Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anestteszja

ile ubranek dla noworodka na samym poczatku

Polecane posty

Gość anestteszja

np ile body, ile spioszkow, pajacyków? i w jakim rozmiarze tym najmniejszym czy troche wiekszym?

Gość gość
W rozmiarze 56 to po 2-3 sztuki Na 62 to już myślę że po ok 5 sztuk. Ale tu dużo zależy od tego jak duże dziecko sie urodzi bo moja np była malutka i w rozmiar 56 mieściła sie jakieś 3 miesiące. Teraz ma 5,5 i nosi jeszcze niektóre 62

Gość gość
Body dosyć sporo moim zdaniem potrzeba. A to dlatego że czasami kupka może wylecieć poza pampa (używałam oryginalnych ) i ze dwa, trzy razy przebrać musiałam w ciągu dnia. Pajace to tylko do spania używałam - miałam 3-4. śpiochów miałam 2 pary ale jakieś nie praktyczne dla mnie były, wolałam pół śpiochy - 5 par. A rozmiar to raczej 62, 56 miałam tylko kilka sztuk. Zależy jaka duża dzidzia ci się urodzi :)

Gość gość
Wszystko zalezy od tego jak duże dziecko będzie, a przede wszystkim jak będzie rosło,,. synek urodził się długi na 52cm, ale 2800 i tak sobie przybierał.. do końca 3 miesiąca wiele ubranek 0-3 56 było na niego za dużych. Teraz ma 7,5 miesiąca nosi ubranka 2-4m, 3-6, 62, body z early days 0-3 !!! (ma też tej firmy 3-6, ale jeszcze zapas, bo w kroku torchę wiszą), niektóre spodenki 68 zaczynają być dobre, w innych się topi. synek urodził się w styczniu, kombinezon zimowy miał 50 i spokojnie do końca marca się mieścił. co do pajacyków: mnie wkurzały.. jak malutki był malutki, to w 0-3 pływał.. nogawki latały, ja walczyłam w nocy z zatrzaskami w kroku, ciągle je myliłam.. no koszmar.. A kiedy młody zaczął 4 miesiąc i te pajace zrobiły się na niego dobre, to zaczął spac na brzuchu.. więc szkoda mi było mu zakłądać ubranie z zatrzaskami z przodu, więc wszystkich pajaców się pozbyłąm. jeśli chodzi o śpioszki.. to używałam na początku i w sumie krótko, bo mimo, że synek byl malutki, to 3-4 miesięcznie dziecko w śpiochach zupełnie mi nie pasowało.. zdecydowanie wolałąm body i półśpiochy ;) Tak więc kup trochę 56 i 62, a najwyżej po porodzie się okaże, które ubranka będą lepsze dla Twojego dziecka. Ważna jest nie tylko długość, ale i waga dziecko.. bo mała kluseczka potrzebuje większych ubranek niż szczupłe dziecko. no i z rozmiarówką jest różnie,..

Zależy gdzie kupujesz ubrania. Pamiętaj, że rozmiar rozmiarowi nie równy. Np. ubrania z H&M lub innej skandynawskiej sieci będą większe od polskich o około 5 do 10 cm i jeśli kupisz 62, to dziecko się w tym utopi. Polskie ubranka są małe, brytyjskie trochę większe, ale nie tak dużo, a skandynawskie duże. Jeśli twoje dziecko urodzi się przykładowo długie na około 56 cm, to polskie ubrania 56 będą dla niego w sam raz, a z sieciówek to 50 cm, bo do 56 dorośnie za około miesiąc. Jak kupujesz brytyjskie to ubrania 0-3 mies. będą za duże, a newborn w sam raz. Jeśli chodzi o ilość, to najmniejszy rozmiar ograniczasz do niezbędnego minimum, a kolejne kupujesz w większej ilości. Trudno powiedzieć w jakiej, bo to zależy od wielu czynników, w tym zasobności twojego portfela. Dla jednego wystarczająca ilość to będzie kilka, dla innego kilkanaście. Na pewno sprawdzą się pajace i body kopertowe z długim rękawem, a co do reszty to co kto preferuje: śpiochy, półśpiochy, spodenki bezuciskowe. Ja używam tych ostatnich i pajaców, śpiochów nie mam. Nie pakuj się też w kaftaniki, bo body są nieporównywalnie wygodniejsze. Jeśli jest to twoje pierwsze dziecko, ogranicz się na początek do body rozpinanych kopertowo lub wzdłuż na froncie, a wkładane przez głowę odłóż na kolejne miesiące, jak dziecko będzie większe i spokojniejsze, a ty pewniejsza i nabierzesz wprawy w ubieraniu.

Gość gość
A ja właśnie polecam od początku body przez głowę, jak najmniej zapięć, bo tylko problem, jak to zapiąć... Mało które dziecko po urodzeniu nie wchodzi w 56 cm, także zdecydowanie kup po kilka szt tego rozmiaru. No właśnie szczególnie body sporo, u nas na początku było duże przeciekania kupki, także kup sobie nawet z 10 szt, mogą być jakieś zwykłe. Ja bym kupiła ok. 10 szt pajace/śpiochy.

Gość gość
Mój nosił większość ubranek rozm. 56 prawie miesiąc, więc sobie nie wyobrażam mieć 2-3 sztuki, nieraz uleje, pielucha przesiąknie, kupa wyląduje na plecach... Przebierałam go od dwóch do nawet pięciu razy dziennie i dla mnie 10-15 sztuk ubranek (kompletów) w każdym rozmiarze niemowlęcym to była rozsądna ilość żeby nie robić prania codziennie.

Jeśli to jest pierwsze dziecko i kobieta nie ma wprawy, bo się żadnym wcześniej nie zajmowała, to może mieć problem z ubieraniem rzeczy przez głowę, bo noworodki i niemowlęta potrafią przy ubieraniu się poważnie zanieść od płaczu. Przy drugim zazwyczaj dochodzi się do wprawy i wie co robi, ale jednak w tych pierwszych dniach całkowicie rozkładane i rozpinane ubrania to spora wygoda.

Gość gość
Oj zależy ja się nigdy noworodkiem nie zajmowałam, a z ubieraniem swojego i przez głowę nie miałam problemu :), 100 razy wolała szybko przez głowę przełożyć body niż te kopertowe i tych zapięć szukać...

Gość gość
Gluck-polski producent, ma wąskie ubranka, nawet bym powiedziała, że za wąskie.

Nie znam, tzn. nie używałam, ale zdecydowanie preferuję wąskie, tylko nie sztywne, a elastyczne, które ładnie przylegają do ciała, dzięki czemu dziecku jest ciepło.

Gość gość
troche trzeba bo dziecko ulewa, kupka moze wyleciec albo sie zsika przy przewijaniu - -szczegolnie chlopcy tak maja :-) ja mialam okolo 10 body, 5 pajaców, 5 smiochów, 5 spodni, 10 par skarpetek i 10 pieluch tetrowych i okazało sie ze to malo bo trzeba bylo pranie robic co drugi dzien a pralka praktycznie pustawa chodzila, wolalam dokupic i prac raz na 5-6 dni pelna pralkę jak Ci szkoda ze szybko wyrosnie to kup np body rozmiar 62, takie przyduze sie latwiej zaklada a i tak docisniesz pajacykiem i wiatr nie hula ;-)

Gość gość
Kurcze, jestem w ciąży i jestem zielona w kwestii ubrań dla niemowlaka i kupuję chyba za duże rozmiary.. Jestem w 22tc, kupiłam sobie parę rzeczy już, jakieś body i pajacyk, rozmiar 62 z trzech różnych sklepów, różnych firm i rozmiar rozmiarowi nierówny. Nasze dziecko prawdopodobnie będzie duże, co już widać na usg i może źle robię, ale uważam, że rozmiar 56 jest maciupeńki i nie kupuje takich. Ja po urodzeniu ważyłam 4,30 i miałam 63cm, teraz mam 175cm, mój narzeczony był standardowych rozmiarów podobno, ale wyrósł na 195cm. Trochę się obawiam, że dziecko będzie duże, poród bolesny, a ciuchy za małe..

Gość gość
Niemartw się na zapas przynajmniej jeśli chodzi o ból. Ja też mam mieć dużą kruszynkę co było wiadomo na 2 prenatalnym choć ja sama mam 164 cm a tatuś 178 cm. A dzidzia najprawdopodobniej przekroczy 3.5 kg a co do długości to kto wie ( jestem w 28 tyg). Jak twierdzą kobiety z mojej rodziny, grunt to być pozytywnie nastawionym bo to ponoć dużo daje. Ubranek ja niekupuje bo tak się złożyło że mam ich bardzo dużo od sióstr i kuzynek. Ale rozmiar 56 kup na pewno chociaż ze 3 sztuki żeby się nie okazało że twój mąż na szybkiego będzie kupował jak będziesz ze szpitala wychodziła.