Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy to azs czy coś innego

Czy przy AZS są strupki na głowie

Polecane posty

Pytanie jak w temacie. Moje dziecko od 3 dni ma wysypkę, najpierw pod brodą, na linii szczęki, teraz ma też na dole policzków...no i nagle pojawiły się dwa takie guzki z ciemnymi strupami prawie na czubku główki...Może ktoś wie, co to może być? Do dermatologa się wybieramy, ale pewnie ok. środy...

Gość gość
Bardzo możliwe. Mój synek tak miał. Myślałam że to ciemieniucha, ale okazało się że to AZS.

Dziecko ma 10 miesięcy, ząbkuje, może to przy ząbkowaniu?

A czy przy AZS dziecko musi się drapać? Mój się nie drapie...

A co robiłaś z tymi strupami, czymś smarowałaś?

Może ktoś coś jeszcze napisze...

A może to skaza białkowa?

???

Jak dla mnie jest to klasyczna egzema. Reakcja na proteiny mleka krowiego. Inaczej mówiąc skaza białkowa.

Jeśli widzisz krostki wzdłuż linii żuchwy, za uszami, pojedyncze na tułowiu i łuszczącą się skórę z nielicznymi rankami i strupkami na owłosionej części głowy wzdłuż linii włosów to jest to właśnie egzema przy alergii na prot. mleka krowiego. Na dłoniach lub stopach między palcami też może się łuszczyć skóra.

Gość gość
Superdry moj synek wlasnie mial na calym ciele krostki ropne i na glowce tez ze strupami i okazalo sie ze to skaza

Gość czy  to azs czy coś innego
dzięki za odp. a przy skazie może być tylko wysypka?

Gość Położna Angelika
Zapraszam do wypełniania ankiety Kobiet, które urodziły dziecko w latach 2011-2013. Po wypełnieniu ankiety na końcu będą mogły Panie zobaczyć wyniki, jak odpowiadały inne kobiety. http://moje-ankiety.pl/respond-51280.html Ankieta dotyczy przestrzegania praw kobiet w ciąży.

Tak, skazie zawsze towarzyszy egzema (nie mylić z wysypką), plus czasem dolegliwości ze strony układu pokarmowego podobne do tych przy nietolerancji laktozy. Natomiast przy nietoler. laktozy nie występują problemy dermatologiczne, tylko wzdęcia, gazy itp. dolegliwości jelitowe. W ten sposób się je odróżnia.

Gość czy  to azs czy coś innego
aha. my mamy tylko wysypkę i te strupki. jutro idziemy do dermatologa. a co proponujesz do smarowania buzi? no i mm pewnie przejść na dla alergików?

Nie musisz niczym smarować, bo egzema ustąpi samoczynnie po zmianie mleka lub po twoim przejściu na dietę jeśli karmisz naturalnie. Jeśli ci przeszkadzają strupki, możesz je tak jak suche miejsca czymś natłuścić (olejkiem, lub użyć emeolientu), ale krostek na tle alergicznym nie usuniesz tak łatwo choćbyś chciała, bo one się nie zasuszają tak jak np. trądzik niemowlęcy albo zwyczajna wysypka. Zanim podejmiesz jakąkolwiek decyzję niech dziecko obejrzy pediatra, alergolog lub dermatolog.