Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość POMOCYyyyyyyyyy

CIĄŻA A DOTACJA NA FIRME

Polecane posty

Gość POMOCYyyyyyyyyy

Otrzymałam dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Firmę prowadzę od stycznia.W kwietniu dowiedziałam się ze jestem w ciąży. W umowie z UP mam zapisane, że zobowiązuje się do zwrotu wypłaconych środków finansowych jeśli będę prowadziła działalność przez okres krótszy niż 12miesięcy; do okresu prowadzenia działalności gospodarczej zalicza się przerwy w jej prowadzeniu z powodu choroby. Czy to oznacza, że nie będę mogła pójść na chorobowe? Czy może w takim wypadku przedłuża się okres rozliczeniowy z urzędem pracy o czas przebywania na chorobowym? może ktos miał podobna sytuacje

Gość gość
Sama piszesz ze czas choroby ci sie zalicza do okresu prowadzenia firmy

Gość 111kasia1234
ale chore...czyli nie można zachorować przez 12 miesięcy;/

Gość gość
Sama piszesz ze do okresu prowadzenia firmy zalicza sie zwolnienie chorobowe wiec w czym problem??

Gość gość
nie nie możesz iśc na L4 to był warunek dotacji trzeba było ciązy nie planować

Gość mirabellla555
oj Kasiu, Ty testu gimnazjalnego nie zdasz, bo czytac ze zrozumieniem to Ty nie potrafisz... normalnie idziesz na chorobowe, o ile czujesz taka potrzebę jeśli to Twoja pierwsza dzialalnosc i płacisz pomniejszony zus, to nie zapomnij ze macierzynskie ci nie przysługuje... albo przysługuje tylko mniej... sorry, nie pamiętam ale wiem ze przy mniejszym zusie lepiej nie zaciarzac :)

Gość gość
Ale w czym właściwie problem? Czyżbyś zamierzała po 12 mies. zamknąć działalność od razu?

Gość gość
Pisze jak krowie na granicy ze okres choroby sie zalicza

Gość 111kasia1234
macierzynski przysługuje płaci sie większa skladke zus i tyle

Gość gość
Prostego tekstu ze zrozumienie nie potraficie przeczytac? Autorka niby swoja firme ma a nie potrafi myslec. Oj lepiej zamknij czym predzej ta dzialalnosc bo jeszcze na niej stracisz jak tak pracujesz jak jestes bystra.

Gość tekilapolska
CAŁA FORMA: Bezrobotny zobowiązany jest do zwrotu w ciągu 30 dni od dnia otrzymania wezwania Urzędu, przyznanych środków wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia ich uzyskania jeżeli: a.)otrzymane środki wykorzysta niezgodnie z przeznaczeniem; b.)będzie prowadził działalność gospodarczą przez okres krótszy niż 12 miesięcy, do okresu prowadzenia działalności gospodarczej zalicza się przerwy w jej prowadzeniu z powodu choroby lub korzystania ze świadczenia rehabilitacyjnego c.)podejmie zatrudnienie lub zawiesi prowadzenie działalności gospodarczej w okresie pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarcze. a jest punkt ze jak się umrze to dotacje oddaje poręczyciel. czyli idziesz na zwolnienie i tyle ale przed zwolnieniem zapłać sobie większy Zus

Gość POMOCYyyyyyyyyy
dziękuje za odpowiedzi i wprowadzenie w błąd tak szybko przepisywałam i przeczytałam " do okresu działalności nie zalicza się przerwy..." a co do planowania.planowaliśmy 2 lata ale nie wychodziło (leczenie itp)a teraz wyszło i jestem bardzo szczęśliwa ze zostanę mama, dla tych wszystkich co próbują..nie poddawajcie się. dzięki dobranoc