Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co mi jest

Polecane posty

Gość gość

Witam, od pewnego czasu, mam mdłości, zgagę,sile bóle żoładka i ogólnie jestem osłabiona. Ciążę wykluczam gdyż miałam miesiączkę (przyśpieszoną o 4 dni i mniej obfita niż zwykle ale jednak). Robiłam też test ciążowy po tej 'miesiaczce' i także wyszedł negatywny. Czym mogą być spowodowane objawy ? Dodam, ze ostatnimi czasy dużo się stresowałam. Udać się do jakiegoś lekarza? Jak tak to do jakiego ?

Gość gość
Do lekarza pierwszego kontaktu.

Gość gość
Jezeli man problemy z żolądkiem i masz mdlosci to mozesz miec zapalenie żołądka tak jak ja. A zeby to sprawdzic to musisz isc do lekarza rodzinnego i zeby dala Ci skierowanie na gastroskopie i zapiszesz sie,trzeba troche poczekac na te badanie jak idzie sie na fundusz a jesli prywatnie to placi sie cos ok. 200 zl ale ma sie szybciej. Jest troche nie przyjemne te badanie no ale coz poradzic.

Gość gość
No właśnie jutro się wybieram do lekarza rodzinnego. Ale czy mam jakieś problemy z żołakiem ? Nigdy mi raczej nic nie było., Chyba, że to przez zbyt dużą ilosć alkoholu ( ok 4 tygodnie temu się strasznie upiłam, wymiotowałam przez tydzień, i na chwilę mi przeszło) Myślicie, że to może być spowodowane tym alkoholem ?

Gość gość
To napewno nie przez alkohol. A zdazylo ci sie wymiotowac ?albo zjesc cos i pozniej wymiotowalas? Nie boj sie bo im wiecej myslisz o tym to jest gorzej wiem sama po sobie.

Gość gość
Taak, ostatnimi czasy dość często wymiotowałam. Czasem nawet po 2/3 razy dziennie. Chociaż zaczynam się obawiać czy to aby nie jest ciąża, ale przecież miesiąckza była i test też negatywny.

Gość gość
Może refluks?

Gość gość
Dużo czytałam o tym refliksie i bardzo prawdopodobne, ale czym on może być spowodowany ? i czy do jego wykrycia potrzebna jest gastroskopia ?

Gość gość
To zrob test i bedziesz wiedziala a jak wyjdzie negatywny to problem tkwi z żolądku prawde ja Tobie mowie bo ja tak samo mialam. Wiec nie stersuj sie kochana

Gość gość
Gastroskopia moze wykazac czy masz chorobe przelyku badz cos w zołądku.

Gość gość
Robiłam już testy i wszytskie wyszły negatywnie, choć to może za wcześnie ( ostatni robiłam niespełna 4 tyg po stosunku)

Gość gość
Już ci piszę. :) Refluks może być spowodowany zarówno uszkodzeniem zwieracza przełyku,otyłością,zaburzeniami hormonalnymi jak i silnym stresem.Test tego nie wykryje,jak ktoś tu napisał.Potrzebna jest gastroskopia,lub ph-impedancja (tzw. ph-metria).

Gość gość
Czyli to jednak może być spowodowane tym silnym stresem ?

Gość gość
Dodatkowo cię pocieszę,bo niektórzy gastrolodzy przepisują leki w ciemno.Pobierzesz z miesiąc i zobaczysz czy ci lepiej.Ja jednak doradziłabym Ci wykonać gastroskopię,skoro masz już wymioty.Trzeba ocenić stan Twojego przełyku,można by pobrać wycinki z antrum,dwunastnicy etc.Możesz też wykryć wrzody żołądka.

Gość gość
A czy zwykły lekarz rodzinny może coś przepisać ? Bo te poranne i dzienne mdłości mnie strasznie męczą, do tego to osłabienie ; /

Gość gość
Refluksu od krótkotrwałego stresu nie dostaniesz,aczkolwiek stres nasila refluks i to w znacznym stopniu.

Gość gość
Stres raczej krótkotrwały nie jest, a więc czym to może być spowodowane? I oczywiście bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi, naprawdę dużo mi pomagacie ; )

Gość gość
Pewnie źe tak,to nie są jakieś niebezpieczne leki o silnym działaniu,choć poproś przy okazji o skierowanie do gastrologa.Niech to on Cię prowadzi,jeżeli miałabys jednak kłopoty z ukladem pokarmowym.

Gość gość
Aha,no tak.Wspomnę jeszcze o Helicobacter Pylori.Bardzo często wspólgra z refluksem.Możesz pobrać krew,lub kupić test w aptece,czasem nawet w drogerii widuję. :)

Gość gość
Nie ma za co. :) Ja sama jestem przyszłym lekarzem,ale również sama choruję na refluks.

Gość gość
Jestem przyszłym lekarzem,ale też sama choruję na refluks* Szybko pisałam.

Gość gość
oo to dobrze, że ktoś o tak wysokich kompetencjach zabrał głos ;) Jeszcze się zapytam czy te mdłości mogą towarzyszć cały dzień rano czy jak ? I czy bóle głowy też mogą być z tym związane ?

Gość gość
Tak,ból głowy też jest objawem refluksu.Mdłości mogą towarzyszyć ci i w dzień i w nocy.Nie ma to reguły.Interesuje mnie twoja dieta.Jesz regularnie,duźo,często,rzadko?

Gość gość
Zazwyaczaj jem 3 razy dziennie, to co mama ugotuje. Nigdy nie miałam problemów z żołakiem, A takie pytanko jeszcze, czy częste odbijanie też może towarzyszyć refluksowi ?

Gość gość
To przede wszystkim. :) Ułóż się dziś wysoko do spania.Pod głowę podłóż ze 3 poduszki i nie podjadaj przed snem.Wprowadź w życie nowe zasady.Po pierwsze nie jedz rzeczy smażonych,tłustych,ostrych,czy kwaśnych w smaku.Twoje jedzenie ma być lekkostrawne i zdrowe.Jak czasem zachce ci się coś słodkiego moźesz przekąsić kilka biszkoptów,czy kawałek ciasta drożdżowego który odrtał juź trochę,ok. dnia.Nie może być świeży.Tak samo z pieczywem.Unikaj mięty pieprzowej,pomidorów,papryki,kakao,soków,napojów gazowanych i alkoholu.Przed snem możesz brać sobie doraźnie Gealcid,Rennie czy Manti.Tak w ogóle na zgagę dobre są migdały zblanszowane,bez skórki.Tylko nie jedz bóg wie ile. :p Starczy nawet 5.Po drugie to jedz często,ale mało i dokladnie przeżuwaj każdy kęs.Nie jedz min. 3 godziny przed snem.Po trzecie to ruch,tyle źe nie biegi,czy inne intensywne ćwiczenia.Polecam spacerki.Po czwarte to mniej stresu. :) Zobacz czy po takiej diecie będzie ci lepiej i pamiętaj!Koniecznie idź do lekarza!Nawet rodzinnego,bo ja ci nie mogę diagnozy przez internet postawią.

Gość gość
postawić*

Gość gość
Jeśli będziesz mieć jakieś pytania to pisz.Ja jestem obkuta z tej choroby.Będę tu zaglądać. :)

Gość gość
Dziękuję wszystkim za pomoc, dzisiaj idę do lekarza rodzinnego. Myślę, że coś mi pomoże ;) Dam znać jak wrócę ;)

Gość gość
Byłam a 3 dniowej obserwacji w szpitalu i wykryto mi lamblie. Czy ktoś z Was był też zarażony tym pasożytem ? Jeśli tak to proszę coś o tym napisać ; )