Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

klasa integracyjna

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich, POMOCY, nigdzie nie mogę znależć informacji na temat klas integracyjnych. Mój problem polega na tym, że moje dziecko idzie do pierwszej klasy gimnazjum i dyrektor na siłę chcę "wepchnąć" go do klasy integracyjnej (dodam, że moje dziecko na bardzo dobre wyniki w nauce ze szkoły podstawowej oraz najlepszy wynik ze sprawdzianu szescioklasisty, a w klasie integracyjnej tego gimnazjum jest m.in. dwie osoby ktorę powtarzają rok - jest to najsłabsza klasa w szkole). Ja nie chce wysyłać dziecko do tej klasy, czy są jakieś podstawy prawne wg których nie można zmusić zdrowe dziecko do uczęszczania do takiej klasy?

Twoje dziecko zostalo wybrane do tej klasy bo pewnie dyrek mysli ze Twoje dziecko bedzie pomagalo slabszym w nauce U nas w szkole do klas integracyjnych chodzily tylko osoby ktore mialy ponadprzecietna srednia wlasnie po to by pomagac dzieciom niepelnosprawnym w nauce - tyle ze my mielismy wybor - pytali nas czy chcemy do takiej klasy uczeszczac, czesc sie zgodzila czesc nie

Gość gość
chyba nie ma zasady co do tworzenia takich klas ale chyba raczej nie daja do takich klas najwiekszych rozrabiaków którzy mogą stwarzać niepelnosprawnym jakieś problemy:o moja kuzynka chodziła do takiej klasy i była tam tylko jedna dziewczyna na wózku i chłopak z aparatem słuchowym, poziom klasy był taki sam jak wszystkich innych w tej szkole

Gość gość
Możesz porozmawiać z dyrekcją, ale zwykle w klasach integracyjnych obok dzieci potrzebujących indywidualnych dostosowań są właśnie bardzo dobrzy uczniowie. Moja córka była w klasie integracyjnej, gdzie było 5 orzeczeń i to na prawdę trudne dzieci i z nauką też różnie im szło i 12 dzieci posiadających czerwone paski.

Gość gość
Tak, ja nie mam nic przeciw klasie integracyjnej, ale ponieważ mieszkamy w małej miejscowości, to znam dzieci, które chodzą do tej klasy i wiem, że to najgorsza klasa w szkole. Niestety, nie ma w tej klasie faktycznie dzieci niepełnosprawnych, jedynie para dzieci, które wzięły zaświadczenie z poradni, że potrzebują specjalnej nauki, gmina bardzo szybko się na to zgodziła, bo maja jakieś dofinansowania do takich klas, a ponieważ muszą jakoś podwyższyć poziom, to próbują tam dać m.in. moje dziecko. Wiem, że będzie ona najlepszym uczniem w klasie - zwłaszcza na tle tych innych - ale przecież nie o to chodzi, tylko o jej przyszłość

Gość gość
Nie zgódź się Poziom będzie z tego co piszesz niższy a przecież nie o to chodzi aby Twoje dziecko równało do tyłu a szło do przodu i się rozwijało Co innego gdyby sytuacja była taka jak u osób wyżej piszących, u Ciebie to tylko ściema i jednak krzywda dla Twojego dziecka Idź do dyrektora i jak trzeba to zrób awanturę, że się nie zgadzasz, masz do tego prawo i nie daj sobie wmówić, że jest inaczej

witam Was :) mam pytanie, czy nauczyciel wspomagający w szkole integracyjnej może wystawiać oceny (klasa III, oceny w stylu "a", "b" etc.). Dodam iż klasa liczy 19 uczniów, dwóch nauczycieli - jeden prowadzący, drugi wspomagający psycholog. Nie wiem co mam sądzić, ale wydaje mi się iż nauczyciel wspomagający w pewien sposób chce poniżyć jednego z uczniów. Mam nadzieję, że ktoś da mi jakąkolwiek odpowiedź w tym temacie. dzięki :)