Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wystraszona__

Czy w ciąży mozna jesc wędzoną makrele

Polecane posty

Gość wystraszona__

Witam. Jestem w 12 tc. Dzis zjadłam kawałek wędzonej makreli. mam książke na temat ciąży i włąsnie przeczytałam ze nie powinno sie w ciąży jesć wędzonych ryb bo mozna sie zarazic toksoplazmozą albo listerią!!! Nie miałam o tym pojecia!!! Nie mam przeciwciał na toksoplazmoze i mój ginekolog tłumaczył mi zeby nie jest surowego mięsa, ze musi byc dokładnie wysmażone, zeby dokładnie myc owce i warzywa ale nic nie mówił o rybach!!! Pozatym makrela jest wędzona na ciepło. No i jeszcze ze 2 razy jadłam śledzie , takie płaty w sałatce. W necie jest mnóstwo sprzecznych informacji na ten temat. Boje sie jak cholera. Moze wasi lekarze mówili cos na ten temat?

Gość hahaha ale makrela to ryba
tępaku:D ja czasami jadlam, ale nie duzo, tyle co na 2 kanapki, zawiera omega3 i inne wartosciowe rzeczy:), ile dziewczyn pije tran w ciazy przeciez:)

Gość gość
Wędzenie ogólnie jest nie zdrowe, więc w ciąży tym bardziej ale Cię nie zabije ;)

Gość gość
"hahaha ale makrela to ryba tępakusmiech.gif ja czasami jadlam, ale nie duzo, tyle co na 2 kanapki, zawiera omega3 i inne wartosciowe rzeczyusmiech.gif , ile dziewczyn pije tran w ciazy przeciezusmiech.gif" rozumiem, że pijesz do wypowiedzi wyżej o mięsie ? czyli skoro uważasz, że ryba to nie jest mięso to dla Ciebie ryba to jest roślina tak ? Skoro tak to teraz sama sobie odpowiedz kto tu jest tępakiem

Gość gość
A ryba to nie mięso tylko co??

Gość kkkkaaaa
wystraszona- ja dam Co dobrą radę, którą sama stosuję- nie czytam żadnych bzdur o tym co wolno, a czego nie będąc w ciąży, zdaję się na instynkt i na to co powszechnie wiadomo, nie ma co przesadzać z ograniczaniem się i czytaniem poradników itd, bo tam wyczytasz tylko, że połowa rzeczy nie nadaje się do jedzenia

Gość gość
Ja jadłam w II połowie ciąży nawet często bo miałam cukrzycę ciążową i makrela nie podnosiła mi cukru :) . W czerwcu urodziłam zdrowego chłopca :)

Gość gość
Jeśli chodzi o ryzyko zarażenia toksoplazmozą/listerią to dotyczy to ryb wędzonych na zimno, makrela jest raczej wędzona na ciepło więc tym nie trzeba się martwić.

Gość a co z płatami śledziowymi
??? czytałam ze nie powinno sie jesc ze względu na listerie. Znalazłam tez taka wypowiedz: ''Tak listerioza jest od surowych ryb ale takich... które świeże lub wędzone leżą przez kilka dni i bakteria sie na nich rozwija. SIlnie solone ryby są zakonserwowane i śledź należy do bezpiecznych ryb. Pytałam się lekarza i powiedział że ze śledziami nie ma problemu.''

Gość jbhgjmngh
Najlepsze są te mamuśki co boją się jeść rożne rzeczy w ciąży, ale za to pożerają dziennie kilo czekolady i lodów :)

Gość gość
A potem mysla ze karmiac nic nie moga zjesc bo dziecko bedzie bolal brzuch.