodeksu pracy. Biorąc więc pod uwagę brzmienie art.21 cytowanej ustawy, agencja pracy tymczasowej może bez ograniczeń zawierać z pracownikiem tymczasowym umowy na czas określony."