Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość theanalogs

Jaki kot

Polecane posty

Gość theanalogs

Chcę się zorientować w charakterach kotów. Niedługo idę na studia, a chciałabym zaopiekować się kotem. Chodzi mi o to by kot, był spokojny ale i oddany, lubiący głaskanie oraz by mógł zostawać na kilka godzin sam(bez szkód dla niego). Orientuje sie ktoś, jaka rasa posiada taką charakterystykę?

Gość babka z piasku
Ja mam zwykłego dachowa. Podobno koty "dachowe" to koty europejskie :) Moja kotka uwielbia głaskanie, ale kiedy sama tego chce. Kota nie wytresuje się jak psa. Najlepiej małego kotka kupić albo przygarnąć. Kot raczej spokojnie znosi rozstanie z właścicielem na kilka godzin dziennie, ale musi mieć zajęcie. Wręcz musi mieć drapak, lub coś na wzór niego domowej roboty, żeby ścierać pazury, bo w przeciwnym razie może je ścierać o kanapę, albo zasłony :). Kot w domu wyłapie wszystkie muchy i pająki. Ja odkąd mam kota to nawet pajęczyn ni widuję :) Lubi wysokie miejsca. Moja na szafie ma kartonowy domek z posłaniem, lubi tam spać w ciągu dnia, a w nocy śpi w łóżku.Kot zazwyczaj szybko łapie jak korzystać z kuwety, w przeciwieństwie do psa którego trzeba nauczyć czystości. Nie ma kaczej u kotów czegoś takiego jak podział charakteru co do rasy, jak u psów. Z tym, że jedne osobniki są bardziej leniwe, a inne bardziej r***liwe. Lepsza kotka niż kot, bo zdarza się, że nawet wykastrowany kocur sika po domu.

Gość gość
koty perskie sa najspokojniejsze.Mialam w swoim zyciu 3,i wszystkie byly kochane.Jako dziecko zakladalam jednemu czapke na glowe i wkladalam do wozka,a on znosil mnie ze stoicka cierpliwoscia.Sa przekochane,moj z racji pracy zostaje czasem 9g sam,fakt,ze ma mozliwosc wychodzenia,ale przewaznie kiedy wracam,to jest w domu i czeka,zeby sie przytulic i pomruczec:)

Gość theanalogs
No właśnie, obecnie też mam dachowca, jednak on już po roku, nie mógł wytrzymać w domu. A orientuje się ktoś, co do rosjskich niebieskich?

Gość gość
Moja mama ma super kociaka dachowca, tylko do niej zajdę to biorę go na ręce a on od razu się tuli i mruczy, jest przesłodki. Też mam dachowca ale jest bardzo wredny. Też chciałam słodką przytulankę a mam wyniosłą, zarozumiałą i złośliwą kotkę chociaż też bywa sporym pocieszeniem i jak zechce to się łasi do mnie. Jest zdecydowanie ciekawsza od kota mojej mamy. Co do rosyjskich to miałam 2 i się diametralnie różniły od siebie

Gość babka z piasku
To w takim wypadku, najlepiej kupić z rodowodem. Rodowód daje pewność, że trafimy na kota zrównoważonego i wolnego od chorób genetycznych. Nie wiem jak to jest z kotami, ale wybierając np psa z hodowli, robi się mu test http://www.psy24.pl/666-Test-Campbella-5-prob-dla-psa.html i wybiera się najbardziej zrównoważone szczenię i najbardziej pasujące do nas.

Gość gość
każdy kot ma inny charakter i rasa ani umaszczenie nie ma nic do tego najzdrowsze są mieszańce, nie mają typowych problemów medycznych charakterystycznych dla kotów rasowych weź kota ze schroniska, dostaniesz za darmo, wysterylizowanego, odrobaczonego, zaszczepionego, przebadanego, wybranej płci i wieku uratujesz mu życie

Gość gość
Przygarnij kotka z któregoś z domów tymczasowych. :)

Gość theanalogs
co do zwierząt z domów, to mam już psa z lfoz i jest dość niesforny. ^^ test faktycznie fajny :D bardzo dziękuję za rady :)

Gość gość
Każdy kot ma inny charakter, chodzi mi o to czy będziesz miec dachowca czy innego to wszystko zalęzy od jego charakteru , tak samo jest z psami

Gość PaniPaczesniak
Wydaje mi sie ze do twoich wymagan pasuje kot brytyjski. Spokojne sa tez koty "molosowate", np maine coony, norweskie i syberyjskie (chociaz te lubia wchodzic wysoko, co moze byc denerwujace). Zdecydowanie bardziej naziemnym kotem jest brytyjczyk. Z ras kotów, to jeszcze fajne są bob-taile - maja charakter zupelnie jak pies! Niestety moga byc drogie, bo za malo popularne.