Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość par_excellence

Pierscionek zareczynowy a wielkosc diamentu

Polecane posty

Gość par_excellence

Dziewczyny, ktory z tych pierscionkow wybralybyscie na zareczyny: http://i40.tinypic.com/10ok9dh.jpg ? Jak duzy diament chcialybyscie dostac gdyby cena nie grala roli?

Gość gość
ja bum wybrała 38ct albo max 50 ct

Gość par_excellence
Moze ktos jeszcze sie wypowie?

Gość gość
Wszystkie na jedno kopyto więc żaden. Masz jakies inne propozycje?

Gość gość
Taki , który widać na palcu. Nie ma nic gorszego od mikroskopijnego diamenciku, który trzeba szukać lupą.

jeżeli to ma być jeden kamień to większy, nie jakieś maleństwo. ja w swoim zaręczynowym mam malutkie brylanciki ale mam ich aż 27 sztuk

Gość par_excellence
Diament ma byc jeden, dokladnie taki jak na zdjeciu, to najbardziej klasyczny i ponadczasowy wzor. Nad szlifem sie jeszcze zastanawiam, ale sklaniam sie ku brylantowemu. Nie lubie tej drobizny, ktorej jak ktos juz napisal z lupa trzeba szukac, wiec mysle o co najmniej jednym karacie. Aczkolwiek w druga strone tez bym nie chcial przegiac, by pierscionek nie byl zbyt ostentacyjny. Chetnie poslucham Waszych opinii.

Gość gość
już Ci pisałam, ale powtórzę - zależy od szlifu. Jeśli nie będzie haczyć to 1.5 albo i większy, jeśli klasyczny "wystający" to nie większy niż 0.75

Gość gość
żaden, w ogóle pierścionki to szopka bez sensu

Gość par_excellence
Problem w tym, ze wielkie kamienie w ktorym momencie zaczynaja wygladac karykaturalnie i tandetnie (zwlaszcza na drobnych dloniach), wiec rozmiar powinien byc dobrze dobrany.

Gość gość
Nie napisałeś jakie dłonie ma Twoja narzeczona, więc trudno mówić o wyglądzie karykaturalnym. 1 ct to ok. 6 mm średnicy, moim zdaniem wystarczająco, mówię to jako jubiler. Pozdrawiam

Gość Do poprzedniczki
Ja lubię duże pierścionki nawet na drobnych dłoniach :)

Gość par_excellence
Bardzo drobne dlonie ma, pierscionek bedzie mial rozmiar 7, stad wiec tak bardzo zalezy mi by nie przesadzic z wielkoscia diamentu. :)

Gość gość
o,5-o,6 ct max. czyli 5-5,5 mm. Moim zdaniem oczywiście, jubiler.

Gość gość
Aha, gdzieś doczytałem, że planujesz w palladzie. Wybacz, ale pallad kojarzy mi się z plombami w zębach, platyna jest taka szarawa, źle zrobiona będzie miała mikroskopijne wżerki, najlepsze będzie białe lub żółte złoto pr. 750. Jubiler

Gość par_excellence
Mysle nad palladem, bo platyna sie za bardzo rysuje, a z bialego zlota jak zacznie schodzic rodowanie to moze to kiepsko wygladac...

Gość gość
A wspomniałem coś o rodowaniu? Białe złoto pr. 750!

Gość gość
Eh ja to nie pomogę, bo mi się zupełnie "diamenciki" nie podobają. Prosiłam chłopaka-wymuszałam na nim, że nie chce.

Gość Zilzilla
karat to okolo 7mm 6mm to jakies 3/4ct 5mm to .5ct rozmiar diamentu najlepiej zeby byl dopasowany do rozmiaru palca/dloni kobiety

Gość gość
1 ct dokładnie 6,5-6,6 mm, sorka za nieścisłość, ale napisałem około. Dla laika 0,5 mm na średnicy to niewielka różnica.

Gość par_excellence
Jubilerze, nie wspomniales o rodowaniu, ale tu gdzie ja najprawdopodobniej zamowie pierscionek nie ma mozliwosci wyboru nierodowanego bialego zlota. Tak czy inaczej, najbrawdopodobniej zdecyduje sie na pallad, przynajmniej bedzie nieco bardziej niestandardowo. :) No wlasnie, tylko jaka jest ta magiczna formula by dopasowac rozmiar diamentu do rozmiaru palca? Oto jest pytanie.

Gość gość
Z tych to największy, ale nie podobają mi się

Gość gość
Zolte zloto i szafir, nie podoba mi sie takie zestawienie.

Gość gość
Fajny ten tanzanit tylko nie nadaje sie na pierscionek zareczynowy, chyba ze bedziesz go nosila od wielkiego dzwonu tylko. Przy codziennym uzytkowaniu po krotkim czasie juz nie bedzie wygladal tak ladnie jak zaraz po oszlifowaniu. Jesli ktos chce nosic pierscionek zareczynowy cale zycie, a nie tylko od zareczyn do slubu, to warto jednak wybrac trwalszy kamien, chociazby szafir jesli lubi sie kolor niebieski.

Gość szczerze to
jeśli cena nie gra roli, to chciałabym zwyczajnie i oczywiście największy z tych kamieni (jest i tak mały, nie jest absolutnie wulgarny). Tak, jestem pusta jak bęben, ale przynajmniej szczera :)

Gość gość
ja powiem szczerze, że przynajmniej 1 ct. od biedy ten 0,75. a jakbym miała dostać jakiś mikroskopijny, to wolałabym szafir. mam długie wąskie palce- na serdecznym rozmiar 7-8. posiadam pierścionek z szafirem 1,5 ct- zupełnie prosty bez zadnych ozdobników i wcale nie jest za duży