Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość AnneAgatheRaven

Jaki kierunek i co dalej

Polecane posty

Gość AnneAgatheRaven

Witam, mam 15 lat (2 klasa gimnazjum) i po wakacjach wybieram się do klasy trzeciej. Należę do lepszych uczniów (moja średnia nigdy nie była niższa niż 5,00 a ostatnio zatrzymała się na 5,31), więc właściwie nie powinnam narzekać, ale sęk w tym, że kompletnie nie wiem co robić dalej. Wachlarz zainteresowań mam dość szeroki i to jest chyba moim największym przekleństwem. Uwielbiam języki obce, historie, ciekawi mnie informatyka, sport, dziennikarstwo, podróże. Od zawsze chciałam być tłumaczem przysięgłym. Kocham uczyć się nowych języków i myślę, że to w tym jestem najlepsza. Śledząc jednak wypowiedzi osób na różnorakich forach, przeglądając sondaże, w których niezbyt wielu studentów wykazuje zadowolenie ze studiowania filologii mój zapał raczej zmalał. Boję się, że życie nie ułoży mi się tak, jak sobie to wyobrażałam i po długo wyczekiwanej magisterce wyląduje bez jakiejkolwiek pracy (i perspektyw na nią), tym samym zawodząc zarówno siebie, swoje ambicje, jak i całą rodzinę. Moją panikę przed tym co się ze mną stanie postanowiłam trochę rozładować wypisując sobie zawody, które mogłabym wykonywać. I tak znalazły się na niej: w/w tłumacz przysięgły, pilot wycieczek/przewodnik (chociaż to raczej dodatkowo), nauczyciel języków obcych, stewardessa, dziennikarka sportowa, pracownik biura turystycznego, technik informatyk (w tym roku zrobiłam podstawowy certyfikat IT Essentials firmy CISCO, jednak boję się, że w tym zawodzie mogłabym sobie nie poradzić) i...stomatolog, zawód do którego namawia mnie mama i dziadek, a w którym ja siebie średnio widzę, mimo, że z biologią oraz chemią sobie radzę. Ogółem boję się medycyny ;) I tak rozważając różne opcje, alternatywy, wymieniając za i przeciw - co może być opłacalne za kilka lat, jakie zapotrzebowanie na dany zawód etc. Jestem w kropce. Nadal nie wiem co mam wybrać. Mogę iść zarówno na profil humanistyczny jak i ścisły (np. biologiczno-chemiczny), ale liceum muszę wybrać. Czas do egzaminu gimnazjalnego szybko zleci, a ja nie znoszę zostawiania takich kwestii na ostatnią chwilę. Proszę o Wasze sugestie, będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek pomysły. Błagam o potraktowanie tego poważnie ;)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować