Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CZYTALIŚCIE PRZYBYLSKA CHEMIĘ BIERZE

Polecane posty

Gość gość

kurde taka młoda ładna a tu masz choroba i ja dopadła

Gość gość
czyli ma raka złośliwego!

Gość gość
szkoda mi jej i to trzustki!!! pamiętam ja daria trafankowska też tego na trzustce miała

Gość gość
raka trzustki ma długo nie pożyje niestety

Gość gość
matko taka młoda dopiero co trzecie dziecko urodziła

Gość gość
Dlaczego rak trzustki ma najgorsze rokowania, nie da się jej po prostu usunąć i żyć bez? Bierze zapobiegawczo, bez paniki, nie każdy guz to złośliwiec

Gość gość
bez trzustki nie da się zyć a rokowania własnie w tym raku są paskudne

Gość gość
nie da się

Gość gość
Mogą jej zrobić przeszczep.

Gość gość
jakby się dało żyć bez trzustki to ludzie by żyli a bez trzustki nie da się żyć

Gość gość
jak trzustka daje się we znaki to już jest raczej z przerzutami

Gość gość
moja ciotka zyje bez od roku, co wy pieprzycie? ale bierze insuline i inne leki

Gość gość
przeszczepy nie są udane na dzisiejszym etapie medycyna jest bezsilna

Gość gość
owszem, udają się przeszcepu trzustki.

Gość gość
jakby dało się żyć bez trzustki to Patrick Swayze by żył a rak trzustki to pewnie przerzuty są już

Gość gość
da się żyć bez trzustki ,ale ten nowotwór ma czesto przerzuty do wątroby , praktycznie w 98% przypadków i dlatego ten nowotwór jest tak niebezpieczny ,,Najważniejszą kwestią po usunięciu trzustki jest uzupełnienie niedoborów substancji, które ona wytwarza. Pierwszą z nich jest insulina, czyli substancja pomagająca wchłaniać i dobrze wykorzystywać glukozę. Insulina może być przyjmowana przez pacjenta w podskórnych zastrzykach lub w pompach insulinowych. Metoda ta nie jest obca osobom chorym na cukrzycę, którzy mimo tego, że mają trzustkę, muszą uzupełniać niedobór insuliny w zastrzykach. Druga ważna kwestia to enzymy trawienne. Dzięki dostępności syntetycznych preparatów, chory może przyjmować je w doustnych tabletkach."

Gość gość
Po co te dyskusje, co mam być to będzie. Jeśli dane jest jest żyć, to tak będzie, a jeśli nie , to odejdzie jak wiele innych osób.

Gość gość
to dlaczego P. Swayze nie żyje a miał kasy w full

Gość gość
daria trafankowska też bardzo żyć chciała walczyła o życie ale jak to w raku trzustki ciężko go wykryć a jak już jest namierzony to jest z przerzutem

Gość gość
Życie takiej gwiażdy bez trzustki i na lekach, to była by dla niej katastrofa.

Gość gość
nowotwór trzustki, uznawany za bardzo trudny do wyleczenia praktycznie nie jest do wyleczenia

Gość gość
a ten nowotwór należy do najbardziej podstępnych i złośliwych . Mimo ,że trzustkę można usunąć i żyć bez niej to ma jedno z najgorszych rokowan Po pierwsze jak pisałam prawie zawsze daje przerzuty do wątroby ,a po drugie w pewnym zaawansowanym etapie nowotworu może nastąpić jego rozsiew po całym organizmie Naukowcy wskazali prawdopodobne przyczyny, dlaczego nowotwór trzustki jest tak agresywną chorobą. Badacze z Uniwersytetu w Liverpoolu odkryli bowiem kolejne funkcje spełniane przez rodzinę białek zaangażowaną w kontrolę ruchu komórek. Wyniki studium ukazały się w specjalistycznym magazynie Gut. Dzięki nim uda się być może ulepszyć metody leczenia wskazanej choroby. Trudno zdiagnozować ten nowotwór na wczesnym etapie rozwoju, ponieważ trzustka jest ukryta głęboko we wnętrzu ciała. Wskutek tego tylko niewielki odsetek pacjentów trafia na stół operacyjny. W Wielkiej Brytanii dotyczy to jedynie 9% chorych. Zespół z Liverpoolu był w stanie śledzić białka (CapG oraz gelsolinę) znajdujące się w próbkach z komórkami zdrowymi i nowotworowymi. W tkance rakowej odnotowano nienormalnie wysokie stężenie obu białek. Ponieważ zarówno CapG, jak i gelsolina są znane jako regulatory ruchu komórek, badacze zasugerowali, że mogą także ułatwiać rozprzestrzenianie komórek nowotworu trzustki po innych częściach ciała. ,,Anglicy obniżyli w laboratorium stężenie CapG i gelsoliny w komórkach rakowych, zmniejszając tym samym, jak się okazało, ich zdolność rozprzestrzeniania się. Odkryli też, że rokowania pacjentów onkologicznych były znacznie lepsze, gdy stężenie gelsoliny było bardzo niskie lub niewykrywalne. Badania wykazały również, że stężenie CapG w jądrze komórek nowotworowych jest proporcjonalne do wielkości guza. Oznacza to, że CapG i gelsolina są powiązane nie tylko z rozprzestrzenianiem, ale i wzrostem nowotworu — twierdzi dr Eithne Costello. Teraz naukowcy muszą "rozpracować" mechanizm działania obu białek. Dr Lesley Walker podkreśla, że nowotwory trzustki są często wykrywane na bardzo późnych etapach rozwoju, gdy konieczne jest szybkie i skuteczne działanie. Autor: Anna Błońska Źródło: BBC"

Gość gość
szkoda mi jej okazuje się że pieniądze szczęścia nie dają co ma być to będzie

Gość gość
jest do wyleczenia w bardzo wczesnym stadium ,ale daje objawy wtedy kiedy już najczęściej są przerzuty i wtedy rokowania są bardzo złe. Tylko 5% pacjentów przeżywa 2 lata z tym rakiem . Sredni czas przeżycia to pół roku , rok

Gość gość
czytałam jej przypadek. aż mi łzy pociekły, taka piękna i ją bóg zabierze...

Gość martaaaaaaaaaaaaaaaaaaa373
kurcze,serio mowicie??? taka piekna,taka symoatyczna....naturalna...posiwecila swoją kariere zeby byc przy mezu ...zajela sie wychowaniem dzieci (wyjechala gdzies tam meiszkac do Turcji? zeby byc przy męzu pilkarzu)...a tu takie cos :( a Swayze przeciez był milionerem,mial najlpesze kliniki w Usa...i pokonal go rak trzustki... jutro ja mam biopsję,pomodlcie sie za mnie :(

Gość gość
ponoć macerat z papryczek chilli leczy raka, sporo info w necie o tym poza tym czytałem o człowieku który wyleczył się z raka głodówką choć po jakimś czasie zmarł

Gość gość
DO Marty- pomodle sie za Ciebie :* Trzymaj sie, bedzie dobrze.

Gość gość
Kurcze... Lubię bardzo ta aktorkę.. Ładna ma kasę..male dzieci i talie G.ja spotkało.. Szkoda mi jej.. :(