Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monitorowana

ciąża i wychowanie

Polecane posty

Gość monitorowana

Witam. Piszę bo jestem w ciąży a z partnerem zarabiamy mało, po oplaceniu wszystkich rachunkow zostaje nam na zycie 1000 zł i w związku z tym zastanawiam się czy damy rade wychować i wykarmić dziecko, chodzi o to ze zastanawiam sie ile na miesiąc będzie mnie kosztował dzidziuś tak by niczego mu nie brakowało ale też nie będziemy sięgac po produkty np. pampersy z górnej półki.. jak myślicie? pomóżcie mi określić bo boję się, że nie będzie nam na wszystko starczać...;( jeżeli chodzi o ubranka to wszystko mamy od ciotki mojej i od rodziny dostajemy, cała wyprawke mam, wózek i nosidełko tez, tylko chodzi mi o takie bierzące potrzeby dzidziusia na codzien, a i dodam ze będe sie starała karmić piersią jaknajdlużej :) dziękuje z góry za odpowiedź :)

Gość gość
dziecko duzo kosztuje. jak na poczatku bedziesz karmic piersia to kasa na mleko odpada. ale pampersy, chusteczki kosmetyki. w ciagu miesica niezla sumka wyjdzie. bedzie ciezko.

Gość aaawywolywanie miesiaczki
pierwsze slysze zeby niskobudzetowe mamy nie mogly korzystac z tetrowych pieluch, wychodzi znacznie taniej tak samo jak ugotowanie zupki we wlasnym zakresie zamiast kupowac syf w sloiczkach

Gość gość
kto chcialby sie bawic w tetrowe pieluchy. ja napewno nie. mozna potem dziecku gotowac samemu taniej wychodzi ale dziecko i tak duzo kosztuje.

Gość gość
kiedys były tylko tetrowe i co?krzywda dzieciom z tego powodu się nie działa,pamapersy to wygodnictwo i tyle, ale jak się nie ma pieniążków to jest to wyjście

Gość gość
Nigdy nie liczyłam, ile wydajemy na dziecko na miesiąc... Pomyślmy. Karmiłam córkę 10 m-cy piersią, więc mleka nie kupowałam (odpada też koszt butelek itd.), teraz podaję jej mleko z butelki rano po przebudzeniu. Mleko sporo kosztuje - puszka 400g kosztuje ok 30-40 zł (zależy od mleka) i wystarczy na ok tydzień, ale moim zdaniem nie ma co na mleku oszczędzać. Pieluchy kosztują ok 50zł/ opakowanie i na miesiąc potrzebne pewnie ze 3 paczki będą (nie jestem pewna, czy przy małym dziecku w trzech uda się wyrobić), ale być może takie z popularnej drogerii są tańsze, więc odpowiednio mniej wyjdzie. Dla malucha potrzebny będzie jeszcze jakiś krem do pupci (Linomag kosztuje chyba mniej niż 10 zł i starczy na 2 tyg pewnie), wit. K, D (to jak na receptę to w kwocie 5-10zł na miesiąc spokojnie się zmieści). Potrzebny też jest proszek do prania - ok 35zł za 2,5 kg, ale pewnie i taniej można kupić. Myślę, że na takiego malucha zaraz po urodzeniu na potrzebne co miesiąc rzeczy nie wyda się 1000zł. Gorzej, jeśli trzeba by robić jakieś prywatne badania. To wtedy może być ciężko, bo koszty są spore...

Gość aska2010
a czy pielchy tetrowe = popularne obecnie wielorazowe? jeśli tak, to cenowo różnie wychodzi, niekoniecznie taniej niż jednorazówki, bo te wielo wyjściowo są bardzo drogie (nie zawsze jest możliwość kupioenia używanych), a do prania zużywa się i wodę, i energię i jakieś środki piorące, co razem daje pokaźną sumkę. przy jednorazowych odchodzi pranie itd. i oszczędza się czas (co dla świezo upieczonej mamy jest bardzo cenne, bo np. zamiast prania można się zdrzemnąąc ;) ), no ale wiadomo, sporo jest w nich chemii, a i cena nie najniższa...

Gość monitorowana
boje sie troszkę, ale mam nadzieje ze damy rade :)

Gość gość
Jak uda ci się karmić piersią to już będzie dobrze .Mleko modyfikowane jest dosyć drogie. Pieluszki możesz używać Dady z Biedronki .Szczepienia mogą być na NZF .

Gość gość
Pewnie że dacie rade jest was dwoje to nie jest tak żle zawsze mąż może gdzieś dorobić jakby brakło.wyprawkę już masz to odpadł duży koszt na samym początku.Ja nie mam od kogo wziąść i kupuje wszystko sama.Najważniejsze to to aby maluszek urodził się zdrowy ,bo leczenie kosztuje fortunę .dlatego dbaj kobitko o siebie jak możesz najlepiej aby potem było mniej zmartwień.