Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość plannaprzyszlosc

Czy otworzyć własny sklep

Polecane posty

Gość plannaprzyszlosc

Miejscowosc ok. 7 tys mieszkancow. Najblizsze miasto 45 km , najblizsze miasteczko ze sklepem z kosmetykami 22 km. W okolicy Biedronka. Lokalizacja sklepu samo centrum miasteczka w tzw ''rynku''. Obok apteki i dosc popularnego market. Miasteczko otaczaja okoliczne wsie. Planuje otworzenie sklepu z kosmetykami kolorowymi do makijazu i kosmetykami pielegnacyjnymi. zastanawiam sie czy warto. dodam tylko ze lokal będę wynajmowac czynsz 1000 zl miesięcznie . Do zainwestowania mam ok 10 tys zl i mam zamiar starac sie o dotacje z UP. Czy warto ryzykowac? na utrzymaniu mam tylko syna ktory mowtywuje mnie do otwarcia sklepu poniewaz chce spedzac wieczoryy z dzieckiem. treaz pracuje w systemie zmianowym i przez to nie mam czasu dla dziecka.

Nie warto, w małych miejscowościach kobiety w większości korzystają z Avonu i Oriflame....no chyba że będziesz miała obydw katalogi w sklepie, wtedy może przy okazji kupią coś innej firmy

Gość gość
Sama musisz pomyśleć czy niesie to za sobą zysk. Myślisz że ludzie będą przychodzić? Wypisz sobie wszystkie za i przeciw.. Jeśli chodzi o dotacje z UP to z tego co wiem trzeba mieć żyranta który zarabia minimum 1800zł na rękę bo jeśli nie przedstawisz faktur pieniądze trzeba zwrócić.

Gość gość
Czynsz nie jest zabójczy. Powinnaś dać radę. Przemyśl asortyment. Dobrze policz koszty. Zastanawiałaś się nad sprzedażą e- papierosów ? Gdyby dało się tak zorganizować sklep, żeby oddzielić punkt na taki handel i nie ma podobnego punktu w Twojej miejscowości, to warto. Rozumiem, że spełniasz warunki do preferencyjnego zusu ? 10 tysięcy to niewiele na początkowe zatowarowanie i pierwsze koszty zanim sklep zacznie zarabiać. Gdyby udało Ci się otrzymać dotację z UP miałabyś chociaż wyposażenie z głowy. Dobrze wszystko policz. Może potrzebna będzie jakaś pożyczka jeszcze. Ważne, żeby zapewnić płynność przez pierwsze miesiące.

Gość plannaprzyszlosc
Jeśli chodzi o" Żyranta" to nie ma problemu...w złożeniu wniosku o dotacje czy to z UE czy z UP mam bezpłatna pomoc. Pieniądze na mały remont lokalu mam ok. 4000 zł. Mam tez zamiar zaproponować właścicielowi aby w zamian za remont obniżył czynsz. I tak mam prawo do preferencyjnego ZUS-u.

Gość plannaprzyszlosc
I oczywiście chce przeprowadzić ankietę czy taki sklep w miasteczku mieszkańcy chcą mieć?

Gość plannaprzyszlosc
Liczylam ze wypowie się ktoś komu się udało. Dałam nawet pytanie na forum biznesu ale tam tez nikt nie doradzi :( chyba tak to już jest w Polsce ...

Gość plannaprzyszlosc
Może jednak znajdzie się ktoś kto doradzi po ustaleniu pewnych faktów. Tak wiec czynsz za lokal to 800zl z ogrzewaniem w cenie do tego prąd. Księgowość jednak poprowadze sama co zmniejszy koszt miesięczny. Z obniżeniem czynszu za remont na kolejne 6 miesięcy. Na kosmetyki będę mogła nałożyć marże około 25-30% . co pozwoli mi na stały dochód i dokupie ie towaru jeśli sprzedaż bedzie na poziomie jaki sobie założyłam. Kto nie ryzykuje to nie ma...ale czy warto?

Gość gość
Ja właśnie otwieram własny sklep i jestem na etapie inwestycji. Regały, opakowania (http://www.igopak.pl/), remont, całe wyposażenie typu kasy, skanery, chłodnie – to wszystko kosztuje, ale warto. Przeciez sklep musi normalnie funkcjonować.

Gość gość
Rozważ poszerzenie asortymentu o chemie gospodarczą u nas jest taki sklep z kosmetykami + chemia z Niemiec założyła go kobitka i jakoś jej idzie wystarała się o dotację z UE dostała prawie 20 tyś. Nie jest jej tak słodko jak by sie mogło wydawać baaardzo dużo pracuje,siedzi tam od rana do wieczora. ps mieszkam w gabarytowo podobnej mieścinie

Gość gość
tanie kasy fiskalne (mazowieckie) znajdziesz w http://www.vector.info.pl/ Przejrzyj ich oferte, w razie czego niech ci doradza co wybrac:) wydaje mi sie ze nie ma co przeplacac:)

Gość gość
Ja od wielu miesięcy prowadzę własny sklep ze sprowadzaną chemią gospodarczą z Niemiec. Jest to dość dobry biznes, bo zainteresowanie jest spore. Sklep nie mam dużego, natomiast wynajmuję magazyn od http://www.przeprowadzka.wroc.pl/ i dzięki temu odpadają mi spore koszty. Jest to też proste rozwiązanie, bo jak czegoś brakuje w sklepie to po prostu samochodem się dostarcza i jest po problemie.

Gość lilka991
Ja z chęcią otworzyłabym sklep ale internetowy. Stacjonarny jakoś za bardzo do mnie nie przemawia - za duże koszty. Sklep online można bez problemu i za darmo założyć na http://pasejo.pl/ Jego prowadzenie jest bardzo proste a platforma pozwala na zarządzanie sklepem, magazynem, księgowością i reklamą. Wszystko w jednym miejscu.

Gość Alicja

A może sklep z akcesoriami do e - papierosów ? ja taki sklepik prowadzę stacjonarnie i internetowo i wiem, że kluczem do sukcesu jest doby dostawca.  Od jakiegoś czasu współpracuję z firmą ivape i dostarczają dla mnie bardzo ciekawy asortyment.