Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marylka4123

Grillowe ostatki

Polecane posty

Gość marylka4123

Chyba dopadł nas niespodziewany koniec lata, a co za tym idzie, możliwość organizowania plenerowych imprez powoli się kończy. Już tęsknie za piknikami, grillami i wieczornymi kolacjami w ogrodzie, ale żeby wykorzystać jeszcze ten czas, chcę zorganizować huczne grillowe ostatki. Macie jakieś rady, popisowe dania, które zawsze się sprawdzają itd.?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fleki
możliwości masz mnóstwo. Podstawowe pytanie: czy masz jakiś pomysł na to przyjęcie? Czy to ma być popijawa przy kiełbasie czy ma być bardzie nobliwie? Ile osób planujesz zaprosić, czy wśród gości będą wegetarianie, czy będą dzieci itd.?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marylka4123
No nie popijawa. To ma być wieczorne spotkanie, dla dorosłych (bez skojarzeń, proszę! :P). Towarzystwo mieszane - trochę wegetarian, trochę mięsożerców, więc wszystkim trzeba zapewnić godną strawę :P Osób będzie ok. 20. No i żadnych nobliwości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jako danie główne podałabym grillowane filety z drobiu, np. w marynacie estragonowej albo musztardowej albo cytrynową, a dla wege tofu grillowane w jakiejś fajnej marynacie, vege kiełbaski grillowe, np. Polsoi, albo camembert grillowany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marylka4123
a masz może przepisy na te marynaty?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fleki
a jaki alkohol?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marylka4123
Piwo i wino, w zależności od tego kto, co będzie chciał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Marynata cytrynowa 2 ząbki czosnku, sól i pieprz wg upodobań, ½ łyżki kurkumy w proszku, ½ łyżki kolendry utłuczonej w moździerzu, ½ łyżki słodkiej papryki mielonej, ½ łyżeczki chilli, 2 cytryny skrojone na plastry, 5 łyżek oliwy. Mięso przygotować, wszystkie składniki (oprócz cytryny) wymieszać i obtoczyć mięso, na dnie plastikowego lub szklanego pudełka położyć połowę plastrów cytryny, następnie mięso i druga część plastrów cytryny. Zamknąć i włożyć na 8-10 godzin do lodówki. Musztardowa 3 łyżki musztardy, 5 łyżek oliwy, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka miodu, ½ łyżeczki chilli Estragonowa pół pęczka estragonu. 5 łyżek oliwy, sól i pieprz, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka cukru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marylka4123
o, super :) a jak długo trzeba marynować w musztardzie i estragonie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
4-6 godzin, można też 8 albo krócej. Wszystko zależy od tego, jak intensywny chcesz mieć smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fleki
a do tego jakieś fajne pieczywo, np. bagietki i fajny żytni chleb albo ziemniaki pieczone w piekarniku z rozmarynem, tymiankiem i odrobiną oliwy. Dobrze smakują na zimno i na ciepło, a na imprezę lepiej je przygotować wcześniej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marylka4123
chyba zrobię jedno i drugie, bo ziemniaki fajne jako dodatek i przystawka, a pieczywa też do przystawek się przyda :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fleki
dokładnie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marylka4123
a jak można zamarynować tofu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
generalnie zasada jest taka sama jak w przypadku mięsa. Ostatnio robiłam marynatę z sosu sojowego, miodu, soku z cytryny, oleju sezamowego (wszystkie wymienione po 2 łyżki); oprócz tego 1/2 łyżeczki chilli, i póxniej do posypania szczypiorek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marylka4123
a myślisz, że można zrobić tofu na sposób śródziemnomorski?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
myślę, że tak. Trochę oliwy, czosnku, cytryny i zioła, np. rozmaryn, tymianek, może szałwia. cytryna lub balsamico, a jak chce się ostrzej. to można dodać pepperoncino lub chilli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fleki
można też w musztardzie - musztarda, oliwa, miód, chilli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marylka4123
Myślałam, żeby zrobić też masełka smakowe do pieczywa np. ziołowe i czosnkowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fleki
to się zawsze sprawdza, tylko trzeba dużo pieczywa zapewnić. może być też masło z curry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
i dipy - tzatziki, jogurt z zieloną pietruszką albo z masalą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do dipów można też podać surowe warzywa: seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, paprykę - tak do moczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marylka4123
i jeszcze grillowane warzywa, jedną czy dwie pasty, jakaś sałata i impreza gotowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fleki
sałata wystarczy najzwyklejsza, np. słąta lodowa z pomidorem albo same pomidory

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marylka4123
No, hummus do miseczek, alkohol do szkła i wystarczy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
i jeszcze arbuz! :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
i zasmażka! :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×