Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magdalenka z okienka

powspominajmy smaki dziecinstwa

Polecane posty

Jakie smaki utkwiły wam z waszych dziecięcych lat? (mnie chyba najbardziej zatrzymały się w pamięci słodycze - szczególnie batoniki, ale co ciekawe nie pamiętam abym aż tak dużo i często jadała słodkości) Lub też zapachy jakiego jedzenia kojarzą wam się z domem? (mnie najbardziej zapachy słodkich wypieków - co sobotę piekło się jakieś ciasta oraz kotlety mielone skwierczące na patelni) Ostatnio zastanawiam się, dlaczego tak silnie tkwi w pamięci to, co jadło się będąc dzieckiem? I czemu dziś, po latach, te same potrawy, przyrządzane identycznie, nie smakują jak wtedy? - najgorzej z warzywami i owocami, dzisiejsze naładowane chemikaliami i nawozami często są bez smaku! Ja osobiście w dzieciństwie lubiłam jeść to, czego teraz nie jadam bo już nie lubię, a teraz smakują mi rzeczy, których jako dziecko bym nie tknęła (np grzyby, mleko, konserwy rybne). Powspominajcie:)

Gość balabina
andruty kupowane w zieleniaku (okragłe i cieniutkie, nie zwykłe wafle), picie w woreczku, mortadela smażon ajak kotlet w panierce....

tak, andruty i soczek z woreczka pamiętam ze sklepiku szkolnego (podstawówka). Parówki z wody z keczupem i chleb z masłem jadane na śniadanie - obecnie nie smakuje mi.

Gość gość
cieniutkie schabowe ze szkolnej stolowki, chrupki maczugi, wafelki kukuruku... ziemniaki zafarbowane surowka z burakow ;) groszek z marchewka, gulasz mojej babci podany koniecznie z jeczmienna kasza i ogorkiem kiszonym.. mmm:)

Gość gość
pierogi ruskie, ktore mialy duzo sera, nie ziemniakow. teraz takich sie nie uswiadczy ani w knajpach, ani w garmazerce, trzeba samemu kombinowac, to wowczas dopiero sa okej.

a mnie jeszcze kojarzy się wszędobylska śmietana - dawało się do wszystkiego - do deserów ze świeżych owoców, do sosów, do zup, do surówek, do tłuczonych ziemniaków.

Gość gość
pomarańczowy w kolorze żółty ser którego nie mozna było kupić miał go tylko ksiądz z darów , podobno holenderski szukałam go po swiecie smak zblizony do pomarańczowego cheddara ale to nie to

Gość gość
Gumy Turbo i Donald, parówki w słoiku.

Gość gość
Kaskada :P

Gość gość
gwiazdki milkiway

prawdziwe kwaśne mleko (kupione mleko w butelce, odstawione na parapet robiło się pyszne kwaśne), naleśniki z dżemem w przedszkolu, często chodziliśmy na grzyby, więc często miałam na obiad sos grzybowy z ziemniakami lub smażone łebki grzybów na kolacje, smażona wątróbka w pomidorach, kopytka z kapustą, placek z owocami, w sklepie były dostępne serki homogenizowane w trzech smakach: waniliowy, czekoladowy i naturalny - wszystkie były dobre, pamiętam prawdziwą kiełbasę szynkową (teraz nie ma takiego smaku w sklepach)

Gość gość
kiełbasy szynkowej nie lubiłam , miała dziwną przyprawę. pyszna była za to kiełbasa myśliwska. Do dzisiaj niektóre wytwórnie trzymają sie receptury z dawnego czasu.I chwała im za to. co do ciast domowych to wtedy gospodynie nie piekły takich wykwintnych ciast jak obecnie, Królowała drożdżowka, ciastka kr***e i babki piaskowe. Czasami sernik i jabłecznik. Ale w moim domu tego nie było. Szczerze mówiąc nie przepadałam za tamtymi wypiekami, byly mdłe i trochę suche. Dzisiaj jest tyle wspaniałych przepisów. I to jest teraz fajne.

Gość gość
-- soczki w woreczku - grube parówki - kakao colacao - wafle kukuruku - gumy donald - vibovit - wata cukrowa w woreczkach - ziemniaki polane kwaśna śmietaną- mój ulubiony obiad u babci - oranżadka w proszku - guma strzelająca - lizaki kodżaki - cukierki irysy - czekoladki toblerone kupowane w pewexie - obiady ze szkolej stołówki - domowe kompoty do obiadu - mleko słodzone w puszce - blok bambo lub blok skrzat

Gość gość
prawdziwe mleko, które po ugotowaniu dawało taki gruby kożuch :D mniam, mniam

taaak, pełnotłuste mleko, z żółtym kożuchem, pachnące. I pomyśleć, że jako dziecko nie lubiłam mleka. Teraz bardzo lubię, a niestety sklepowe w kartonach nawet to 3,2% tłuszczu ma zupełnie inny smak niż to które pamiętam z dzieciństwa. Chciałabym, a nie mam możliwości dostać mleka prosto od krowy :(

Gość grzegorz grzegorzewski
apropos dzieciństwa i mleka - u mnie codziennie na śniadanie była zupa mleczna (ryż, makaron, lane kluski), której nienawidziłem!!!

Gość gość
ciekawe co beda wspominały dzieci z teraźniejszych czasów... mc donaldy? zestaw happy meal, danonki ? :O:O beeeeeeeeee

Gość gość
agrest zielony groszek prosto z krzaka. czerwona porzeczka poziomki zapach i smak pomidorów na krzewie zapach szklarni :D marchewka prosto z działki ;) Mulatki i Grześki (ale stare, teraz inaczej smakują...) Takie czekoladki łakotki, kocie paluszki czy jak one się nazywały. Podłużne w kształcie biszkopta, z miękkiej mlecznej czekolady... ostatnio znów się pojawiły ale smakują zupełnie inaczej... Sok w saszetkach :D z których się potem strzelało (tropicośtam, niebiesko-srebrne opakowanie) Woda z sokiem oranżada w proszku Vibovit Coca cola w szklanej butelce Gumy Kaczor Donald :)

Wafle kuku ruku ;-) ahh mniam ;-) gwiazdki.milky way, picie w woreczku, chleb ze smietana i cukrem;-) vibovit, gumy donald i turbo

Pamietam tez pierwszy smak happy meal z mcdonald :-P mialam z 7-8 lat wtedy ;-) i to tez byla mega radocha jak mama zabrala mnie raz na jakis czas :-P pamietam smak pizzy takiej warzywnej czy zpieczarkami z baru mlecznego ktory ba szczescie jeszcze istnieje i smak nadak ten sam ;-) i lazanki z tego baru rowniez. I lody wodne ktore byly gumiaste :-P oranzade ze slomki na sucho ;-)

Pierwsze frugo ;-) zupki chinskie (kiedys mialy.jakijs inny smak) mama robila je zawsze z niepokruszonym makaronem ;-) i pamietam takie murzynki ktore nie byly biale tylko takie jakby z orzechwo kakaowym nadzieniem. Nie mam pojecia co to bylo dokladnie ale sprzedawane jako murzynek ;-)

Gość grzegorz grzegorzewski
Z dzieciństwem kojarzy mi sie też dom mojwgo wujka, który umarł gdy miałem 11 lat. Tam zawsze pachniało smażoną cebulą. Wujek jadal ją codziennie nawet i na śniadanie (jajecznica z cebulą) i na obiad (okrasa do kartofli) i na kolację (kiełbasa zasmażana c cebulą). To jedzenie odbiło sieę na jego zdrowiu i zmarł przez tą cholerną smażoną cebulę!

Gość goscia
mi sie wydaje, ze raczej wujek cie zmarl nie przez cebule, ale przez to, na czym ja smazyl i co nia okraszal ;) . odnosnie pytania powyzej o pomaranczowy ser z darow: to jest wyrob seropodobny, nie ser. cos takiego, jak te "sery" sprzedawane w kwadratowych plasterkach, albo sek topione. zrobiony z utwardzonego oleju. pamietam go. w krajach ameryki pln. ten "ser" kroluje i nazywa sie "american cheese". cheddar tez czasem bywa pomaranczowy, ale to juz jest normalny ser, tylko zabarwiony. . moje smaki z dziecinstwa to: pomidorowka, kapusniak, ogorkowa. skwierczace kotlety mielone na patelni u babci ;) a na negatywnie: ziemniaki z kopekiem i warzywa z bulka tarta :P

Gość gość
okropny smak- zupa z suszonych śliwek z makaronem nitki . Niemile wspominam tą potrawę

Gość goscia
no, brzmi okropnie :/ ja rowniez niemile wspominam wszelkie zupy owocowe i owocowo-slodkie obiady, typu ryz z jablkami, kluski z truskawkami, kompoty, oraz makaron z pokruszonym twarogiem.

Gość pełen relaks
u mnie do 15.00 siedział w domu ojciec i to on często gotował, np. grochówkę, krupnik, frytki, a najpyszniejsza z tego były pieczone ziemniaki z prodziża takiego podłużnego na prąd, ach, to było niebo w gębie! i wydzielana po kawałku czekolada, gumy Donald, Turbo, wafle z masą. jak byłam mała, jadłam takie coś: śmietana, cukier, bułka, gryzłam bułkę, do tego łyżka śmietany i trochę cukru, ale się zajadałam :)