Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Liceum czy technikum

Polecane posty

Gość gość

co lepsze?

Gość gość2
po technikum ma sie chociaż zawód... chociaż w sumie zależ jakie technikum bo jak np hotelarskie to nie warto:D

Gość gość
liceum ... teraz technikum już Ci nic nie da,a na pewno nie samo technikum bo teraz praktycznie od każdego wymaga się matury i jakiejś szkoły policealnej , studium lub studiów

Gość gość
liceum plastyczne, mam maturę oraz zawód metaloplastyk :classic_cool:

Gość gość
a jeszcze z 10 lat temu czy więcej technikum może znaczyło coś więcej ,ale teraz prawie każdy ma maturę i jakąś szkołę poza tą średnią...

Gość gość2
po technikum można normalnie pisać maturę i iść na studia, a ma sie chociaż zawód wiadomo że to może niewiele znaczy ale kto wie co i kiedy sie czlowiekowi przyda;) sam skończyłem lo, a pozniej studia jestem mgr inż, a mimo to żałuje że nie chodziłem do znajdującego sie obok mojego liceum technikum elektronicznego bo uważam że taka wiedza byłaby całkiem przydatna:P

Gość geeway
Ja jestem w liceum i nie żałuję! Zawsze jest się ten rok do przodu. Jeżeli wiesz, że pójdziesz na studia, to liceum jak najbardziej.

Gość gość
technikum, sama jestem po liceum i studiach. Gdybym miala jeszcze raz wybor wybralabym technikum z jakims praktycznym zawodem.

Gość gość
no można pisać maturę i iść na studia tylko czy ten rok więcej w technikum to nie strata czasu? bo wg mnie troche tak... a i tak żadnego konkretnego zawody stamtąd nie wyniesiesz

Gość gość
zależy jakie technikum. Facet z technikum elektrycznym, elektronicznym, mechanicznym na pewno znalazłby pracę. Gdy szukałam pracy to widziałam też zapotrzebowanie na techników farmacji, kosmetologów, kucharzy. Na pewno daruj sobie jakies technika ekonomiczne, administracyjne bo na rynku pracy jest od zawalenia magistrów po takich kierunkach

Gość gość2
prawdziwe zdobycie zawodu wymaga praktyki ale po technikum dostaniesz papier o posiadaniu zawodu i bedzie to jakas baza do rozwoju. oczywiscie jesli wybierze sie sensowne technikum a nie jakieś badziewo

Gość gość
chyba ,że jakieś technikum o specjalności kucharz czy cukiernik, mechanik np... a poza tym to bez sensu bo technicy są teraz po studiach i jest ich sporo