Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zoja33

Brązowe skąpe miesiączki zamiast normalnej krwi przez 2 cykle

Polecane posty

Gość zoja33

Witam, mam 28 lat i miesiączkuję o 12 roku życia. Dotychczas miałam regularne cykle- około 30 dni. Półtora miesiąca temu dostałam okres/plamienie 5 dni pzed terminem. Krew przez cały czas była brązowa. Okres był bardzo skąpy ale całe to plamienie trwało około 10 dni. Kolejny okres/plamienie spóźnił sie 2 dni (ale to raczej mało istotne) i był przez cały czas brązowy, drugiego dnia bardziej brunatny. Był jeszcze bardziej skąpy niż poprzedni. Pierwszego dnia zobaczyłam na wkładce ciemnobrązową plame ale przy podcieraniui absolutnie nic nie było. Dopiero na wieczór wróciło, pojawiły się również dwa brązowe skrzepy. I tak cały czas na zmiane raz było raz nie było. Około 5 dnia widziałam na wkładce tylko małe brązowe, milimetrowe kropeczki, 6 dnia już nic nic nie było. A potem znowu miałam malutkie plamienie jasnobrązowe przez kolejne 4 dni. Łącznie licząc od pierwszego dnia do ostatniego trwało to 11 dni. Zawsze mój okres trwał 3 dni a potem 3 dni brązowe plamienia. A teraz przez cały czas to było brązowe i to jeszcze skąpe długotrwałe i z przerwami. Co to może być?pytam bo nie znalazłam takiego wątku o dwóch cyklach z takim problemem. Czy któraś z Was tak miała? Ponad to nie zauważyłam żebym miała takie gluty jak zawsze podczas owulacji, więc nie wiem czy owulacja byla. Co mi może być? Oczywiście mam zamiar wybrać sie do ginekologa ale termin mam dopiero na październik. Niedługo znowu powinnam mieć okres i boję się że też tak będzie...

Gość Alila333
A kiedy robiłaś cytologię?

Gość zoja33
Wstyd się przyznać, ale jakieś 6 lat temu. Wiem, że trzeba robić raz w roku i wiem, że strasznie to zaniedbałam...

Gość zoja33
Dzięki za słowa otuchy :) A orientujesz się może co to może być? Coś poważnego? Może wcześniejsza menopauza albo jakaś choroba?

Gość zoja33
Co to jest 3 gr?

Gość zoja33
Przeszło mi to przez myśl, ale zrobiłam test ciążowy i wyszedł negatywny. Po takim czasie by już wykrył. Już nawet brałam pod uwagę poronienie. No już sama nie wiem. Ale z ciąży to bym się bardzo ucieszyła :) ale to raczej inny powód.

Gość gość
3 gr. w cytologi co prawda już się tego terminu nie używa ale tzn.że znaleziono komórki niewiadomego pochodzenia też dokładnie nie wiem bo jestem w trakcie diagnozy a nie chciałebym cie tu straszyć bo to,że ja tak mam nie znaczy że ty też:) jakieś komórki rakowe znależli ale dowiedziałam się że to jeszcze nie jest rak bo na początku też spanikowałam strasznie dlatego bardzo ważne jest robienie tej cytologi regularnie-teraz to wiem i wszystkim radze dziewczyny pilnujcie tego!

Gość gość
a masz bolesne miesiączki?

Gość zoja33
Postaram się nie stresować i wytrzymać do października. A Ty masz też takie brązowe plamienia zamiast krwi? Mam nadzieję, że nie zdjagnozują u Ciebie raka tylko coś mniej poważnego :)

Gość Alila333
Tak się to u mnie zaczęło plamienia i silne bóle miesiączkowe ale to nie znaczy że ty masz to samo nie mniej jednak szoruj do lekarza:)

Gość zoja33
Moje miesiączki nie są bardzo bolesne. Taki lekki ból w podbrzuszu. Ostatnio podczas tego "brązowego okresu" pobolewało mie z lewej strony brzucha, to było takie kłucie, ale bólu podbrzusza praktycznie nie było. To kłucie pojawiało sie jeszcze kilka dni po plamieniu. Ale teraz ustało. I raz było mi niedobrze i miałam taką jednorazową biegunkę, nie wiem czy to ma znaczenie.

Gość zoja33
Więc może to być coś innego albo po prostu są inne objawy...

Gość Alila333
będę jutro przepraszam ale mam dyżur muszę uciekać odezwę się ok 20 bądż na forum

Gość zoja33
A może ktoś jeszcze miał takie objawy i okazało się, że to nic poważnego?

Gość elizka81
Przy takich objawach nalezy zrobic badania hormonalne i USG. Ja ma brazowe plamienia w trakcie owulacji. Moga to byc rowniez krwawienia srodcykliczne, ja odrozniam krwawienia srodcykliczne od miesiaczki po wykresach temperatury.

Gość zoja33
Myślałam, że krwawienia śródcykliczne mogą wystąpić mniej więcej podczas owulacji. Nigdy nie miałam krwawień śródcyklicznych, ale jeśli to jest to, to by znaczyło, że od ponad dwóch miesięcy nie miałam okresu... A czy jest możliwe, ze poroniłam ciąże samoistnie i teraz mój organizm się oczyszcza, a test ciążowy wyszedł negatywny bo ciąży już nie było? Już biorę wszystkie możliwości po uwagę. Nie wiem co jest grane.

Gość elizka81
Krwawienia srodcyklicze moga wystepowac podczas owulacji, ale nie musza. Prawdziwa miesiączka będzie poprzedzona co najmniej 3 dniową zwyżką temperatury. Ja miewalam plamenia wlasnie dlatego ze rozlegulowala mi sie gospodarka hormonalna. Co do ciazy ciezko jest to ocenic, mogla to byc ciaza biochemiczna. Bez prowadzonych samoobserwacji ciezko jest cos wywnioskowac. Nawet u zdrowej kobiety moga wystapic krwawienia srodcykliczne, jak i cykl bezowulacyjny. Jezeli plamienia beda sie powtarzac, lekarz powinien zrobic badania hormonalne. Nie martw sie na zapas, jezeli chcesz wiedzic co dzieje sie z Twoim organizmem poobserwuj go a lekarza poprosc o skierowania na badania, bedziesz spokojniejsza.

Gość gość
Autorko, naprawdę Cię nie stać na ginekologa prywatnie, to przecież nie jest jakaś mega wielka kasa... Ja bym sie bała, że jeśli coś złego się dzieje to jak się dowiesz dopiero za 2 miesiące to moga z tego być jakieś komplikacje. Ja zawsze miałam skąpe okresy i tylko przez 2 dni leci krew a potem przez kolejne 2 jest tak jak u Ciebie, podobno to normalne. Nawet na to nie narzekam, tak naprawdę to męczę się 2 dni bo potem to by zwykła wkładka zamiast podpaski wystarczyła. Natomiast nigdy nie miałam tak żebym miała tylko brązowe upławy zamiast normalnego okresu. ...

Gość zoja33
elizka81 Czytałam, że po poronieniu biochemicznym występuje normalny okres, a nawet obfite krwawienie. Nic nie było o brązowych plamieniach. Chyba że się mylę? Jeśli jednak to była ciąża biochemiczna, to czy lekarz jest w stanie stwierdzić to po tak długim czasie? O ile dobrze Cię zrozumiałam to jeżeli nie będzie wyższej temperatury przed tym brązowym plamieniem, to znaczy, że to nie okres tylko coś okresopodobne? Faktycznie dobrym pomysłem jest poobserwować swój organizm. Zacznę mierzyć temperaturę. Jaka powinna być temperatura w czasie owulacji i okresu? gość Masz rację, spróbuję poszukać ginekologa prywatnie. Miałam tylko nadzieję, że któraś z dziewczyn miała podobny problem i coś powie na ten temat, albo może zna się na tym bardziej niż ja.

Gość gość
Zoja33. Polecam forum oraz wykresy na 28 dni (sa tez inne portale dot. NPR na ktorych mozna prowadzic wykresy), znajdziesz tam dziewczyny obeznane w tematyce NPR. Jest tez to duza baza wiedzy. Ginekolog nie bedzie w stanie ocenic czy byla to ciaza biochemiczna. Plamienia moga miec rozne podloze, niski poziom progesteronu, PCOs i inne. Temperatura jest indywidualna dla kazdej kobiety, ja ma przed owu w granicach 36, po owu 36,5.

Gość zoja33
Tak. (przez pomyłę nie wpisałam loginu i wpisało mnie jako gość, ale to ja)

Gość Alila333
A czemu myślicie że to ciąża była?

Gość Alila333
Hej:) miałaś tylko plamienia czy skrzepy i bolał cię brzuch?

Gość zoja33
A może to być normalna ciąża, której test ciążowy nie wykrył? Czytałam, że po 8 tygodniu stężenie hcg obniża się. Jeśli bym miała wcześniej niskie, to może być tak, że teraz obniżyło się do tego stopnia, że test ciążowy nie wykrył ciąży?

Gość Alila333
Aż tak się nie znam,ale byłam w ciąży 3 razy z czego tylko jedną donosiłam 2 razy poroniłam najprawdopodobniej jeszcze pod koniec pierwszego miesiąca i bolał mnie brzuch dwa razy mocniej jak przy zwykłej miesiączce i miałam krwawienie(ciemna krew i okropne skrzepy) ale to pewnie nie jest wyznacznikiem.Zawsze test wykrywał u mnie ciąże,raczej są wiarygodne już po 6 dniach od zapłodnienia wykrywają

Gość zoja33
Taką myśl o ciąży biochemicznej nasunęła mi elizka81. No i tak zaczęłam się nad tym zastanawiać

Gość Alila333
O ciąży biochemicznej nawet nie słyszałam to nie chcę sie wypowiadać

Gość Alila333
właśnie przeczytałam że taka ciąża przy poronirniu ma obfite krwawienia