Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mamy dzieci raczkujących pytanko mam

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, urodziłam wcześniaczka w 35tc, nie chcę porównywać dzieci w sensie "mój robi to a mój to" tylko chcę zobaczyć, czy już dogonił rówieśników, czy jeszcze nie. Dzisiaj ma dokładnie 7 miesięcy i 5 dni, od jakiegoś czasu próbuje raczkować, ostatnio jak podniósł rączkę to stracił równowagę i uderzył się w buzię, dzisiaj można powiedzieć, że zrobił pierwszy "kroczek" nie wiem jak to nazwać. I moje pytanie brzmi, w jakim wieku Wasze dzieci "poszły" do przodu?

Gość gość
Moja zaczęła raczkować mając 10 msc.

Gość gość
moja 11 miesięcy a chodzi 15 miesięcy

Gość gość
dziękuję za odpowiedzi, to wygląda na to, że mój synek już prawie wyrównał (moja koleżanka urodziła po terminie, 2 tygodnie przede mną i też porównujemy, czy już dogonił :) )

Gość gość
moj zaczal raczkowac,sam siedziec i wstawac jak mial 7 miesiecy

Gość gość
7 msc jak raczkował a 11 jak chodził

Gość gość
moje mialo ok. 9 miesiecy, jak zaczelo normalnie raczkowac, bez wywrotek. wczesniej byly proby - bardziej lub mniej udane. dziecko urodzone terminowo.

Gość gość
7 mcy skakał jak zając, 9mcy raczkował, a w roczek samodzielnie chodził

Gość gość
6 miesięcy dopiero zaczyna.

Gość gość
7,5 m-ca raczkuje, ma 9 i jeszcze nie chodzi sam, tylko przy meblach.

Gość gość
Moja zaczęła raczkować jak miała 10 miesięcy,chodzić jak 15.też wcześniaczka z 35 tyg.dlaczego urodziłaś wcześniej?

Gość gość
Koleżanko wyżej ja też właśnie 35 tc, stan przedrzucawkowy a Ty?

Gość Truskaweczka82
Witaj mamo! Widze ze jestesmy w tej samej sytuacji, bo mój synek tez z 35 tyg, a dzisiaj ma 7 mcy i 3 dni :) Od kilku dni próbuje pozycji do raczkowania, na chwile opiera sie na kolankach ale jeszcze nie porusza się do przodu. Mysle ze nasze malenstwa rozwijają się dość szybko. A kiedy Twój zaczął się przekręcac z pleckow na brzuszek?

Gość gość
Szczerze mówiąc nie pamiętam ale on nienawidzil pozycji na brzuchu a pewnego dnia go polozylam i sie od razu obrocil

Gość gość
Nie ma co porównywać, a na pewno martwić sie na zapas. Moja córka w ogole nie raczkowała "jezdziłą" tylko an pupie, a jak miala roczek po prostu wstala i poszła. Także nie ma się czym przejmować. Kazde dziecko rozwija sie indywidualnie, po prostu.

Gość Truskaweczka82
Mój też nie lubił. Rączki mu się rozjeżdzały na boki. Twój tez tak miał?

Gość gość
mam pytanie do mam, które piszą że ich dziecko zaczęło raczkować w 7mc - nie mylicie czasem raczkowania z pełzaniem ?

Gość gość
mój synek mając 7 msc raczkował nie pełzał :)

Gość gość
Moja ma 5,5 miesiąca. Od dwóch tygodni przyjmuje pozycję do raczkowania ale Narazie sie nie przemieszcza tylko sie kiwa w przód i w tył.;) Ciekawe kiedy zacznie raczkowac.

Gość azasaszaa
Ja urodziłam w terminie.Moja córka zaczęła w piątym miesiącu siadać i stopniowo czołgać co szybko w szóstym już miesiącu przeszło w takie podnoszenie pupy do góry i chwianie się w tył i przód a w siódmym miesiącu ruszyła do przodu i tak już jej zostało do 13miesiąca aż wszędzie na kolanach i rączkach)))ale niedawno widziałam chłopczyka który raczkował na stopach i rączkach -siłacz taki)))

Gość gość
hej mamy, ja nie porównuje jak już pisałam :) pytam orientacyjnie, bo wiem że do maja Mały w 100% dobrze się rozwijał a kolejna wizyta u neurologa 10.09 ale widzę po Nim, że nie ma żadnych problemów, więc diagnozę już znam :) Ale jeździmy do neuro żeby skontrolować, innych powodów nie ma :) i mam super wiadomość!! Mój synciu ruszył dzisiaj do przodu, wiadomo 3-4 "kroczki" ale do tyły zasuwa jak wściekły ;) Też próbował na wyprostowanych tylnych nóżkach, ale podnosił pupę i zaraz upadała, za ciężka :) Koleżanko, która jest w tej samej sytuacji co ja: Czy Twoje dziecko ma jakiekolwiek problemy?? Pytam o audiologiczne, neurologiczne, kardiologiczne itp., itd

Gość gość
Mój nie raczkuje, ale już pełza, ciągnie się rączkami. Ma 5 miesięcy.

Gość gość
Ja też miałam stan przedrzucawkowy i hellp.jak pisałam córka zaczęła raczkować jak miała 10miesięcy i długo podobało jej się bieganie na kolanach.Chodzić zaczęła w wieku 15 miesięcy a ja martwiłam się bardzo że to póżno.Dopiero pediatra mnie uspokoiła że wszystko jest w normie i mam nie panikować.nigdy jej nie sadzałam,stawiałam na siłe jedynie zachęcałam i sama w swoim czasie ruszyła

Gość gość
ja też nie sadzałam, ani nic, jak pełzał to z 2 razy mu pokazałam jak na kolanka i sama raczkowałam ;)

Gość gość
5 m-cy i raczkuje. Z pozycji do raczkowania siada, tylko z pozycji leżącej na plecach nie siada.

Gość gość
Moja,zaczęła raczkowac równo jak skończyła 8 miesięcy,zaraz też zaczęła siadać i przed ukończeniem 9 mies. wstawać przy kanapie i w lozeczku