Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to możliwe że przez tampony mam bardzo bolesne miesiaczki

Polecane posty

Gość gość

Od mniej więcej początku roku mam bardzo bolesne miesiączki. Ból jest tak straszny, że przez pierwsze 2 dni nie wstaję z łózka, jestem w stanie zażyć nawet 6 tabletek w ciągu dnia a i tak umieram z bólu. Kilka razy już o mało co nie wzywałam pogotowia. Niedawno myślałam o tym i zauważyłam, że te bóle zaczeły się mniej wiecej w tym samym czasie, kiedy zaczęłam używać tamponów. Wcześniej używałam podpaski i rownież miała bolesne okresy, ale nie aż tak. Stad moje pytanie: czy tampony mogą nasilać bóle, czy to przez nie mam tak bolesne okresy? :(

Gość gość
nie sądzę, że to wina tamponów, skoro masz aż tak bolesne miesiączki, to skonsultuj się z lekarzem

Gość lila001
albo zaczni brac tabletki to bedzie ci latwiej. ja tez mam bolesne miesiaczki niestety lekarze jakos nie widza w tym problemu

Gość gość
Coś chyba jest na rzeczy. Wiele lat używałam tamponów i zawsze moje miesiączki były bolesne (i bardzo obfite). Czasami na tyle, że brałam urlop lub chciałam dzwonić po karetkę. Pierwszy raz od wielu lat użyłam niedawno podpasek i bólu nie było. Wcale. Nie jestem ich zwolenniczką, bo nie dają poczucia higieny, ale nie wiem czy się nie przekonam. Od 15 lat moje miesiączki były męką, a tu bum - takie odkrycie. Jestem pewna, że brak bólu wynika z braku tamponów. Cudów nie ma.

Gość gość
Tak i jeszcze raz tak. Nie każda kobieta NIESTETY może używac tamponów. Wiele kobiet ma tzw wsteczne miesiączkowanie i wiele kobiet w ogóle tego nie odczuwa, nie ma z tego tytułu żadnych dolegliwości, no dosłownie spływa to po nich. Niestety są takie po których to nie spływa. Wsteczne miesiączkowanie niejako wymuszone przez tampon u takich kobiet powoduje stan zapalny a nawet torbiele. To znak że nie należysz do kobiet, które bezkarnie mogą korzystać z tego typu zabezpieczenia przed okresem. Sama tak mam. Nad czym ubolewam strasznie bo to bardzo wygodna metoda. Po moich pierwszych taponach - moje bolesne miesiączki stały się koszmarne. Od tamtej pory długo się leczę, mam zaburzenia hormonalne, cysty, torbiele, stany zapalne. Bywało tak, ze jak w końcu sie wyleczyłam, opanowałam bóle..trwało to fajnie długo sięgnęłam po tampona i wszystko runęło, kolejna torbiel. Lekarz odradził bo stwierdził że tak już mam i że utrudnianie odpływu krwi = automatycznie ból jak nie gorzej. Udaj się do lekarza bo moze zrobiła ci się cysta lub torbiel. Stąd bolesne miesiączki, które nasila stosowanie tamponów. Tabletki anty nie rozwiązują żadnych problemów, to tylko przykrywaka pod którą dalej wszystko się toczy i jak ostawicie to obudzicie się w wielkim szoku.

Gość gość
Wiele kobiet odczuwa bole miesiaczkowe podczas uzywania tamponow - a nie chce ze wzgledow higienicznych uzywac podpasek. istnieje jednak sprawdzona alternatywa - do ktorej "niestety" - jak i do kazdej innej - trzeba sie przekonac - a to kubeczek menstruacyjny. Moze i idea brzmi groznie - ale po 2-3 miesiacach stosowania zadna z Was nie bedzie chcial awrocic do zadnej innej metody. Polecam. A i bole zwiazane z uzywaniem tamponow znikaja jak reka odjal.

Gość gość ewka
do tamponów nie miałam przekonania i ich nie stosowałam więc nie wypowiem się w tej kwestii; ale bolesne miesiączki to już tak i po kilka dni w miesiącu wyciętych z normalnego funkcjonowania; mi antykoncepcja pomogła, kiedy inne metody łącznie z takimi domowymi sposobami nie pomagały; belarę stosuję ponad rok i jak pomyślę, jak to było przed to nie chciałabym wrócić do tamtego okresu;

Gość gość
Moja metoda na bolesne miesiączki to zażycie tabletek przeciwbólowych jeszcze zanim pojawi się ból. I połknięcie kolejnej dawki po około 7-8 godzinach, gdy znów zaczynam go odczuwać. Przez 2 dni przyjmuję 6-8 tabletek w takich właśnie odstępach czasowych. Inaczej nie dałabym rady funkcjonować. Jeszcze gdy nie miałam takiego nawyku uśmierzania szybko bólu zaraz po pojawienieu się krwawienia, zwijałam się z bólu. Nie raz wymiotowałam z bólu. Mam 32 lata. Teraz gdy mam swój sposób miesiączki są o wiele mniej uciążliwe, bo mogę przybnajmniej jakoś funkcjonować. Nie wiem co bym zrobiła, gdyby leki przeciwbólowe nie istniały.

Gość gość
A ja stosuje tampony Beppy Są one wykonane z takiej specjalnej gąbki, która dostosowuje się do mojego kształtu. I w kontekście bólu menstruacyjnego są nie do zastąpienia. Jak zaczęłam je używać to bez problemu mogę uprawiać sport, pływać chodzić do ulubionej sauny no i kochać się z partnerem. A to zdecydowanie uśmierza ból.