Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość makadeeemia

ciekawe jedzonko dla męza na urodziny

Polecane posty

Gość makadeeemia

czy mógłby mi ktos polecic co moglabym zrobic prostego aczkolwiek ciekawego do jedzenia mojemu mężowi na urodziny? chcialabym mu podarowac w prezencie jakies pyszne jedzonko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A czy ktoś mógłby napisać, co ten mąż lubi, czy to ma być coś lekkiego czy ciężkiego, mięsne, wege, z rybą, z owocami morza etc...?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makadeeemia
ja mogłabym :D chodzi mi o cos w miare taniego lekkiego, a jednoczesnie smacznego i zaskakujacego? jakis fajny obiad + deser.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To np. risotto z cukinią: www.zmyslywkuchni.blogspot.fr/2010/09/risotto-godne-lata.html Albo makaron i sos z kurek. Albo kurki i makaron: www.miszmasz-marghe.blogspot.fr/2013/07/czas-na-kurki-z-makaronem.html Albo zapiekane nadziewane (nadziać można bardzo różnie warzywa). Albo jakaś sycąca, kolorowa letnia sałatka: mieszanka sałat, świeże warzywa, dobry ser (polecam nasz Bursztyn) w kostkę, jakaś wędlina (szynka dojrzewająca, salami...) czy zgrilowany a wcześniej zamarynowany kurczak, sos na bazie winegretu. Do tego czosnkowa bagietka i wino :) Albo sałatka makaronowa, np. taka: www.italia-od-kuchni.blogspot.fr/2013/05/srodziemnomorska-saatka-makaronowa.html Albo sałatka z grillowanych warzyw z fetą. A na deser po prostu jakiś owocowy crumble na ciepło i porcja dobrych lodów :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
np.szaszłyki mięsno-warzywne lub faszerowane różnokolorowe papryki,smaczne są i ładnie wyglądają:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
aha jeśli chodzi o deser to może pokuś się na samodzielnie wykonane lody z owocami,lub karmelem i orzechami,w razie czego mam przepis:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makadeeemia
ojej dzieki za propozycje:) na pewno skorzystam gosc--> to ja poproszę ten przepis na lody domowe:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makadeeemia
upomnę się o te lody domowe:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa3333333333333
karkowke mu zrob

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Proszę bardzo:) Przepis na lody domowe:) 0,5 litra mleka 8 żółtek 20 dkg cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 ml śmietany kremówki Żółtka ucieramy z cukrem i ubite wstawiamy do kąpieli wodnej(garnek z gorącą wodą).Dalej ubijamy.Mleko zagotowujemy i wlewamy małymi strumyczkami do naczynia z żółtkami,cały czas ubijamy.Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy ją z ognia i dalej ubijamy,aż do całkowitego ostudzenia.Schłodzoną śmietanę ubijamy na puch i mieszamy z masą żółtkową,delikatnie obie łączymy.Przekładamy do plastikowych pojemniczków i do zamrażarki na ok 2-3 godziny. Lody można podawać w różnych wersjach: z sosem owocowym i owocami z tartą czekoladą z orzechami z sosem karmelowym i płatkami migdałów:) Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja też proponuję risotto, a jeśli ma pełnić rolę dania głównego (zazwyczaj jest przystawką) to zrób je na bulionie warzywnym, z samymi warzywami, a do niego jakiś pięknie usmażony (zgrillowany?) kawałek białej ryby, ew. łososia jak nie chcesz kombinować. Takie danie główne jest bardzo pożywne i dość zdrowe, przy tym wyjątkowo lekkie, także jakiś dobry deser po będzie wskazany : )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makadeeemia
dziekuje za ten przepis na lody:) szkoda tylko, ze az tyle jajek pójdzie i to jeszcze sklepowych bo domowe juz sie skonczyly. Czy tą śmietanę mieszasz łyzką czy ciagle mikserem i pewne chodzi tylko o polączenie i nie mieszanie za bardzo? Czy mogłabys jeszcze napisac jak robisz sos owocowy lub bardziej nawet karmelowy? rozumiem, ze taki sos sie po prostu polewa po wyjeciu lodow z zamrazarki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość exdebill_po_wakacjach
moze caneloni z nadzieniem szpinkowo-serowym, a do tego roladki z piersi kurczaka z pesto i zawijane w szynkę parmeńską, mnie by caneloni starczyło, ale faceci są jednak mięsożerni;) na deser bezyz bitą śmietana i pure z kasztanów posypane wiórkami czekolady - pychotka:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mówisz !Masz! Sos toffi do lodów jest banalnie prosty w wykonaniu. I wersja,którą robię to ok.1 szklankę słodkiej kremówki,podgrzewam do gorącva i wrzucam do niej ok.20 dkg cukierków "krówki" i ciągle mieszając rozpuszczam je a następnie studzę.Jeśli sos jest za rzadki dokładam krówek,jak za gęsty to śmietany,ma być lejący,niezbyt gęsty. II wersja tego sosu to szklanka kremówki,10 dkg krówek + 1 tabliczka gorzkiej czekolady. Sos owocowy to zmiksowane w blenderze owoce z dodatkiem cukru pudru wg gustu. Pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makadeeemia
gosc--> wielkie dzięki :) i jeszcze jedno czy ten sos karmelowy wylewamy na lody po wyjeciu z zamrazarki czy przed?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×