Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AgULa111

paciorkowiec w ciazy

Polecane posty

Gość AgULa111

witam...jestem w 38 tyg ciazy i wlasnie sie dowiedzilam ze mam dodotani wynik na obecnosc paciorkowca. bardzo sie martwie chociaz lekarz powiedzial ze nie ma powodu do stersow bo podadza mi antybiotyk podczas porodu...tylko jak tu sie nie stresowac :( czy ktoras z Was drogie mamy wie jak wyglada takie podanie antybiotyku i czy to napewno wystarczy aby dzidzius urodzil sie zdrowy? z gory dziekuje za rady i pozdrawiam aga

Gość gość
chodzi o GBS?

Gość AgULa111
tak

Gość gość
to powiem ci że ja miałam to dziadostwo w dwóch ciążach. w pierwszej wzrost bardzo obfity (+++) w drugiej mniej (++). Pierwszy poród 13 godzin i podczas porodu dostałam antybiotyk w kroplówce ( bo to musi być chyba 4 godziny przed końcem porodu) i było OK choć córce robili wymaz z ucha i wyszło jakieś dziadostwo, ale inne niż GBS. Drugi poród niecałe 2 godz. i antybiotyk podali mi ok. 5-10 min przed urodzeniem się dziecka (więc raczej nie zdążył zadziałać), też pobrali wymaz z ucha dziecka i wyszła jakaś bakteria szpitalna, ale nie GBS. a i przy pierwszej ciąży ok 2 tyg. przed porodem brałam antybiotyk doustnie i dopochwowo, ale lekarz mówił że to w sumie było niepotrzebne, bo najskuteczniejsze jest to podane w trakcie porodu. I powiedzieli mi jeszcze że 70% dzieci się tym nie zaraża nawet jak nie podadzą antybiotyku. A dziecko po porodzie ma badania jeszcze na białko CRP i jak rośnioe (jak jest zakażenie) to podają mu antybiotyk. U mnie było OK.

Gość gość
ja tez mialam pozytywne GBS i faktycznie podali mi podczas porodu antybiotyk przez kroplowke i nie bylo zadnych problemow. dziecko zdrowe jak ryba :) Znajoma miala tak samo w obydwu ciazach i tez dzieci zdrowe, nie masz sie czym przejmowac, naprawde. Bardzo duzo kobiet bylo badz jest w takiej sytuacji jak Ty.

jak zacznie się poród to podadzą Ci antybiotyk dożylnie i co 4 godziny będą Ci go podawać dopóki nie urodzisz.

Gość AgULa111
dzieki troche sie uspokoilam...to moje pierwsze dziecko dlatego panikuje, przez cala ciaze wszystkie wyniki badan mialam super,a tu na koniec taki stres...ech chcialabym miec juz wszytsko za soba ... czyli poprotu jak sie wszystko zacznei to musze jak najszybciej jechac do szpitala i podac im ten wynik badan , bo tam jest umieszcony tez jaki antybiogram ...a co jesli synus urodzi sie szybciej i nei zdaza mi go podac? i czy to jest zastrzyk czy lek w kroplowce?

Gość gość
Tylko pilnuj żeby ci podali antybiotyk. Ja musiałam się upomnieć. Mimo że podali mi lek jakieś 5 h przed finałem synek i taka złapał infekcje, ale miałam też zielone wody płodowe. Zostaliśmy dłużej w szpitalu i dziecko dostawało antybiotyk.

Gość gość
nic sie nie martw to profilaktycznie, kilka lat temu nikomu nie robili wymazu i dzieciaczki rodzily się zdrowe były. A antybiotyk podadzą tobie zeby zapobiec zakażeniu podczas porodu. bez obaw wszystkie rodzące teraz tak maja

Gość gość
mi dali antybiotyk i bylo ok.

Gość AgULa111
dzieki :) troche sie uspokoilam ... zostalo mi tylko czekac na synka... wlasnei dostalam biegunki wiec moze sie pomalu zaczyna :