Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ninazet

Dziwny typ cery SPOSOBY NA REGENERACJĘ

Polecane posty

Gość ninazet

Mam 21 lat i bardzo dziwny typ cery. Jest skłonna do tworzenia się wągrów i wyprysków (które przez stres bardzo 'lubię' wyciskać),a jednocześnie jest bardzo sucha - nieustannie złuszcza mi się naskórek, szczególnie na nosie i brodzie. Odstające skórki nie dają spokoju, nie da się na to nawet nałożyć podkładu... Potrzebuję sposobu na codzienną pielęgnację takiej cery - abym wyglądała na swój wiek, a nie jak 15-tka z trądzikiem młodzieńczym bez kremu nawilżającego w kosmetyczce. Szukam nawet drogich rozwiązań (typu dobrych kosmetyków prestiżowych firm kosmetycznych) lub jakiś niuansów z ziołolecznictwa. Z góry dziękuję ;)

Gość gość
Masz po prostu odwodnioną cerę. Napisz, jak w tej chwili wygląda twoja pielęgnacja, to spróbuję coś doradzić.

Gość ninazet
Więc tak, rano i wieczorem myję twarz żelem oczyszczająco-nawilżającym clear&control z Sorayi. Rano pod makijaż nakładam krem głęboko nawilżający Dermedic Hydrain2. Makijaż zmywam chusteczkami nawilżającymi, poprawiając jeszcze wacikiem nasączonym płynem micelarnym do cery suchej i wrażliwej. Dodatkowo 1-2 razy w tygodniu stosuję maseczki (naprzemian antybakteryjne(niewysuszające) i nawilżające). Jeśli jest naprawdę źle, na noc ratuję się jeszcze wazeliną kosmetyczną... Ale wciąż wyglądam tragicznie.

Gość gość
Jeśli chodzi o oczyszczanie, to zmień żel na jakiś delikatniejszy, bez SLS, odpowiedni do cery wrażliwej – dobrze sprawdzają się m.in. Pharmaceris R Kojący żel myjący, Pharmaceris A pianka do mycia, z tańszych Lirene kremowy żel w różowym opakowaniu, BeBeaty Micelarny żel do mycia twarzy w tubce z Biedronki (b. dobry, produkowany przez Tołpę) lub Babydream z pompką dla dzieci z Rossmanna. Jeśli chodzi o kremy – to lekkie, niezapychające, nawilżające. Unikaj parafiny (bardzo często zapycha) i alkoholu (dodatkowo przesuszy Ci skórę) Ten Dermedic ma w składzie parafinę, więc może zapychać – radziłabym odstawić jeśli masz skłonność do wągrów i wyprysków. Polecam szczególnie Sylveco Lekki krem brzozowy lub Lekki krem rokitnikowy. Z pozostałych: Fitomed Krem nawilżający tradycyjny, Uriage Hyseac Krem regenerujący, Eucerin DermoPurifyer Kojący krem nawilżający Spf 30, SVR Xerial 5. Co do zmywania makijażu – u mnie sprawdza się najpierw przemycie płynem micelarnym do cery wrażliwej (mój ulubiony to Bioderma Sensibio lub Hydrabio, ale używam też z powodzeniem Tołpy, Eucerinu i Vichy), a potem domycie buzi delikatnym żelem. Chusteczki mogą podrażniać Ci cerę, zwróć uwagę na skład. Włącz do pielęgnacji peelingi enzymatyczne 1-2 razy w tygodniu (dobrze sprawdza się w tej roli Savon Noir – pomoże usunąć suche skórki, ściągnie delikatnie pory jednocześnie nie wysuszając i nie podrażniajac skóry). Maseczki polecam z glinki 1 raz w tygodniu (najlepiej naturalne w proszku - szczególnie glinka ghassoul i glinkę zieloną, są lepsze niż gotowce). Odstaw wazelinę. Na noc w tej chwili nie używasz kremu? Nie wiem, jak duży jest twój problem z trądzikiem – jeśli spory, polecam udać się do dermatologa – jeśli mniejszy możesz na noc spróbować włączyć do pielęgnacji kremy z kwasami (teraz ze względu na słonce wchodzi w gre tylko migdałowy, np. Pharmacris Sebo Almond Peel 5%) albo kwas azelainowy (Acne Derm lub Skinoren krem do kupienia bez recepty w aptece) – co 2-3 dni na zmianę z kremem nawilżającym (sama musisz ustalić częstotliwość, w zależności od tego jak zareaguje skóra). W obu przypadkach na dzień potrzebny będzie krem z filtrem.

Gość ninazet
nie wiem, kim jesteś, ale jesteś niesamowita. nie spodziewałam się aż tak rozbudowanej i treściwej odpowiedzi! serdecznie dziękuję, chyba wydrukuję sobie Twój post i powieszę na tablicy korkowej. :)

Gość gość
Mam nadzieję, że rady będą przydatne. Poczytaj sobie opinie tych kosmetyków na wizazu- mam nadzieję że coś dla siebie wybierzesz :) Najważniejsze, aby nadmiernie nie wysuszać skóry zbyt agresywnymi kosmetykami, bo wtedy broni się produkując sebum, paradoksalnie łatwiej o wszelkie niespodzianki, a jednocześnie jest odwodniona i łuszcząca się. No i do tego intensywne, ale niezapychające nawilżacze. Powodzenia :)

Gość ninazet
Na pewno wypróbuję przynajmniej część tych kosmetyków, nie znam się na tym i byłam pewna, że robię wszystko dobrze. Jak się okazało, moja kosmetyczna intuicja to totalna porażka.;p Jestem pewna, że taka zmiana pielęgnacji wyjdzie mi na dobre, jeszcze raz bardzo dziękuję! Za jakiś czas podbiję wątek i napiszę o rezultatach!;)

Gość ninazet
Błądzę właśnie w aptekach internetowych (bo, jak się okazało, apteki w moim mieście nie są zbyt dobrze zaopatrzone...) Dwa pytanka: - Czy czarne mydło Savon Noir z Alepii najlepsze jest w wydaniu klasycznym, czy mogę pokombinować z tym z ekstraktem z eukaliptusa lub olejem arganowym? - Czy lekki krem brzozowy z Sylveco nadaje się pod podkład?

Gość gość
Savon Noir polecam wziąć klasyczne. Moim zdaniem jest najlepsze. Lekki krem brzozowy jak najbardziej nadaje się pod podkład - jest naprawdę lekki, ale dobrze nawilża, wchłania się szybko i do matu (choć matujący nie jest, ale nie zostawia żadnej błyszczącej warstewki). Z tym, że nie ma filtra, więc w przypadku stosowania na noc kwasów trzeba pamiętać o dodatkowym filtrze, ale zdecydować się jednak na coś innego.

Gość gość
PS. Savon Noir, glinki, a takze kosmetyki Sylveco i Fitomedu można znaleźć w sklepach z naturalnymi kosmetykami, mydlarniach i zielarniach (na stronach firmowych Sylveco i Fitomed znajdziesz listy punktów sprzedaży stacjonarnej).

Gość gość
Dziękuję! Chyba wszystko zamówię przez internet, żeby znaleźć dobry sklep z naturalnymi kosmetykami lub mydlarnię, musiałabym się wybrać do większego miasta, a za bardzo nie mam możliwości. Na szczęście wszystko da się znaleźć w aptekach internetowych :). Jeszcze raz dziękuję