Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rybaakaa

Jak to obejsc prosze o powazne rady

Polecane posty

Gość Rybaakaa

Hej. Mam taki problem. Chcę kupić mieszkanie warte 100tys. Dostanę z rodziny na moje konto pożyczkę w wys. 70tys. Reszta pieniędzy będzie z konta męża. Problem mamy taki, że większa część jego pieniędzy pochodzi z pracy "na czarno". US myślę że na pewno wezwie mnie (nas) do wyjaśnienia skąd na moim koncie wzięło się te 70tys. Tego jestem świadoma i będę miała na to papier, w końcu to pożyczka od rodziny, ale co z resztą pieniędzy? US zapyta a te pozostałe 30tys? Może na 15tys. mąż miałby pokrycie z legalnej pracy, a co z resztą? Możecie coś poradzić? Martwię się że w ostateczności US zażąda wyciągu z konta męża, a tam będzie widniało że dostawał zasiłek i wpływała inna (nielegalna) kasa na to konto. Wiadomo co za to grozi oprócz odsetek.

Gość gość
Zaproponowac sprzedajacym kwote 70tys na papierac a 30tys pod stolem w teczce. Tylko by papiery u notariusza byly tez na 70tys.

jest sporo przypadków że kobieta lub facet składa wyjaśnienie w us że zarobili na d***e. A z tego podatku naliczyć ci nie mogą.

Gość Rybaaka
Myślałam o tym 'pod stołem', ale po pierwsze nie wiem czy gość się zgodzi (jutro się dowiem) ale też martwię się US, chodzi o to że w związku z tym zapłacę niższy podatek i czy się nie przyczepią, że wartość nieruchomości jest zaniżona i potem musiałabym dopłacać rożnicę plus odestki :-0 O tym że dawałam "doopy" to wiem że tak można, ale wolałabym sobie tego oszczędzić.

Gość gość
A może po prostu oszczędności miałaś...

Gość Rybaaka
Myślałam też o takim rozwiązaniu, napiszcie co o tym myślicie. Dogadam się z gościem (o ile pójdzie na to) żeby w umowie kupna- sprzedaży była co prawda kwota 100tys. ale że teraz zapłacę 70tys. (no może 80, może dychę jeszcze wkręcę skądś) a resztę żeby zapisać w umowie, że spłacę mu w ciągu przypuśćmy roku. Co do dawania reszty pod stołem to jak pisałam może i fajne wyjście, ale też ryzykowne o tyle, że jak z mieszkaniem okaże się coś nie tak, to stracę to co dałam pod stołem :( Macie może jakieś inne rady? Czytałam coś o pożyczkach, że np. można od znajomych niby wziąć, tyle że musiałabym zapłacić podatek 2% ale miałabym przynajmniej pokrycie skąd mam kasę.

Gość Rybaaka
Co do oszczędności, to przecież też kazali by mi (nam) wykazać skąd je mamy. Mówić można wiele, tylko że im chodzi o to, aby to jakoś udowodnić.

Gość gość
"pożyczka od znajomych" to najlepsze wyjście, za 20.000 zapłacisz 400 zł, to nie aż tak wiele, a przynajmniej śpisz spokojnie

Gość Rybaaka
gość - to chyba naprawdę dobry sposób, póki co stawiam na to.

Gość gość
a jak to, ze z mieszkaniem bedzie cos nie tak? Kupujesz przeciez w stanie w jakim teraz sie znajduje? myslisz jak wszystko oficjalnie zalatwisz, to masz gwarancje, ze wrazie jakis usterek dostaniesz zwrot pieniedzy? ja wiem jak my kupowalismy dom, 1/3 kwoty byla pod stolem. i nikt nie panikowal. tylko takie rzeczy omawia sie w cztery oczy, bez swiadkow. swoja droga piszesz, ze maz wplacal pieniadze z "lewizny" na konto to tez bardzo "inteligentne" rozwiazanie ....

Gość Rybaaka
Niby wszystko można sprawdzić zanim kupi się mieszkanie, ale gdyby tak było, to w internecie nie byłoby mnóstwa tego typu spraw, że nagle 'coś wyszło', chodzi o rzeczy prawne, nie mam na myśli jakichś usterek w mieszkaniu. Co do wpłacania lewizny na konto, to było na tyle dawno, że nikt z nas nie myślał wtedy o kupnie mieszkania, a pieniądze z "lewa" to była zwyczajnie praca na czarno plus w tym samym czasie napływający zasiłek, niestety :-0

Gość gość
Poje**ny socjalizm. Aby tłumaczyć się komuś skąd ma się pieniądze.

Gość Rybaaka
:( Naprawdę, strasznie ciężko w tych czasach. Czy to wina mojego męża że zanim zatrudniali go legalnie to swoje musiał wypracować na "czarno"? I potem jeszcze on ma mieć z tego problemy, bo nie możemy normalnie kupić mieszkania, choć nas na nie stać.