Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do doświadczonych mam

Od którego miesiąca życia dziecko może już nie pić mleka

Polecane posty

Moje ma 5 miesięcy, od 2 karmione jest modyfikowanym ale to strasznie dużo kosztuje, powoli wprowadzam mu normalne pokarmy, chciałabym tez dawać zwykłe mleko w proszku bo koszt nieporównywalnie mniejszy a dziecko już samym mlekiem nie żyje. I teraz moje wątpliwości, czy zabierając dziecku mleko w tym wieku nie robię mu krzywdy. Czy może dawać raz dziennie mleko modyfikowane a tak to karmić proszkowanym + innymi pokarmami?

Gość gość
Co znaczy proszkowanym? Modyfikowane jest proszkowane przeciez.

Gość gość
Za male dziecko zeby mu dawac raz dziennie mleko. Modyfikowane powinno sie podawac conajmniej do roku zycia. Tzn w Polsce jest obecnie zasada ze do trzeciego roku zycia dziecka a za chwile pewnie ustala ze dopoki dziecko nie pojdzie do szkoly... Ale w krajach zachodnich roczne dzieci juz maja wprowadzane z powodzeniem mleko krowie wiec mozesz sprobowac smialo wtedy, natomiast niespelna polroczne dziecko musi pic modyfikowane w wiekszej ilosci niz porcja dziennie.

Proszkowane w sensie takie zwykłe mleko w proszku ze sklepu, nie specjalne dla dzieci.

Gość gość
w zwykłym nie ma witamin np D3 czy probiotykow zdrowych dla dziecka. i zwyczajnie jest za tłuste

Gość gość
bebiko cxy babydream wyjdzie ci najtaniej a dziecko dostanie co potrzebuje

Gość goscik zdziwiony
Jezu, jak możesz oszczędzać na jedzeniu dziecka??? Nie wiedziałaś, że prawidłowe żywienie kosztuje? Patologia jakaś!

Gość gość
Niezle prowo. Ale co zrobic jak to dziecko odmawia mleka w tym wieku i domaga sie tylko posilkow bezmlecznych? Moj tak wlasnie ma. Kasza na wodzie ok,z owocami ok,zupka ok,soki okarzywa ok,ledwo z lyzeczka nadazam,tylko mleko ble... juz nawet przez sen nie chce.

Gość gość
Za małe dziecko by rezygnować z mleka. Tu gdzie mieszkam podstawą w ciągu dnia są trzy posiłki mleczne (mleko) dla 9 miesięczniaka i tak ma mieć podawane mleko aż nie ukończy 12 miesięcy. W momencie ukończenia roczku można podawać mleko dwa razy dziennie bądź zamiasr mleka przetwory mleczne . Twoje dziecko to przecież jeszcze niemowle! Potrzebuje łatwo wchłanialnego wapnia, białka i tłuszczu oraz cukru mlecznego! Ja swoje dzieci w tym wieku normalnie karmiłam piersią i to nic że miały już od 5 miesiąca życia wdrożone rozszerzanie diety, mleko to nadal pokarm numer 1 a twoje wątpliwości wynikają jedynie z braku środków finansowych a nie z braku wiary w to co jest jasne. Twój maluch powinien dostawać 4 razy dziennie mleko (moje w tym czasie dostawały na żądanie, wiadomo). Jeżeli brak ci środków na mleko dla dziecka poproś może o pomoc jakąś instytucję która pomaga rodzinom na skraju minimum finansowego a jeżeli się nie zakwalifikujesz to pewnie chcesz zwyczajnie na dziecku zaoszczędzić.

Gość gość
Zwykłe mleko w proszku jest za ciężkie i ma małowartościowy skład odżywczy, poza tym nie nadaje się do żywienia niemowląt bardziej do zabielenia zupy, deserów, zabielenia kawy (jeżeli ktoś lubi proch). Chcesz podać w proszku zwykłe mleko by uspokoić sumienie że płyn w butelce jest biały? :D Poczekaj , daj dziecu i zobaczysz jaką biegunkę dostanie po takim mleczku.

Gość gość
Mleko w proszku ma ok 30% białka. Nawet tak znaczna ilość białka nie usprawiedliwia 50% zawartości cukru, dlatego nie polecam tego mleka wogóle. Moderator Odżywianie i Suplementacja

Gość gość
Przeciez można kupić odtłuszczone mleko w proszku, ja dawałam takie mojej 9 miesięcznej córce, smakowało i nie miała żadnych sensacji.

Gość gość
Odtłuszczone mleko w proszku jest bez wartości gdyż każda witamina mleczna wchłania się za pomocą tłuszczów , bez tłuszczu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A,D,E,K nie wchłoną się wogóle w organizm. Podanie takiego mleka 9 miesięczniakowi a 5 miesięczniakowi to kolosalna różnica.

Gość gość
Ale mleko w proszku jest przebiałczone i przetłuszczone więc napewno nie nadaje się dla niemowlęcia. Pięciomiesięczniak to przecież jeszcze malizna która potrzebuje wartościowego, lekkostrawnego mleka z odpowienią ilościć witamin, minerałów i dobrych tłuszczów omega. Nie można takiemu dziecku podawać zwykłego mleka w proszku . Jak się już totalnie nie ma pieniędzy to rezygnuje się zinnych rzeczy albo oszczędza na nich ale wyżywienie dziecka jest bardzo ważne. Mnie nie było stać na dobrej jakości mleka dla dziecka (córka miała wtedy już 10 miesięcy jak zaczęły się nasze kłopoty finansowe) to zrezygnowałam z pieluch jednorazowych i mała nosiła tetrę aż do samodzielnego siusiania na nocnik czyli za jakiś rok. Było ciężko ale mleko kupowałam normalne odpowienie dla wieku dziecka. Do 6 miesiąca karmiłam córkę piersią i zakończyłam bo szłam do pracy którą potem straciłam, nie wyobrażam sobie kupować pięciomiesięczniakowi zwykłego mleka błyskawicznego w proszku .

Gość gość
Myślę, że lepsze będzie mleko w proszku zalewane mlekiem krowim, kiedyś tak się karmiło dzieci. Ja swojemu kupowałam najtańsze mleko modyfikowane jakie było na rynku- Babydream, specjalnie jeżdziliśmy 80 km z naszej zabitej dechami miejscowości do najbliższego Rossaman, żeby je nabyć.

Gość gość
trzeba było dalej karmić piersią jak ci tak pieniędzy żal