Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

matka a dziecko

Polecane posty

Gość gość

Co sadzicie o matkach ktore nie umieja poprawnie odmienic rzeczownika dziecko? Np zakladaja topik dziecko a coca cola i zadaja pytanie:"Co sadzicie o matkach ktore podaja dzieciĄ. coca cole?"

Gość gość
hihi,że są TUMOKAMY ;)

Gość gość
czasem i geniuszowi ortograficznemu zdarzy sie gafa wiec drogie mamy wiecej luzu i tolerancji

Gość gość
Ja sądzę że trzeba mieć nie pokolei, żeby o tym nowy temat zakładać :O trochą to żenujące.

Gość gość
Za duzo internetu.

Gość gość
Gafa to literowka albo byk z rozpedu a nie ewidentnie zle odmieniony rzeczownik przez przypadki i to jeszcze w jezyku pisanym.

Gość gość
czasem i geniuszowi ortograficznemu zdarzy sie gafa wiec drogie mamy wiecej luzu i tolerancji xxx To nie gafa. Jako specjalista odróżniam przejęzyczenia od błędów, i "dziecką" jest błędem. Ewidentne jest to szczególnie w pisowni, a wybitnie w języku polskim, gdzie przy stosowaniu znaków diakrytycznym piszący wykonuje dodatkowy wysiłek, a nie robi to odruchowo. Nie usprawiedliwiajmy tak łatwo nieuctwa!

Gość gość
Ja sądzę że trzeba mieć nie pokolei xxx Kolejna genialna inaczej...

Gość gość
A Ty widocznie tylko na ortografii się znasz, że tak podkreślasz jej wagę i znaczenie, że nawet jak osobie, na codzień poprawnie piszącej, zdarzy się błąd, to już jej grozi wyśmianie i wyzwanie od nieuków. Ty się powinnaś wstydzić.

Gość gość
no cóz to widocznie ja tez jestem tępa skoro równiez i mnie zdarzy sie od czasu do czasu bład w pisowni

Gość gość
J E B A Ć was Z D Z I R Y 🖐️

Gość gość
co do "dziecią"- najczęściej ten błąd robią osoby, które używają polskich znaków i jednocześnie piszą szybko. Ręcznie by tak nie napisały. Jest to zwykła "literówka". Bardziej mnie rażą błędy ortograficzne i nieumiejętne używanie znaków interpunkcyjnych.

Gość gość
Dokładnie- ja np. wypowiadam się poprawnie i mam wręcz na tym punkcie fioła, piszę ręcznie również poprawnie a gdy pisze na komputerze czasami zdarza mi się błąd tego właśnie typu.

Gość gość
To nie gafa. Jako specjalista odróżniam przejęzyczenia od błędów((((,)))) i "dziecką" jest błędem. Ewidentne jest to szczególnie w pisowni((((, )))))a wybitnie w języku polskim, gdzie przy stosowaniu znaków diakrytyczny((((m ))))piszący wykonuje dodatkowy wysiłek, a nie robi to odruchowo. Nie usprawiedliwiajmy tak łatwo nieuctwa! Skoro jesteś takim specjalistą to dlaczego sam również robisz błędy? Przecinki w tych miejscach są powalające jak na osobę , która kreuje się na takiego znawcę.

Gość gość
co do "dziecią"- najczęściej ten błąd robią osoby, które używają polskich znaków i jednocześnie piszą szybko. xxx Nieprawda. Jest różnica między "dziecią", "dziecia" i "dzieciom". Nie da się z rozpędu zrobić"dziecią" z "dzieciom" :D Śmieszna argumentacja!

Gość gość
Przecinki polskie znaki i litrowki to co innego. Bledy w odmianie przez przypadki to obciach. i nie da sie w tym przypadku zrobic literowki. kim czym dzieciom a nie dzieciĄ .

Gość gość
Skoro jesteś takim specjalistą to dlaczego sam również robisz błędy? Przecinki w tych miejscach są powalające jak na osobę , która kreuje się na takiego znawcę. xxx Przejrzyj zasady stawiania przecinków tutaj http://www.prosteprzecinki.pl/przecinek-przed-i . Błąd uzgodnienia końcówki "diakrytycznych" i "diakrytycznym" - mea culpa. Na znawcę się nie kreuję, po prostu nim jestem.

Gość gość
* Komu czemu to jest blad z rozpedu

Gość gość
Komu Czemu to potrzebne Kogo Co to obchodzi :P

Gość gość
Nieprawda. Jest różnica między "dziecią", "dziecia" i "dzieciom". Nie da się z rozpędu zrobić"dziecią" z "dzieciom" smiech.gif Śmieszna argumentacja! X X da się! Pisząc na komputerze robi się tego typu błędy, w momencie kiedy się pisze szybko na klawiaturze i kiedy zawsze używa się polskich znaków. Wynika to z błędów w pamięci ruchowej, która nie ma żadnego związku z brakiem znajomości pisowni.

Gość gość
da się! Pisząc na komputerze robi się tego typu błędy, w momencie kiedy się pisze szybko na klawiaturze i kiedy zawsze używa się polskich znaków. Wynika to z błędów w pamięci ruchowej, która nie ma żadnego związku z brakiem znajomości pisowni. xxx Nie da się, nie dorabiaj teorii do tego typu błędów. Pamięć ruchowa to jedno, poprawna odmiana rzeczownika to drugie. Jeśli w pamięci ruchowej masz zakodowane błędne "dziecią", to czy piszesz wolno czy szybko napiszesz to niezgodnie z zasadami polskiej gramatyki.

Gość gość
W d***e byłas i gówno widziałaś. Wiem dużo o pamięci ruchowej. Podobne blędy się robi czasem ze skrótami klawiszowymi.

Gość gość
A ja zawsze ''staram'' się zrobić jakiś błąd, bo wiem że zaraz zjawi się jakaś nawiedzona osoba, która zacznie walczyć z anafalbetyzmem :D No ubaw po pachy :D

Gość gość
Osobiscie wybaczam bledy ortograficzne i sie nie czepiam bo kazdemu sie zdaza. Ale sa bledy dla mnie wiesniackie nie wybaczalne bo swiadcza o niedouczeniu i o tym ze ich autor nawet nie stara sie nic z nimi zrobic. Do takich bledow zaliczam wlasnie braki w odmianie rzeczownikow przez przypadki czyli w/w dzieciĄ. zamiast dzieciom. Bledy w odmianie czasownikow umiec i rozumiec przez osoby czyli ja rozumie zamiast ja rozumiem. konczenie na o zamiast Ą czyli np na pierwszO zamiast na pierwszą. i jeszcze troche innych ale te sa dla mnie najbardziej razace.

Gość gość
Mysle ze to nie jest jeszcze wielka tragedia ... tragedia jest dla mnie moja kolezanka ktora ma syna huberta i pisze jego imie chubert..