Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anula23s

tabletki antykoncepcyjne microgynon 21

Polecane posty

Gość anula23s

Witam, Od 2 tygodni zażywam tabletki "microgynon 21", czytałam ulotkę parę razy ale jest dosyć uboga w info więc mam pytanie dla dziewczyn biorących ww. tabletki:) Mianowicie, jeśli pierwszą tabletkę zażyłam w 1 dniu cyklu to już od tego momentu jestem zabezpieczona? To znaczy czy mogę kochać się z chłopakiem bez dodatkowych zabezpieczeń? Dodatkowo te tabletki są dosyć tanie, nie znaczy to, iż są one mało skuteczne? Przeczytałam też, że zawierają małą dawkę hormonów. Czy nie lepiej poprosić ginekolog o takie z większą dawką? Nie będą bardziej skuteczne? to moje pierwsze opakowanie i jeszcze nie wiem co i jak:/ Proszę o sensowne ospowiedzi..

Gość dietetyk1111
"Mianowicie, jeśli pierwszą tabletkę zażyłam w 1 dniu cyklu to już od tego momentu jestem zabezpieczona? To znaczy czy mogę kochać się z chłopakiem bez dodatkowych zabezpieczeń? " Ta informcja na 100% jest w ulotce. Tabletk te są tanie, bo są refundowane. Są to tabletki dość stare, drugiej generacji, na rynku od ok. 20 lat. Skutkiem ubocznym moze być działanie androgenne. Wszystkie dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne dostępne na.rynku są tak samo skuteczne.

Gość anula23s
Czytałam ją pare razy, dałam nawet koleżance przeczytać, bo może jestem ślepa.. ale ona też mówi że nic tam takiego nie pisze. Jest napisane tylko, że gdy nie weźmie się podczas 1 dnia cyklu tylko w 2 albo 3 to należy przez pierwszy tydzień stosować dodatkowe zabezpieczenie..

Gość dietetyk1111
No właśnie. Tabletki masz zacząć przyjmować 1. dnia cyklu. Mozesz też zacząć stosować w 2.-5. dniu cyklu, ALE wtedy masz się dodatkowo zabezpieczać. Wystarczy logicznie pomyśleć, zeby wiedzieć, że w przypadku przyjęcia pierwszej tabletki w pierwszym dniu cyklu zabezpieczenie jest od razu. No ale ulotki są dla ludzi myślących.