Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciekawa obczyzny

Co trzeba zrobić aby wyjechać do Stanów Zjednoczonych

Polecane posty

Gość Ciekawa obczyzny

Witam! Jak w temacie - pytam o co należy zadbac by móc wyjechac do USA? Już dość długi czas temu postanowiłam, że w przyszłości wyjadę do wspaniałego Los Angeles. No tak. Ale myśląc realnie wiem, że to z pewnością nie będzie takie proste... Tak więc być może zna ktoś odpowiedzi na następujące pytania? Oto one: - W jakim wieku można wyjechać za wiejką wodę? - Czy można uzyskać wizę nie mając w Stanach żadnego członka rodziny, ani kilkuletniego doświadczenia w określonym zawodzie? - Jeżeli chodzi o wizę turystyczną - jak długo jest ona wazna? - Ile będzie kosztowało utrzymanie się (bez żadnych luksusów) w USA? - Czy czekałyby mnie jakieś problemy dotyczące tego, że jestem z Europy (Polska)? Nie chodzi tutaj o rasizm. - Czy jeżeli wyjechałabym do Stanów Zjednoczonych w celach turystycznych, a następnie związała się z Amerykanem, mogłabym zostać tam na stałe? - Czy problemem będzie jeśli razem ze mną pojedzie przyjaciółka? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Zachęcam do dyskusji :)

Gość gość poranny
Problemem nie będzie jak wyjedzie z tobą przyjaciółka, o ile dostanie wizę :) Mniemam, że znasz dość dobrze język angielski, więc więcej możesz poczytać sobie tutaj: http://travel.state.gov/visa/ good luck, ale ogólnie nie polecam ameryki pn :D

Gość gość
Musisz wybielić sobie odbyt, amerykaniny nie lubią brudnych anusów. ps. Czego spodziwalas sie po tym forum?

Gość gość poranny
Najpewniej niczego nie spodziewała się po tym forum, heh :D a jeśli chodzi o brudne anusy... większość amerykanów ma to w nosie o ile sami nie muszą wkładać tam przynajmniej nosa :D Poza tym, nie istnieje w USA ubezpieczenie społeczne, w razie gdy stracisz pracę, a potrzebujesz pilnej interwencji medycznej. Nawet jeśli posiadasz ubezpieczenie zdrowotne bo pracujesz, na przykład koszt leczenia zęba kanałowo, to około (plus minus) 2000 dolarów. Zależne jest to też, jakie masz ubezpieczenie, tzn. który filar.

Gość gość
Zaświadczenie że jesteś biała i szczepienie, kwarantanna na wschodnią gorączkę krwotoczną :-O Oczywiście oświadczenie że nie będziesz się krzyżowała z czarnymi :-)

Gość gość
wykształcenie, kasa, język- łatwiej dostać wizę, nie chcą tam osób które mają zero na koncie, brak wykształcenia

Gość gość poranny
Dokładnie... żeby osoba dorosła mogła dostać wizę musi znać język i mieć minimum średnie wykształcenie oraz oszczędności, które pozwolą jej przetrwać czas poszukiwania pracy, ale średnie wykształcenie nie gwarantuje nic, bo o wizę składa sporo osób z całego świata i mają wykształcenie wyższe, więc tych, którzy mają średnie rozpatrywane jest jako ostatnie. Łatwiej dostać wizę studencką, ale trzeba studiować i znaleźć chętny uniwerek tam, który cię przyjmie... utrzymanie... bez zmian, musi być potwierdzone przynajmniej na czas poszukiwania pracy. Można też wystąpić o wizę turystyczną i po jej upływie zostać na czarno, ale... nie odwiedzisz nikogo w Polsce, bo z powrotem nie zostaniesz wpuszczona a jeszcze na lotnisku będziesz miała problem z tym, że zostałaś na terenie USA po upływie wizy turystycznej.

Gość gość
chcą wykształciuchów, chyba że jesteś ładna, na ładne oczy dostałam wizę 5 letnią, ale to było w 2000 roku ;-)

Gość niemanika
Tam bieda i syf panuje. Nie wyjdziesz na ulice w nocy bo nie wrócisz - daj se spokój z tym wyjazdem

Gość bylemtam
Zgadzam sie z niemanika. Tam nie ma sensu jechac. Teraz nowy kierunek to Chiny i to polecam.

Gość gość
zgadza się, jeśli już to polecam Kanadę, a jeśli Stany to tylko metropolie

Gość gość poranny
No ja jej już wcześniej nie polecałam wyjazdu do USA, ale jak kto woli, może chce się przekonać? Ogólnie wyższy standard życia niż przeciętnie w Polsce, ale tylko osoby pracujące oczywiście i najczęściej mają po kilka prac dodatkowych, nie tylko jedną, żeby godnie żyć. Ogółem kapitalizm pełną gębą... ale coraz więcej biedoty się widzi, czasami ma się wrażenie że jest się jak w drugiej Polsce a nawet gorzej, gdy potrzeba się leczyć. Ludzie narzekają na polską służbę zdrowia, no tak... w USA jest lepsza, ale nic bez pracy, a bez pracy żadnego ubezpieczenia zdrowotnego. Bezdomnych (typowych kloszardów) więcej niż gdziekolwiek w Europie.

Gość gość
zdabadz obywatelstwo nie niemeckie niemcy nie musza miec wizy