Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Jaki艣 Cz艂owiek

Og贸rki kiszone

Polecane posty

Go艣膰 Jaki艣 Cz艂owiek

Mam pytanie, czy og贸rki kiszone robi si臋 zupe艂nie bez octu? Jest szansa 偶eby si臋 ukisi艂y je偶eli w swojej m膮dro艣ci doda艂em do zalewy p贸艂 szklanki octu (na 4 litry wody)? Wydawa艂o mi si臋 偶e moja mama tak robi艂a, a teraz zacz膮艂em si臋 martwi膰, 偶e skopa艂em. Mo偶e to powylewa膰 i wla膰 zwyk艂ej wody z sol膮? Tylko bez durnych wpis贸w prosz臋. Z g贸ry dzi臋ki.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Jaki艣 Cz艂owiek
Spadaj deklu, pisa艂em 偶e kretyn贸w sobie nie 偶ycz臋. Napisze kto艣 co艣 m膮drego?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zielony og贸rek
a co ,chcesz przypodobac si臋 kochance? gdyby艣 偶y艂 z 偶on膮,to na pewno nie mia艂by艣 problemu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
I Og贸ra i og贸rki kisi si臋 bez octu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zapytaj mamy:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
tylko woda z sol膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
umyte og贸rki zalewa si臋 wod膮 z sol膮 TYLKO I WY艁膭CZNIE. na sam sp贸d glinianego najlepiej naczynia k艂adziesz kilka li艣ci kopru,potem warstwa og贸rk贸w,na to chrzan,czosnek i kilka ga艂膮zek kopru. i robisz tak膮 przek艂adank臋---og贸rki,liscie,czosnek,chrzan i znowu og贸rki itd... na koniec zalewasz letni膮 dobrze(mocno)osolona wod膮 i przykrywasz talerzem z kamieniem,偶eby wszystkie by艂y zanurzone i nie wystawa艂 偶aden:P czekasz ze 3-4 dni i masz super og贸ry. Pozdrawiam馃憚

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
To s膮 ma艂osolne a nie kiszone

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
po 3-4 dniach b臋d膮 ma艂osolne,a jak pole偶膮 d艂u偶ej to b臋d膮 kiszone---czy偶 nie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
og贸rki kiszone og贸lnie,bez proporcji - s艂贸j+ koper+czosnek+lisc lub korze艅 chrzanu+og贸rki,twarde i 艣wierze-zalewamy wrz膮c膮 wod膮 z sol膮,zakr臋camy s艂贸j,czekamy do listopada i jemy,smacznego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
do go艣cia wy偶ej-no i chyba og贸rki? czy nie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
przy tych upa艂ach du偶o szybciej si臋 kisz膮,偶eby艣 nie przegapi艂

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
te z octem to sa konserwowe,trwalsze ale mniej zdrowe niz kiszone

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
za du偶o tego octu - ja dodaj臋 dwie 艂y偶ki octu na litr wody i dwie 艂y偶ki soli zala艂e艣 ju偶 te og贸rki ? to trudno - b臋dziesz mia艂 anegdot臋 rodzinn膮 - je艣li nie to nie zalewaj

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
aaa zala艂e艣 :) nie doczyta艂am to mo偶e faktycznie wylej szkoda og贸rk贸w zr贸b zalew臋 litr wody 2 艂y偶ki soli kamiennej ju偶 bez octu :) pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anuca
ja na litr wody ( surowej kran贸wy) daj臋 2 艂y偶ki soli mieszam i wlewam do s艂oik贸w z og贸rkami( plus ga艂膮zka kopru,patyczek chrzanu, 2 z膮bki czosnku, mo偶e by膰 li艣膰 z czarnej porzeczki lub wi艣ni, ale nie koniecznie) tak zalane og贸reczki stoj膮 sobie w domku a偶 troch臋 ukisn膮 i wynosz臋 do piwniczki z tym octem to s艂ysza艂am 偶e dodaj膮, na 4 litry p贸艂 szklanki octu to nawet czu膰 nie b臋dzie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ju偶 zjad艂em te cholerne og贸rki,pa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mo偶e faktycznie nie b臋dzie czu膰 mam inny pomys艂 - autorze sprawd藕 zalew臋 - je艣li tak jak pisze kole偶anka ocet nie jest zbyt intensywnie wyczuwalny to zostaw jak jest mam przepuszczenie, 偶e autor ju偶 przebola艂 temat i pij膮c ch艂odne piwko delektuje si臋 wolnym wieczorem :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
haha :) dobre ;) pa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Polecam rosyjska metode kiszenia ogorkow. Wychodza o wiele lepsze niz te tradycyjne przygotowane z woda, szybciej "sie robia" i nie trzeba sie tak z nimi babrac. 1kg umytych ogorkow wrzucamy do woreczka, dodajemy lyzke soli, kpper, czosnek i gorczyce lub pociety w plastry chrzan. Woreczek zawiazujemy po opduszczeniu powietrza, mietosimy wszystko zeby sie dobrze przemieszalo i wkladamy do lodowki na kilka godzin. Jak ogorki puszcza sok, wyjmujemy z lodowki i zostawiamy w cieplym miejscu (moze byc na parapecie czy w ogrodku na sloncu0. Malosolne beda gotowe w ciagu kiljuy godzin. Kiszone, w zaleznosci od temperatury. W kazdym razie, ogorki sa o niebo lepsze niz te z wody, bo kisza sie w swoim wlasnym sosie i nabieraja wody.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
...i nie nabieraja wody mialo byc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja kupuje ogorki kiszone tu www.slonecznepole.com.pl naprawde sa przepysznie sporz膮dzone i tanie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja te偶 kupuj臋 og贸rki kiszone z tej firmy :)

Udost臋pnij ten post