Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Najgorszy kraj

Polecane posty

Gość gość
to wy nie wiecie, że w przedszkolach jest religia???

Gość gość
W przedszkolach nie ma religii. Nie gadajcie głupot. Nie tylko w przedszkolach nie ma ocen ale nawet w szkołach w klasach 1-3. Chciałaś sobie podkoloryzować a nie wyszło. Religii to nawet ja nie miałam w przedszkolu.

Gość Bawarska
Oczywiście że jest religia !!! oceny w zeszycie moja córka ma pod każdym obrazkiem ;) oczywiście że oceny są dla dzieci żeby się cieszyły, wiadomo że tam są same piątki z serduszkiem, piątki z kwiatuszkiem . Zgodnie z § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 14 kwietnia 1992 r. w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach (Dz. U. z 1992 r. Nr 36, poz. 155, z późn. zm.) w publicznych przedszkolach organizuje się, w ramach planu zajęć przedszkolnych, naukę religii na życzenie rodziców (opiekunów prawnych). Powyższy zapis oznacza, że zorganizowanie nauki religii w przedszkolu jest obligatoryjne w przypadku życzenia rodziców (opiekunów prawnych) jej zorganizowania. Dyrektor przedszkola nie może odmówić, przy czym nie ma znaczenia w tym przedmiocie wiek wychowanka (nie ma znaczenia czy dziecko odbywa roczne przygotowanie przedszkolne, czy jest młodsze).

Gość gość
"w publicznych przedszkolach organizuje się, w ramach planu zajęć przedszkolnych, naukę religii na życzenie rodziców (opiekunów prawnych)" A więc jest to na życzenie rodziców. Państwo ci nic nie narzuca a tym bardziej KK. Więc o co ci chodzi? Normalnie w przedszkolach nie ma religii (ja osobiście z czymś takim spotykam się pierwszy raz) Jeżeli inni rodzice sobie jej zażyczyli to jest a czy twoje dziecko jest zmuszane? Nie.

Gość Bawarska
Jeżeli rodzice są katolikami a w Polsce to większość to religia odbywa się w każdym przedszkolu. Jest ustalany grafik, przychodzi katecheta wg tego grafiku np na 11.30 bo o 12,00 ma zajęcia w drugim przedszkolu. W tych godzinach rodzice przedszkolaka są w pracy, rodzice mają wtedy wybór: albo dziecko będzie na religii albo dziecko pójdzie na czas tych zajęć do innej grupy ... Wiadomo, że małe dzieci są przywiązane do swojej pani, koleżanek itp. więc przejście do innej grupy dla przedszkolaka wiąże się z dużym stresem. I właśnie ta garstka rodziców, która nie chodzi do kościoła jest zmuszana do zapisu dziecka na zajęcia z katechezy. Proste ?

Gość gość
Jestem agnostyczką ale tak szczerze to wolałabym, żeby moje dziecko miało w przedszkolu religię z której wyniesie jakieś wartości niż edukację seksualną jak w wielu "cywilizowanych" krajach, gdzie uczy się 5 latki jak zakładać prezerwatywę :o

Gość Bawarska
Oj o takich zajęciach nie słyszałam ? a w jakim kraju takie uświadamianie ? Matko z córką, moja córa jeszcze nic nie wie :/

Gość gość
chociażby w Niemczech czy Szwajcarii. Proszę link http://www.kurierpieninski.pl/component/content/article/732-o-przymusowej-edukacji-seksualnej-dzieci.html Nie wiem jak wygląda to w Anglii, czy już od przedszkola zaczynają ale na pewno od podstawówki. Oto wspaniały zachód ze swoimi wartościami albo raczej z ich brakiem. To ja już wolę tą okropną katolicką dyktaturę.

Gość gość
Polska: Bieda, nedza, rozpacz, smrod, syf i ubostwo. Drogo, paskudne, ciasne, drogie mieszkania i domy, zywnosc GMO i sola drogowa i padlina, drogi, wolny i przestarzaly transport, wysokie rachunki, brak pracy, bezrobocie, wszedzie tloki, mnostwo ludzi, korki, spaliny, rosnace ceny, zenujace zarobki, wymagania z kosmosu, krzywe drogi i chodniki, tepi i drodzy lekarze, duza przestepczosc, szczegolnie na stanowiskach, mnostwo ludzi wpie**alajacych sie w nie swoje sprawy i zagladajacych kazdemu do garow i portfela, no i ten faszystowski katolicyzm popieram tą wypowiedż !!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
Jest Religia w przedszkolu w moim miescie Warszawa przedszkole publiczne , moja nie chodziła i do szkoły tez nie bedzie chodzic , zrezygnowałam dzis z Religi na zebraniu na ten czas bedzie chodzić do świetlicy i nikt nawet złego słowa nie powie bo mam tolerancyjna szkołę

Gość kkktos
Jeżeli ktoś używa zwrotu 'faszystowski katolicyzm' to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Douczcie się najpierw dzieci, a potem się wypowiadajcie. I jeszcze jedna niespodzianka dla Was: Hitler nie był faszystą! (bo przypuszczam, że mówiąc o faszystowskim katolicyzmie myśleliście o ustroju Hitlera, nie Mussoliniego). Btw, jak Wam się tak strasznie tu nie podoba, to nogi za pas, i wynocha. Zachodnie granice są otwarte.

Gość gość
Bawarka wymyślasz bzdury na siłę. Moja koleżanka jest od 10 lat dyrektorką w państwowym przedszkolu. U niej nigdy nie było religii. Inna jest dziekanem pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej. Sama kiedyś prowadziła swoje przedszkole i u niej też nigdy nie było religii. Mało tego mam kontakt z wieloma nauczycielkami wychowania przedszkolnego jak i zwykłymi matkami i o lekcjach religii w takim przedszkolu słyszę pierwszy raz. Jeżeli, rozumiem że w twoim była ta religia to na wyraźne ŻYCZENIE rodziców. Przedszkole zapewniło twojemu dziecku w tym czasie opiekę. Nikt go na ulicę nie wygnał. Wybacz ale nauczycielka jest tylko jedna i się nie rozdwoi. Nikt tez nie zatrudni specjalnej osoby do twojego dziecka bo na to nie ma finansów. Jeżeli rozwiązanie przedszkola ci się nie podobało to trzeba było je zapisać do innego albo zapewnić mu opiekunkę.

Gość gość
Athelgast czyzby miał nick kktoś :)

Gość kkktos
Gościu wyżej, chyba mnie z kimś mylisz, nie mam tu 'stałego' nicku ;)

Gość Bawarska
Nie będę się z tobą kłócić, bo szkoda nerwów... Nie wiem jak jest w innych miastach w Polsce, ale w moim rodzinnym mieście religia jest po prostu w każdym przedszkolu i koniec. Wejdź sobie na str www obojętnego przedszkola na śląsku, zobacz jaki mają plan zajęć. Nikt na zebraniu nikogo nie pytał czy rodzice chcą czy nie chcą katechezy. Po prostu jest wpisana w grafik i amen ;) Wydaje mi się, że 5 latki mają teraz katechezę bo weszła nowa reforma szkolna dot., 6-latków. Mi osobiście to latało, nie czułam się specjalnie pokrzywdzona, jestem od zawsze ateistką i mogłam wklejać obrazki święte do zeszytu. Córka usłyszała o bogu, zobaczyła Biblię i uwierzyłą w anioły :) Zawsze zastanawiałam się co robią rodzice np świadkowie jehowi, nie wiem mormoni ... w końcu to państwowe przedszkole ,niekatolickie. Więc ... W dużych miastach obecnie nie ma miejsc w przedszkolach, jak dziecko dostanie się to jest cud, więc nie ma możliwości przepisania ot tak dziecka do innego przedszkola. Tutaj na Bawarii nadal mam nad sobą KK :D . Bawarczycy są bardzo katoliccy. Ja akurat nie jestem problemową osobą, jak córka będzie chciała chodzić na religię to niech chodzi, może nam wymodli drogę do nieba ;)

Gość gość
Tu się pultacie na KK który przecież nic wam nie narzuca a w UK już sądy uległy i wprowadziły nieśmiało elementy szariatu ... Na razie w społecznościach islamskich. Ale zobaczycie co tam będzie za 30 lat! Tj zgodzono sie by obowiązywał OSOBNY system cywilizacyjno-prawny dyktowany religijnie. To doniosły fakt -wielu tego nie łapie ale upadek chrześcijaństwa nie oznacza próżni W UK wciska się islam . Już teraz islamiści wspomagani przez zidiociałą lewice kastrują przestrzeń publiczną z resztek chrześcijaństwa . Przygotowują grunt do tego co nastąpi według nich nieuchronnie ....

Gość gość
"Nie wiem jak jest w innych miastach w Polsce" Skoro nie wiesz to nie generalizuj. Założę się że jakby poszukać to w twoim mieście też nie ma religii w każdym przedszkolu. oooo "Zawsze zastanawiałam się co robią rodzice np świadkowie jehowi, nie wiem mormoni ... w końcu to państwowe przedszkole ,niekatolickie. Więc ..." Wyobraź sobie że moja koleżanka właśnie ma taką jehową w przedszkolu, państwowym dodam. I teraz tak jak dzieci kolorują choineczki (bo zbliża się Boże Narodzenie) to ona nie może bo jej rodzice tego nie uznają. I ma wtedy zapewnione inne zajęcie. Oczywiście jest to kłopot dla nauczycielki bo to dodatkowa praca wymyślić dodatkowe zajęcia a czasem bywa ciężko bo co zrobić z dzieckiem kiedy inne przygotowują np.jasełka a w tym roku akurat były? Ale musi i nie ma bata. Inna ma muzułmanina w swojej grupie. Nawet jak się przebiera to nie może go nikt widzieć i ona tez to zapewnia dziecku więc nie generalizuj na podstawie jednego przedszkola. ooo Co do linka sama podkreśliłaś że widnieje to w zajęciach DODATKOWYCH czyli zajęciach na które muszą dzieci zapisać sami rodzice. Zresztą nad tymi zajęciami jak byk jest napisane "Harmonogram zajęć dodatkowych w Przedszkolu" ooo Za to podoba mi się Twoje osobiste podejście to "wklejania świętych obrazków" jako ateistki. :) Bo takie powinno być podejście prawdziwego ateisty.

Gość gość
"Już teraz islamiści wspomagani przez zidiociałą lewice kastrują przestrzeń publiczną z resztek chrześcijaństwa ." DOKŁADNIE. Dlatego wkurza mnie ciągły atak na KK. Sama nie jetem jakoś religijna ale na litość KK na nikogo nie wywiera presji. A jak czujesz presje sąsiadek bo mieszkasz na jakiejś dziwnej wsi to to jest presja otoczenia a nie KK.

Gość gość
uzywajac zwrotu "fasztowski katolicyzm" nie mialam na mysli Hitlera, mialam na mysli to, jak ludzie w Polsce wpierdalaja sie we wszystko czlowiekowi I jak zmuszaja go w rozny sposob, delikatnie I mniej delikatnie, do pewnego stylu wychowania twojego dziecka. Jak dziecko nie chodzi na religie, to spotyka sie z ostracyzmem wsrod rowiesnikow, rodzice tych dzieci nie chca, zeby dziecko bawilo sie z ich dziecmi. No I te slawetne komunie w Polsce, gdzie jest pitsaw sie i zastwa sie, pokazywanie sie kto dodtal lepszy rower, computer, laptop itd. Dziewczynki ubrane jak na wlasny slub, a nie skromnie. I to nie jest na wioskach. Wielu urzednikow, burmistrzow, dyrektorow chodzi do kosciolka ze swoimi rodzinami, bo tak trzeba, bo jak ksiadz sie obrazi, to zle to wplynie na ogolny image, a w pracy dla swich podwladnych to najgorsze s*******ny sa, no ale potem w niedziele dadza koperte i beda miec odpuszczone. Dobra propaganda tu wielu robi, jakoby w Polsce byla dobrowolnosc w sprawie religii, ksieza rzadza nawet w rzadzie, wiec co tu chcecie za d*perele wciskac, ze to niby na wsi tylko jest. Wielu ludzi to wrecz fanatycy, a wielu udaje, zeby sie nie nrazie. Ja mieszkam teraz w UK i tam gdzie ja akurat mieszkam jestem wolna od katolikow i od muzulmanow, wreszcie jestem wolna od tej calej religijnej choloty...

Gość gość
ta KK na nikogo nie wywiera presji, propaganda jak za Gierka. Ja mieszkajac w UK urodzilam dziecko, nie ochrzcilam go, polowa znajomych oburzona, ze jak to moge tak dziecku nie dac szansy zbawienia, a jak umrze itd. Rodzina sie nie odzywa. I dodam, ze nie mieszkaja na wsi. A jak do nich jade, to mamy paru chrzesniakow w Polsce, to myslicie, ze liczy sie zbawienie? Nie to kasiorka, ale wszystko pod przykrywka katolcyzmu. Mi sie podoba jak syn mojej siostry mial komunie. Katechetka czytala, a teraz pamiatka komuni dla Rafalka, a teraz pamieta komuni dla Tomaszka, a teraz pamietka do komuni dla Grzegorza, dla niego zdrobnienia nie bylo, bo siostra za malo dala na tace...

Gość gość
w Polsce mieszkalam w bloku, ksiedza nie przyjmowalam na kolede, to sasiadka ciagle robila mi przez to zlosliwosci, w spoldzielni kobiety tez inaczej do mnie podchodzily, bo oczywiscie sasiadka nie omieszkala im tego powiedziec, a jak to ja moge taka byc to nie patriotyczne, ksiedza nie przyjmowac na kolede. No i patriotka nie jestem, wole inne kraje do zycia, a nie obozy smierci...

Gość gość
'Jak dziecko nie chodzi na religie, to spotyka sie z ostracyzmem wsrod rowiesnikow, rodzice tych dzieci nie chca, zeby dziecko bawilo sie z ich dziecmi.' Jasne i jeszcze łapią takie dzieci i bawią się w palenie na stosie wykonując przy tym radosne okrzyki typowe dla hołoty. Brawo dla lewackiej propagandy. Inna poleciała jeszcze lepiej w "obozy śmierci" bo sąsiadka jej nie lubiła. Może ci dokuczała bo jesteś świnią? Taka zawsze swojej winy nie widzi i usprawiedliwienie znajdzie. Siedźcie w tym ukej boście tępe jak wasze wywody. Ciekawe za ile lat poczujecie na plerach szariat :). Ja wolę "faszystowski katolicyzm". Do kościoła nie chodzę i nikt mi nie dokucza :). Więc spoko :).