Gość AnneAgatheRaven Napisano Sierpień 19, 2013 Witam, mam 15 lat (2 klasa gimnazjum) i po wakacjach wybieram się do klasy trzeciej. Należę do lepszych uczniów (moja średnia nigdy nie była niższa niż 5,00 a ostatnio zatrzymała się na 5,31), więc właściwie nie powinnam narzekać, ale sęk w tym, że kompletnie nie wiem co robić dalej. Wachlarz zainteresowań mam dość szeroki i to jest chyba moim największym przekleństwem. Uwielbiam języki obce, historie, ciekawi mnie informatyka, sport, dziennikarstwo, podróże. Od zawsze chciałam być tłumaczem przysięgłym. Kocham uczyć się nowych języków i myślę, że to w tym jestem najlepsza. Śledząc jednak wypowiedzi osób na różnorakich forach, przeglądając sondaże, w których niezbyt wielu studentów wykazuje zadowolenie ze studiowania filologii mój zapał raczej zmalał. Boję się, że życie nie ułoży mi się tak, jak sobie to wyobrażałam i po długo wyczekiwanej magisterce wyląduje bez jakiejkolwiek pracy (i perspektyw na nią), tym samym zawodząc zarówno siebie, swoje ambicje, jak i całą rodzinę. Moją panikę przed tym co się ze mną stanie postanowiłam trochę rozładować wypisując sobie zawody, które mogłabym wykonywać. I tak znalazły się na niej: w/w tłumacz przysięgły, pilot wycieczek/przewodnik (chociaż to raczej dodatkowo), nauczyciel języków obcych, stewardessa, dziennikarka sportowa, pracownik biura turystycznego, technik informatyk (w tym roku zrobiłam podstawowy certyfikat IT Essentials firmy CISCO, jednak boję się, że w tym zawodzie mogłabym sobie nie poradzić) i...stomatolog, zawód do którego namawia mnie mama i dziadek, a w którym ja siebie średnio widzę, mimo, że z biologią oraz chemią sobie radzę. Ogółem boję się medycyny ;) I tak rozważając różne opcje, alternatywy, wymieniając za i przeciw - co może być opłacalne za kilka lat, jakie zapotrzebowanie na dany zawód etc. Jestem w kropce. Nadal nie wiem co mam wybrać. Mogę iść zarówno na profil humanistyczny jak i ścisły (np. biologiczno-chemiczny), ale liceum muszę wybrać. Czas do egzaminu gimnazjalnego szybko zleci, a ja nie znoszę zostawiania takich kwestii na ostatnią chwilę. Proszę o Wasze sugestie, będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek pomysły. Błagam o potraktowanie tego poważnie ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach