Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża zaraz po porodzie

Polecane posty

Gość gość

Witam serdecznie wszystkie kafeteryjne Mamusie :) 8 miesięcy temu urodziłam synka i obecnie jestem w 4 miesiącu następnej trzeciej już ciąży. Mam nadzieję, że uda mi się tu porozmawiać z Mamami, które były w podobnej sytuacji. Chciałam się zapytać jak minęła Wam kolejna ciąża ... Czy brzuch zaczął szybciej rosnąć ? Ja jestem dopiero w 4 miesiącu a już nie wchodzę w swoje spodnie (po poprzedniej ciąży zostało mi tylko 4 kg na plusie). Czy poród jest łatwiejszy w przypadku tak małego odstępu czasu między porodami ? Będę wdzięczna za wszystkie wypowiedzi :) Pozdrawiam :)

Gość gość
raczej powinnaś martwić się o kondycję twoich kości zębów, to by nie dostać anemii i ewentualnie to czy będziesz w stanie karmić piersią dziecko które masz.... zrób koniecznie badania krwi by wykluczyć anemię, niedobory wapnia i witamin

Gość gość
autorko ostrzegam, że zaraz cię tu zwyzywają od krów rozpłodowych, więc się nie przejmuj.

cześć, moja teściowa urodziła syna w styczniu, a pod koniec grudnia drugiego(w tym samym roku). Mój mąż jest właśnie tym drugim dzieckiem, był znacznie mniejszy od rodzeństwa jak się urodził, widocznie organizm matki był wymęczony. Teściowa mówiła, że wszystko było absolutnie tak samo jak z poprzednimi. Tylko po dziecku widać było różnicę. ;) więc może dbaj o siebie naprawdę mocno, choć sama mam 8 m-czną córkę i wiem jak mało czasu jest przy takim bobofrucie ;)

Gość gość
Badania mam w normie, bo mam zlecane przez lekarza na bieżąco :) ... Zęby też zdrowe, bo wyleczone podczas poprzedniej ciąży. Właśnie najbardziej zastanawia mnie to szybkie rośnięcie brzucha. W poprzedniej ciąży śmigałam w swoich ubraniach do 7 miesiąca a teraz zaledwie 4 miesiąc się zaczął a ja już musiałam zmienić jeansy na legginsy.

Gość gość
kokoszka ... to fakt ... mój synek nie ma dla mnie żadnej taryfy ulgowej a jeszcze zabiera się do raczkowania i wszędzie Go pełno :) ... Na szczęście mdłości już mi minęły i wróciłam do żywych :)

Gość gość
ja mam syneczk 14 mc i rodzę na dniach następnego :-) i od razu dodam, że obie ciąże chciane, planowane, mam gdzie mieszkać, mam za co wychować dzieci - -to popieprzone forum i tak mnie zbluzga od pasozytów (bo przecież blokuje etat "normalnym" kobietom siedzac juz na drugim!!!!!!!!!!!!! macierzyńskim), rozplodowych krów bo kto chcialby miec drugie dziecko i analfabetów - jak wogole mozna miec dzieci w dobie antykoncepcji :-P zdecydowaliśmy sie na drugie dziecko bo jestem po 30 i mam PCO wiec lekarz powiedzial, ze odwlekanie decyzji moze sie skonczyc tym, ze nie zajde w kolejna ciaze, udalo sie za pierwszym razem i jestem bardzo szczesliwa Co do samej ciazy - mam wrazenie ze jest lepiej niz w pierwszej, mniej jestem przejeta stanem swojego zdrowia, mam ladny maly brzuszek, przytylam okolo 11 kg w pierwszej i 8 w drugiej ciazy wiec wygladam przyzwoicie, wyniki badan mam dobre, bylam u dentysty dwa razy w drygiej ciazy kontrolnie i nic sie nie dzieje, co do porodu to bedzie na pewno cc bo pierwsza tak sie skonczyla a malo czasu uplynelo i drugie cc to koniecznosc. Mój lekarz sie nie martwi, mowi, ze wszystko super, to i ja sie nie martwie :-)

Gość gość
To u mnie będzie taka sama różnica wieku - 14 miesięcy :) Ja jeszcze mam w domu buntowniczą 6-latkę :)

Gość gość
Dziewczyny ja mam 7 miesięcznego synka, i mimo że czasami jest mi ciężko, bo wychowujemy go sami z mężem, nie mamy do pomocy żadnych babć to bardzo chciałabym już 2-gi raz być w ciąży.... :)

Gość gość
gość z 14:51:29 kiedy zaczęliście się starać o drugie to ile synek miał m-cy? i czy pierwszy poród był naturalny? PCO - co to jest?

Gość gość
do gość z 14:51:29 - a lekarz nie mówił że jak miałas cesarkę to powinnaś poczekać? miałaś cesarkę "na życzenie" czy tak wynikło w trakcie porodu? napisz coś więcej, planuje tez dzieci w krótkich odstępach

Gość gość
jestem gościem z 14.56.... dziewczyny ja też jestem po 30, o synka staralismy sie prawie 2 lata, byc moze dlatego chce juz byc w ciazy drugi raz bo boje sie ze jak bedę odwlekac te decyzje to potem moze byc juz za pozno...

Gość gość
a ja - bardzo bym chciała zajść w drugą ciążę jak będę na macierzyńskim po obecnej ciąży. po pierwsze - chcemy mieć 2kę dzieci po drugie - lepsza mała róznica wielku między rodzeństwem po trzecie - jestem w takiej sytuacji, że lekarz zaleca mi usunięcie jajników i macicy ok. 35 rż. Nie mam co czekać z kolejną ciążą. Wolałabym też mieć z lekka odchowane dzieci przed taką operacją.

Gość gość
Ja od cesarki i PCO :) PCO to zespół policystycznych janików - -poszukaj w necie i bedziesz wszystko wiedzieć :-) pierwsza cesarka byla "na zyczenie" - po prostu ze wzgledu na wykonywany zawód dosc sie napatrze na dziecięce porażenie mózgowe i zawsze wiedzialam, ze nie bede rodzic sn... Lekarz powiedzial, ze standardowo powinno odczekac się rok co cesarce przed kolejna ciaza, czasami nawet dwa lata ale to u tych co się kiepsko zrastaja ;-) u mnie zrobil USG blizny na macicy po 5 miesiącach i powiedział, ze mozna próbować, byl rownie zaskoczony jak ja, ze udalo sie w pierwszym miesiacu, mimo karmienia piersia itd, pierwsze dziecko "robilismy" kilka ladnych miesiecy a tu taka niespodzianka Zawsze trzeba zrobic usg blizny po cesarce i zapytac lekarza czy mozna juz probowac, jak jest maly odstep miedzy dziecmi to robi sie druga cc bo rpzy normalnym porodzie jest ryzyko pekniecia macicy w miejscu ciecia, no i polska szkola moze ze max 3 cesarki jest bezpiecznie, kolezanki zza granicy mowia mi, ze u nich roznie bywa - robi sie w usa czy kanadzie i do 5-6

Gość gość
aha, dzięki, ja mam znajomą co rodziła 4 dzieci przez cc ale nie wiem jakie odstępy, ja ciągle myślę o cc... wiem że lekarze nie chcą robić cc nawet jak powinni i tego się boję, z drugiej strony chce rodzic sn bo chciałabym szybko sie starac o drugie... sama nie wiem już

Gość gość
dziewczyny a jakim cudem udało Wam się zajść tak szybko w kolejną ciążę ? chyba, że nie karmiłyście piersią? bo przy karmieniu piersią to chyba nie jest możliwe ?

Gość bolopp
i przy karmieniu piersią można zajść, szybko, to mit że jak się karmi, to się nie zajdzie! mi szybko wróciły regularne cykle (2,5 miesiąca po porodzie sn), więc płodność też. choć karmiłam tylko piersią.

Gość gość
no to super, bo ja karmie i mam nieregularne cykle, od ostatniej miesiaczki minely juz ponad 40 dni :(

Gość gość
przy karmieniu piersią bardzo łatwo zajść w ciąże

Gość gość
hahaha to dobre -ciemnogród ja pitole gość dziewczyny a jakim cudem udało Wam się zajść tak szybko w kolejną ciążę ? chyba, że nie karmiłyście piersią? bo przy karmieniu piersią to chyba nie jest możliwe ?

Gość gość
nawet przy bardzo nieregularnym okresie podczas karmienia tak łatwo zajsc w ciaze???? zastanowcie sie

Gość gość
własnie po porodzie plodnosc szaleje - zobacz ile jest dzieciakow "rok po roku" a watpie zeby wszystkie te mamusie planowaly tak dzieci ;-)

Gość gość
Autorka .... faktycznie po porodzie można najłatwiej zajść w kolejną ciążę ... potwierdził to mój lekarz. U mnie było tak, że owszem chcieliśmy z Mężem mieć jeszcze jedno dziecko, ale nie sądziliśmy, że to marzenie spełni się tak szybko :) Ale cieszę się, że tak się stało, bo sama nie wiem ile znowu by minęło czasu zanim bym się zdecydowała :) ... a tak jeszcze przed 30-stką będę mamą trójki dzieci :)

Gość gość
a ja mam 5 miesięczne niemowlę i zaczynamy z mężem starania o drugie dziecko :) więc chętnie dołączę się do tematu:)

Gość gość
hej Dziewczyny !!! Czy ten temat umarł śmiercią naturalną czy też będzie kontynuowany ? Mam 7 mc synka i dziś zrobiłam sobie test i wyszły 2 kreski :)) Chętnie dołącze więc do Dziewczyn w podobnej do mojej sytuacji. Dodam, że to było planowane, żadna wpadka :))

Gość gość
ten temat to była prowokacja ale autorce nie wyszło bo okazało się, że jest sporo takich mam które zachodzą rok po roku:P i to świadomie

Gość gość
jaka tam prowokacja, to się często zdarza :P

Gość gość
hej ! jak tam mamusie dzidziusiów jednego za drugim ?:)